Jump to content
Dogomania

Szczeniak sprzedany za granice - rezygnacja zagranicznego hodowcy - kwestie finansowe

Recommended Posts

Posted

Prosze o porady...

Wlasnie dowiedzialam, sie ze hodowczyni ze Szwecji, ktora chciala odemnie sczeniaka zrezygnowala, poniewaz nie wyszly psu przeciwciała - do Szwecji pies po szczepieniu na wscieklizne po 120 dniach musi miec zrobione badania na poziom przeciwcial - tak wiec jak latwo obliczyc pies ma okolo 7 miesiecy jak moze leciec. A ja mam pecha i poziom przeciwcial u mojego psa jest za niski i nie moze TERAZ leciec...ale moze np. za 3 tyg badz za kolejne 120 dni.

Teraz ta Pani zrezygnowala! A ja nie mam pojecia jak rozwiazac to finansowo.
Wplacila za niego polowe pieniedzy... a teraz kaze je sobie przelac spowrotem. Ok - rozumiem, tak tez zrobie... ale czy ja mam prawo żądać zaplaty za utrzymanie tego psa przez nadprogramowe 4 miesiace trzymania go dla niej, za badania na przeciwciała, za rodowod exportowy itd - kazdy hodowca ktory wysyla psa za granice wie jakie to koszty. W koncu jakbym sprzedala go do Polski czy gdzies gdzie nie trzeba badan to juz dawno piesek mialby swoja pancie, ktora by na niego łożyła. Ja wiem ze hodowla wiaze sie z tym, ze trzeba psa utrzymywac itd. ale czy przyszly wlasciciel/hodowca w tym wypadku nie powinien poniesc zadnych kosztów?

Pomijam fakt, ze szczenie ma 8 miesiecy i dla niej trzymalam go przez ten czas a teraz ona zostawia mnie na lodzie a ja nie mam narazie zadnego chetnego - w koncu 8 miesieczny pies to juz duzy i przywiazany do mnie a ja do niego :placz:

Dodam ze pies jest w 100% wystawowy, nie ma zadnych widocznych wad, jest zdrowy i jego rodzice rowniez sa zdrowi i przebadani. Wiec jej rezygnacja wynika wylacznie z jej 'widzimisie' :roll:

Prosze o porady jak mam z tego wybrnąć... by nie wyjsc na idiotke - moze ktos mial podobna sytuacje?

Posted

Maga:
wejdź na temat w hodowlach "zaliczka na poczet szczeniaka", są tam różne sytuacje opisane.
Moim zdaniem nie powinnaś oddawać jej tej kwoty, a napewno nie całej, przeciez poniosłaś spore koszty finanswowe trzymając psa do wysłania za granicę, dodatkowo badania rodowód eksportowy.. przecież ta osoba chyba zdaje sobie z tego sprawe?
A prawnie, to niestety nie wiem..
to była zaliczka, czy zadatek?

Posted

[FONT=Courier New]Moim zdaniem nie powinnaś oddawać pieniędzy [/FONT]
[FONT=Courier New]skoro przyszły właściciel był pewny na 300%, że chce psa z twojej hodowli i w dodatku doskonale wiedział jak będzie wyglądać przewiezienie go do Szwecji
oraz jakie w związku z tym istnieje ryzyko :roll:
nie czarujmy się ale ty też tak naprawdę poniosłaś koszty
badania nie są robione za przysłowiowa złotówkę
trochę kosztują w dodatku psa trzymałaś aż 8 miesięcy - pies zapewne już jest nauczony higieny, stania w pozycji wystawowej czy też chodzenia na ringówce nie wspominając już o kosztach związanych z paszportem, chipem, szczepieniami czy chociażby wyżywieniem ale przede wszystkim to, że już się do ciebie przywiązał !!!
Przyszły właściciel zadeklarował chęć posiadania tego szczenięcia więc to on zrywa umowę czyli z tego powodu musi ponieść konsekwencje
[/FONT]

Posted

dzieki za odp :)

rozmowy trwaja... narazie jest ok :) moze nie jest wszystko przesądzone

na pewno poniesie koszty utrzymania psa przez ten okres czasu oraz koszta badan, paszportu, rodowodu, chipa :p

Posted

Zrób tak:
Dostałaś zaliczkę na poczet szczeniaka. To nie Ty nie dotrzymujesz warunków umowy, tylko ta pani. Odliczasz koszty związane ze szczeniakiem (badania, rodowód) i zwracasz jej róźnicę:p Te koszty poniosłaś w związku ze sprzedażą szczeniaka tej konkretnej osobie. A, ona wycofała się z umowy.

Dla mnie kupno szczeniaka to nie tylko pies, ale również papiery jak rodowód które wliczane są w koszta.