Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

a zauważyliście, że praktycznie wszystkie karmy, które u nas są uznawane za super, znalazły się w jednym dziale z pedigree? eukanuba, pro plan, nutram, hills, itp. dziwne... czy oni mają inne kryteria niż my, czy po prostu u nas te karmy sa tak przereklamowane...

Posted

[quote name='baltazar']Ktrebor!Karmiles ty psa?
Ja nie mieszkma w Polsce, we Francji ta karma jest tansza od Eukanuby i Hillsa ok 59 euro za 15 kg, chcialabym tylko wiedzec czy ktos tym karmil i jaki ma efekt na psa.
Na stronce podanej w tym watku ma dosc wysokie notowania. idea doboru skladnikow tez wydaje mi sie ok.[/quote]

Nie - zamówiłem kiedyś materiały reklamowe z USA, kiedy miałem fazę, na sprawdzanie składów itp :) ciekawością jest to, że podstawowym składnikiem dostarczającym białko pochodzenia zwierzęcego jest mączka z mięsa bizoniego i różne dodatki ziół. Jeśli mieszkasz we Francji, gdzie ta karma jest dostępna, to po prostu przetestuj - raczej nie zaszkodzisz:) jak na warunki Polskie 236zł za 15kg, to sporo :)

Posted

[quote name='swietka']Być może posty posty o Orijenie są pisane przez jakiegoś przedstwiciela który chce zwiększyć swoją sprzedaż?????[/quote]

buhahah - a może to ty jesteś przedstawicielem Eagle Pack? hmm, co? Nie znam cię z forum, masz jednego posta, co?

Ale tak serio, spora część osób chcąca żywić swoje psy komercyjnymi, zdrowymi karmami a nie BARFEM czy też gotowymi posiłkami, śledzi wszystkie nowinki na psim rynku żywieniowym, jeśli pojawi sie coś dobrego, nie wahamy się tego przetestować na swoich zwierzakach (ale to zabrzmiało :) ja sam jestem tego najlepszym przykładem. Gdy nadchodziła faza skarmiania naszych psów karmą suchą dawaliśmy im Eagle Pack z serii holistycznej, widziałem efekty i polecałem tą karmę. Kiedy pojawił się na rynku Polskim Chicken Soup, sprawdziłem (psy dostały do posmakowania) i przekalkulowałem wychodził drożej (dla mnie!), potem pojawił sie Orijen. Z mojej wiedzy dotyczącej analizy składu tej karmy uważam, że jest to obecnie jedna z najbardziej zdrowych na polskim rynku karm, nasze psy jedzą ją bardzo chętnie. Nadal też polecam Eagle Pack, choć może nie tak mocno (tym bardziej że w swojej ofercie ta firma posiada również gorsze pod kątem składu karmy).

Posted

Czytałam podaną stronę trochę wcześniej i obecnie karmię Chicken Soup jest to karma holistyczna, ma w składzie 4 rodzaje mięsa. Wcześniej karmiłam wieloma karmami, co moge powiedzieć , mojej suce chyba żadna sucha karma nie specjalnie smakuje. Ogólnie nie jest łakomczuchem. Patrząc na przyswajalnośc to nawet nie jest źle, a smakowitość to chyba bardzo indywidualna cecha psa. Na pewmo chicken jest lepszy dla mojej suki od kilku wiodących karm.

Posted

Ja na składach karm nie znam się zupełnie, ale jak sądzicie, która z tych karm ma skład najlepszy dla dorosłego owczarka australijskiego (ruchliwe, ćwiczące, 20-25kg): Orijen (ok.843zł/rok), ProFormance (ok.617zł/rok), ProPlan(ok.822zł/rok), Nutro Choice (ok.1155zł/rok), Hills (ok.1010zł/rok), Eukanuba (ok.830zł/rok), ANF (ok.1022zł/rok), Royal Canin (ok.1202zł/rok)? Mam jeszcze na chwilę obecną z tych 'lepszych' dostępne: Acana, Best Choice, Bento, Bosch, Chicopee, Leader, Master, NN.
Mi najbardziej szczerze mówiąc z opinii i tego, co jestem w stanie zrozumieć, podoba się Orijen, ProFormance, Nutro i Best Choice. Ale że się nie znam, i moje mamuty są na brit/arion, to doświadczenia w skarmianiu nie mam... A tak małego psa chciałabym wrzucić na jedzenie najlepszej jakości. To, co mnie pozytywnmie zaskoczyło, to dosyć niskie koszty karmienia rocznego Orijenem w porównaniu do np.RC.

