Guliett4 Posted June 1, 2015 Posted June 1, 2015 Witam, Ostatnio dowiedziałam się, że trzeba psu dawać surowe mięso raz w tygodniu (najlepiej wołowine lub cielęcine), w celu uniknięcia problemów napastowania seksualnego przez inne psy. A dokładniej chodzi o to, że jak sie podaje psu surowe mięso to inne psy wtedy wiedzą, że mój pies to pies a nie suka i go nie wykorzystują co ostatnio bardzo często się zdarza. Najgorsze jest to, że widzę ze to żle wpływa na mojego psa i to bardzo mnie boli. Czy możecie mi powiedzieć czy to odpowiednia metoda czy może znacie jakieś inne? No i czy można tak psu dać z dnia na dzień surowe mięso i czy nic mu nie będzie? I jak dużo powinien zjeść 25 kg pies. pozdrawiam Quote
martazobeniak Posted June 1, 2015 Posted June 1, 2015 Nigdy w życiu nie słyszałam takiej bzdury! Dziwny przesąd, podobny do tego, że pies o ciemnym podniebieniu będzie agresywny, a surowe mięso i organy podaje się, by wzbudzić agresję. Owszem, jest sporo niewyżytych seksualnie, nieułożonych psów, a przy tym zachowania o charakterze seksualnym są na tyle złożone, że nie zawsze ich ostatecznym celem jest tylko i wyłącznie prokreacja. Sama znałam przypadek pupila sąsiadów sąsiadów (samca), który napastował mojego psa ( także samca) i inne okoliczne samce, a sukami jakoś nie był zainteresowany. Obecnie mam suczkę, której zdarzyło się raz paść ofiarą napastowania, a jest a.) sterylizowana (więc nie ma mowy o wydzielaniu 'zachęcającego zapachu'), b.) karmiona w dużej mierze surowym mięsem. Nie sądzę, by sama zmiana diety uchroniła przed tym Twojego psa. :( Tu może coś zdziałać tylko kontrolowanie sytuacji i unikanie potencjalnych napastników. Natomiast mogę powiedzieć, że psu można spokojnie dać z dnia na dzień surowe mięso. To jego naturalny pokarm. Przecież w stanie dzikim niczego sobie nie gotuje... ;) Niektórzy (w tym i ja) stosują karmienie łączone - od czasu do czasu karma, coś gotowanego, coś surowego. Mówi się, że na pierwsze kęsy dobre są chudsze, bardziej lekkostrawne mięsa, np. indyk. A co do konkretnych dawek, powinni wypowiedzieć się ci, którzy karmią stuprocentowo surowizną. Quote
Lux Posted June 7, 2015 Posted June 7, 2015 Bzdura z tym "napastowaniem". Surowe można podawać jeśli pies ma chęć zjeść. Mój za surowizną nie przepada, ale raz na 2 tyg jak coś surowego kroje to przychodzi i się prosi. Wtedy dostaje tyle ile ma ochotę zjeść - do 0,5 kg. Co kilka dni zjada też surowizne z kością, zapobiega nieładnemu zapachowi z pyska ( kiedyś nie jadł przez ok tydzień i oddech był mocno nieprzyjemny). Waży ok 20-23kg. Quote
Guliett4 Posted June 9, 2015 Author Posted June 9, 2015 Ohhh to widzę, że muszę dalej szukać problemu napastowania mojego przez inne psy. Surowe mięso i tak mu daje, może akurat podziała :D Quote
Recommended Posts