Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jakie macie przyrządy do pielegnacji cockera ? Napiszcie bo chce jak najwiecej wiedzieć o pielęgnacji ich włosów. Nie chodzi mi tylko o grzebienie itp. ale także szampon czy odżywka niewiem.

Posted

Ja dopiero kolekcjonuje sprzęt :D

Mam mały trymer,większy trymer-grabki do usuwania martwego włosia i podszerstka,nożyczki degażówki obustronne,nożyczki do obcinania łap i uszu-malutkie.Brakuje więc mi zwykłych nożyczek i maszynke mam tylko "ludzką",ale w tej chwili robi się tylko szyję maszynką,więc mam nadzieje,że nie będę musiała kupywać psiej.

Jak tylko bardziej mi psisko obrośnie,to będę szła na pierwsze nauki strzyżenia :P

Posted

Zapomniałam o kosmetykach :-?

Z wyższej półki polecam Ring-5,IV San Bernard.

Ale dobrymi kosmetykami z niższej półki są środki Jean Pierre Hery.

Po szamponie powinno się użyć balsamu tej samej firmy.

Szampon powinno dobrać się do koloru psa,lub do gatunku włosa.

I pierwsze powinno być zmycie brudu,a potem juz dokładne mycie,a balsamu nigdy nie spłukuje do końca,tak żeby cosik w tym włosie zostało.

Ja osobiście do pierwszego zmycia brudu używam Hery szamponu regenerującego,a potem juz szampon Ring-5 dla psów o białej sierści wybielający i odżywka pozostawiona na kilka minut.

Ale na pewno każdy ma inne sposoby i zasady :D

Posted

Ja jak na razie mam: grzebień, szczotke dużą metalową, szczotke do ściagania martwych włosów, 2 szampony, oliwkę.

A jak wygląda taki trymer ??

Posted

Małego trymera-taki grzebyk używam do usuwania martej sierści z głowy,grabki natomiast z reszty ciała i są idealne jak zrobi się kołtun.

Szampon tej samej firmy co odżywka i zawsze po szamponie balsamowanie sierści. :P

Zadam głupie pytanie,po co oliwka????

:-?

Posted

Oliwka słuzy prawie do tego samego co balsam. Smaruje sie nia sierść psa po kąpieli, aby sierść była błyszcząca i aby włosy nie były taki odstajace.

• 3 months later...
Posted
Dziunia, a gdzie można kupić mały trymer i te grabki ??

Mały trymer firmy Trixie jest raczej ogólnodostępny we wszystkich zoologach,ale też duzo osób do usuwania martwego włosa z głowy używa gumowych naparstków,a mi jakoś o wiele wygodniej jest wyskubywać samej,bo pewnie nie umiem go poprawnie używać :D

I tak właściwie robi się tylko przód głowy bo resztę degażówkami i z perspektywy czasu uważam ten zakup za zbędny,nie ma to jak pańcia sama męczy swojego pieska :lol:

Jeżeli chodzi o grabki - są rewelacyjne,ja mam firmy Mars-coat idealnie usuwają martwy włos z całego ciała,na przypadkowe kołtunki też jest idealny. Co do kosztów ja kupiłam w Berlinie za 25 euro,ale jest dostępny też często na wystawach za 120zł,a w zoologach to chyba raczej tych ekskluzywnych bo nie jest to towar tani,ale za to nie będziesz załować wydatku. Moje grabki oprócz mnie w rodzinie maja już dwie fanki,więc jest to trymer przechodnio-rodzinny :lol:

Co do oliwki,jakoś nie mam przekonania do używania "ludzkich" kosmetyków bo skóra psa ma inne ph,to jakbym zamiast Herrego zaczeła używać szamponu familijnego.

Do odżywiania i natłuszczania skóry i sierści psa są preparaty z olejkiem norkowym,np. z dodatkiem olejku Bea-Vita Bephara,a ja mam sam olej norkowy Zoocenter i jest super :lol:

Jeżeli macie inne zdanie to wyprowadźcie mnie z błędu,przecież człowiek uczy sie całe życie :wink: .

Posted

Saint, tak czasem robię tak, albo polewam troszkę szczotkę i czeszę psa.

Co do zakupu trymera itp. to nie za bardzo mam możliwość kupienia w zoologicznych, bo w mojej okolicy jest takich bardzo mało, a jak są to nie ma tam takich rzeczy...:(

A mam pytanko- byliście juz z swoim psem u fryzjera ??

Posted

Dziunia, a z jakimi kosztami to się wiązało, ile płaciłać ok. za fryzjera. Bo u mnie w miejscowości jest fryzjer, ale jakos nawet nie mam czasu tam zadzwonić...

Ja nie chcę sama nic robić z włosami psiaka, bo jeszcze coś zepsuje...:)

Posted

To zależy do jakich celów masz psa,ja mam kanapowca, więc jak coś schrzanie to odrośnie :D :P :D .

Różnie to była z cenami,średnio od 50-100zł,wszystko zależy czy jest to znawca rasy czy fryzjer ogólny,no i dobre salony też są bardzo drogie. Może znasz jakiegoś hodowcę,który by Ci podciął psa to byłoby dobre rozwiązanie,jak nie to może Twój fryzjer też strzyże spaniele,lepiej najpierw się zapytaj !!!!