Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Sześć miesięcy temu przygarnęłam psa w typie jamniki.Waży około 11 kilogramów. Ma 7-8 lat, niestety nie znamy jego przeszłości. Jedno jest pewne piesek miał bliskie spotkanie z samochodem, ale dość dawno temu. Kości pozrastały się najprawdopodobniej samoistnie. W tej chwili po tamtym urazie pozostała tylko sztywność stawów i więzadeł. Polecono mi dla niego ćwiczenia na piłkach gimnastycznych.Myślałam na początek o  piłce berecie. Czy to dobry wybór i jakie ćwiczenia będą dobre na tą nieszczęsna sztywność. Psiak ma też skłonności do nadwagi więc przyda nam się to. Prosiłabym też państwa o ćwiczenia dla początkujących na zwykłej piłce bo takową też kupimy. 

Posted

Myślę, że jedyną rozsądną opcją jest w tej sytuacji wizyta u zoofizjoterapeuty, który obejrzy psa, oceni zakres jego "ułomności" i dobierze zestaw ćwiczeń, który będzie dla niego odpowiedni. 

Bez fachowej pomocy, bez wyjaśnienia i pokazania, w jaki sposób ćwiczyć prawidłowo możecie zrobić zwierzakowi więcej krzywdy, niż pomóc. Serio. 

Posted

Rozważam waśnie ta kwestię. Na prześwietleniu nie ma nic niepokojącego. Tylko właśnie te stare zrosty, a sztywność to skutek  braku rehabilitacji po złamaniach( złamane były dwie tylne łapki w kościach piszczelowych). Najlepszym wyjściem będzie chyba zestaw ćwiczeń i masaż, a to przekazać musi specjalista. Dziękuje więc w upewnieniu mnie, że potrzebujemy fachowca aby pomóc Bohunowi. :)