Posted

[quote=zakla;] ...dla dorosłego owczarka australijskiego (ruchliwe, ćwiczące, 20-25kg): Orijen (ok.843zł/rok),
...
To, co mnie pozytywnmie zaskoczyło, to dosyć niskie koszty karmienia rocznego Orijenem w porównaniu do np.RC.[/quote]

coś tanio Ci wyszło z Orijen, ja karmię sznaucerka mini 7,5 kg, to worek 7 kg/2 mieś., czyli wychodzi 6 worków po 115zł na rok tj. w sumie 690zł. a dla psa pow. 20kg min.1 godz. ruchu dziennie to wychodzi ok. 300gr/dzień! tj. ok. 1725zł/rok. :evil_lol: !!! cenę brałam worków 7 kg.
pozdr

Posted

Musisz wziąć poprawkę, że niektórzy być może mają dostęp do hurtowni - część hurtowni w Warszawie bez problemu sprzedaje w cenach hurtowych klientom detalicznym.

Nasze psy bardzo dobrze pracują po Orijenie, w trakcie ćwiczeń cały czas są "nakręcone", swojego czasu testowałem Acana Extreme, ale raz psiaki miały rozwolnienie po niej a dwa często robiły sobie przerwy, mam wrażenie, że szybciej się męczyły.

Posted

Ja liczyłam ceny hurtowe porównawczo, dlatego na wszytskich dla psów o normalnej aktywności. Policzone dla poczwara na wysoką aktywność (a taka będzie:diabloti:) wyszło mi ok.1200zł za rok. Dla szczylka wychodzi ok.1400 do 12tego miesiąca życia.
Strasznie mnie ten Orijen kusi, co prawda do szczeniaka mam jeszcze kupę czasu, ale... ;) Ogólnie to przeraziło mnie ogromne dawkowanie Royala:-o I od razu go skreśliłam, Eukanuba też mnie nie przekonuje. Najbardziej przemawia do mnie Best Choice (w hodowli szczeniaki będą na tym odchowywane) i ProFormance, no i oczywiście Orijen. Znam pare psów na BC i jest super, na Profie też kilka no i opinie na forum są dobre, a jest bardzo tani. U orijena tylko cena trochę przeraża ;)

Posted

[quote name='leszekpw']Wiesz co?
Nie zamierzam sie kłócić. Idz do paru dobrych lekarzy weterynarii i spytaj czym najlepiej zywic psa to Ci powiedza ze najlepsze karmy to Royal, Hills, Eukanuba.
Acana- powiedza Ci ze tez mozna stosować, jednak, najlepsze jakościowo sa niestety te najdrozsze co wiaze sie z badaniami itd.

Wiec nie rozsmieszaj mnie ze karma Orijen ktora dopiero wchodzi na rynek lub Acana może sie równac z Royalem czy Hillsem.

Przeczytaj sobie skład chocby Acany ile tam jest dajmy na to Wit. A itd. a ile w Royalu to bedziesz miał jasna odpowiedz. Tylko trzeba umiec interpretowac karmy.

Do karm ze sredniej połki typu Acana, Proformance, Belcando lekarze zalecają dodawać połowę dawki witamin dodatkowo, do Royala, Hillsa, Eukanuby, Biomilla ,Eagle Pack nic.

Wiec jest roznica, totez nie pleć bezpodstawnie głupot że Acana dorownuje Royalowi.

Kto tak mowi to albo nie jest douczony, albo poprostu nie chce zauważyc ze Royal to jedna z lepszych karm.

Oczywiscie nie mowie ze Acana jest zła, jest to dobra karma którą można z powodzeniem zywić psiaka, jednak jeśli ktoś ma pieniadze, to nie mow ze lepszym wyborem jest Acana, Orijen od Royala.[/QUOTE]

Hahahah zaraz padne...takiś doswiadczony a nie masz pojecia o tym że koncerty takie jak Royali Eucanuba płaca weterynarzą grubą kase za to żeby reklamowali to a nie inne jedzenie...mój golden nieznosi Eukanuby..Royala jadł wyjątkowo tylko wtedy gdy był bardzo głodny a teraz jestesmy po 15kg Acany i psiak jest baaardzo zadowolo, do tego wygląda pieknie i kupy robi super...więc przestań mi tu wciskać kit!!! Znawca od siedmiu boleści:mad:

• 5 months later...
Posted

gdzies kiedys widzialam strone, na ktorej bylo porownanie skladu suchych karm kilku firm. za diabla nie moge znalezc...

przydaloby sie cos takiego:cool3:

ps. dziekuje modzie.... :cool3: cos nie mam szczescia do wyszukiwarki ostatnio ;)

Posted

polecam Wam wszystkim wątek na forum krakvetu:
[url]http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=135&start=0[/url] szczególnie kilka ostatnich stron :)