maga18 Posted October 1, 2007 Posted October 1, 2007 Prosze o porady... Wlasnie dowiedzialam, sie ze hodowczyni ze Szwecji, ktora chciala odemnie sczeniaka zrezygnowala, poniewaz nie wyszly psu przeciwciała - do Szwecji pies po szczepieniu na wscieklizne po 120 dniach musi miec zrobione badania na poziom przeciwcial - tak wiec jak latwo obliczyc pies ma okolo 7 miesiecy jak moze leciec. A ja mam pecha i poziom przeciwcial u mojego psa jest za niski i nie moze TERAZ leciec...ale moze np. za 3 tyg badz za kolejne 120 dni. Teraz ta Pani zrezygnowala! A ja nie mam pojecia jak rozwiazac to finansowo. Wplacila za niego polowe pieniedzy... a teraz kaze je sobie przelac spowrotem. Ok - rozumiem, tak tez zrobie... ale czy ja mam prawo żądać zaplaty za utrzymanie tego psa przez nadprogramowe 4 miesiace trzymania go dla niej, za badania na przeciwciała, za rodowod exportowy itd - kazdy hodowca ktory wysyla psa za granice wie jakie to koszty. W koncu jakbym sprzedala go do Polski czy gdzies gdzie nie trzeba badan to juz dawno piesek mialby swoja pancie, ktora by na niego łożyła. Ja wiem ze hodowla wiaze sie z tym, ze trzeba psa utrzymywac itd. ale czy przyszly wlasciciel/hodowca w tym wypadku nie powinien poniesc zadnych kosztów? Pomijam fakt, ze szczenie ma 8 miesiecy i dla niej trzymalam go przez ten czas a teraz ona zostawia mnie na lodzie a ja nie mam narazie zadnego chetnego - w koncu 8 miesieczny pies to juz duzy i przywiazany do mnie a ja do niego :placz: Dodam ze pies jest w 100% wystawowy, nie ma zadnych widocznych wad, jest zdrowy i jego rodzice rowniez sa zdrowi i przebadani. Wiec jej rezygnacja wynika wylacznie z jej 'widzimisie' :roll: Prosze o porady jak mam z tego wybrnąć... by nie wyjsc na idiotke - moze ktos mial podobna sytuacje? Quote
Dada Posted October 3, 2007 Posted October 3, 2007 Maga: wejdź na temat w hodowlach "zaliczka na poczet szczeniaka", są tam różne sytuacje opisane. Moim zdaniem nie powinnaś oddawać jej tej kwoty, a napewno nie całej, przeciez poniosłaś spore koszty finanswowe trzymając psa do wysłania za granicę, dodatkowo badania rodowód eksportowy.. przecież ta osoba chyba zdaje sobie z tego sprawe? A prawnie, to niestety nie wiem.. to była zaliczka, czy zadatek? Quote
Agama Posted October 3, 2007 Posted October 3, 2007 Maga uwazam ,ze powinnas dyplomatycznie negocjowac,z punktu prawnego to juz Ci prawniczka wyjasnila,TRZYMAJ sie Quote
Ibazelka Posted October 3, 2007 Posted October 3, 2007 duzo zalezy od tego jak umowa zostala skonstruowana i czy bylo okreslone czy to zadatek czy zaliczka. Podpisywalas umowe z nia? Quote
nane Posted October 3, 2007 Posted October 3, 2007 [FONT=Courier New]Moim zdaniem nie powinnaś oddawać pieniędzy [/FONT] [FONT=Courier New]skoro przyszły właściciel był pewny na 300%, że chce psa z twojej hodowli i w dodatku doskonale wiedział jak będzie wyglądać przewiezienie go do Szwecji oraz jakie w związku z tym istnieje ryzyko :roll: nie czarujmy się ale ty też tak naprawdę poniosłaś koszty badania nie są robione za przysłowiowa złotówkę trochę kosztują w dodatku psa trzymałaś aż 8 miesięcy - pies zapewne już jest nauczony higieny, stania w pozycji wystawowej czy też chodzenia na ringówce nie wspominając już o kosztach związanych z paszportem, chipem, szczepieniami czy chociażby wyżywieniem ale przede wszystkim to, że już się do ciebie przywiązał !!! Przyszły właściciel zadeklarował chęć posiadania tego szczenięcia więc to on zrywa umowę czyli z tego powodu musi ponieść konsekwencje [/FONT] Quote
maga18 Posted October 4, 2007 Author Posted October 4, 2007 dzieki za odp :) rozmowy trwaja... narazie jest ok :) moze nie jest wszystko przesądzone na pewno poniesie koszty utrzymania psa przez ten okres czasu oraz koszta badan, paszportu, rodowodu, chipa :p Quote
locky Posted October 4, 2007 Posted October 4, 2007 Zrób tak: Dostałaś zaliczkę na poczet szczeniaka. To nie Ty nie dotrzymujesz warunków umowy, tylko ta pani. Odliczasz koszty związane ze szczeniakiem (badania, rodowód) i zwracasz jej róźnicę:p Te koszty poniosłaś w związku ze sprzedażą szczeniaka tej konkretnej osobie. A, ona wycofała się z umowy. Dla mnie kupno szczeniaka to nie tylko pies, ale również papiery jak rodowód które wliczane są w koszta. Quote
Dada Posted October 4, 2007 Posted October 4, 2007 Cieszę się, ze udało Ci sie ta sprawę tak dobrze załatwić! :multi: Quote
Recommended Posts