Cataleya Posted July 13, 2015 Posted July 13, 2015 Cześć! Mam mały kłopot z moją 3.5 miesięczną suczką, bardzo przyjaźnie nastawioną do inncyh psów. Problem polega na tym, że w zabawie jest nachalna - obskakuje psa z każdej strony, pcha się do pyska, a jak spotka dużego włochatego psiaka, pakuje się na niego całym ciałem (ostatnio położyła się na psie pasterskim), generalnie bardzo lubi "miętolenie" (czyli raz na psie, raz pod psem :) ) I tu pojawia się problem. Większość psów, które spotykamy na spacerach nie życzy sobie wchodzenia na nie, obskakiwania i podgryzania, miałam juz kilka nieprzyjemnych sytuacji, gdy moja suczka powąchała się z psem, merdając ogonkiem zaczeła na niego skakać, a pies się na nią rzucił. Nie odczytuje sygnałów od innych psów np. pies warknie na nią, żeby dała mu spokój - co z tego, niech se warczy ja nadal skaczę. Czy istnieje jakiś sposób by oduczyć ją tego? Jak widzę, że wchodzi na psa, ściągam ją i mówię nie wolno. Staram się urozmaicać spacery, zawsze jest aportowanie (piłki, sznurka, ringo), przeciąganie, ćwiczenie komend itp. Może macie dla mnie jakieś rady? Quote
czi_czi Posted July 15, 2015 Posted July 15, 2015 ja bym robila tak: w momencie jak sie za bardzo nakreca i zaczyna przeginac ze skakaniem to natychmiast przerywalabym zabawe i kontakt z innym psem, odchodzila kawalek (tak daleko az by sie wyciszala i uspokajala) a potem w ramach nagrody podchodzila znowu i tak w kolko :) dlatego potrzebne ci jakies osoby do cwiczen (znajdz sobie na fejsie jakies grupy spacerowe, na bank znajda sie chetni do nauczenia psiaka manier) no i nie martw sie ze jakis pies na nia nawarczy albo pokaze jej zeby, ja bym nie ingerowala nawet jakby jakis ja ostrzej spacyfikowal (oczywiscie wszystko pod kontrola, najlepiej zeby to byl pies ktorego znasz) mysle ze im wiecej kontaktu z przedstawicielami swojego gatunku bedzie miala suczka tym szybciej ogarnie co jest mile widziane a co nie, przy czym nie chodzi mi o to ze masz namolnie wchodzic na wszystkich ludzi ktorzy ida ze swoimi psami- raczej mam na mysli zorganizowanie jakiejs spacerowej ekipy albo wbicie sie do jakiejs ktora jest w twoim rejonie bierz tez poprawke na to ze sa psy ktore lubia sie bawic machajac przeszczepami :D moze warto poszukac jej kumpli wsrod tych psow, ktorym niestraszny bliski kontakt- labradorow, goldenow, amstaffow i ogolnie TTB 1 Quote
Recommended Posts