malagos Posted May 13, 2015 Posted May 13, 2015 Każdy, kto u nas był, pamięta naszego łysego papuga... Papugi były u nas od dawna, od dwudziestu kilku lat. Opiekowaliśmy się całą rodziną nimi, mimo, że każde z dzieci miały każde swoją papużkę. Wiekowe ptaki odchodziły, przestaliśmy dokupować nowe, dzieci się wyprowadziły ... i tak 16 lat temu na nowe mieszkanie przyszły z nami dwie nimfy, samce już dorosłe. Od 3 lat jeden z chłopaków zaczął tracić pióra, zrobiła się goła szyja, zaczęły wypadać piórka z ogona i sterówki ze skrzydeł. Starość... Każdy z nas odwiedzających znajomych się rozczulał "jaka młoda papużka, zaczyna się dopiero pierzyć". I tak papug stał sie niejako symbolem naszego zwierzyńca, symbolem godnego starzenia się, symbolem długowieczności, bo w jego latach zatraciliśmy zupełnie rachubę. Około 25 to się doczekał... Dziś rano leżał na dnie klatki. Jeszcze ciepły, ale już nie żył. Obok jego kompan, co najmniej 18 letni, popiskujący cicho, tulący się do ciałka. One zawsze były razem, spały koło siebie, iskały się, śpiewały. Bardzo, bardzo smuto. Minął jakiś etap i naszego życia, etap "łysego papuga" :( Quote
rudakacha Posted May 13, 2015 Posted May 13, 2015 Bardzo smutne i przykre... Staram się wczuć w stan ducha takiego stworzenia osieroconego, wyobrazić jego rozpacz... Wiem, że takie personifikowanie zwierząt nic nie daje ale mi pomaga zrozumieć. Dobrze, że jest COŚ za TM. Quote
Guest Elżbieta481 Posted May 13, 2015 Posted May 13, 2015 Z całą pewnością lepiej jest myśleć,że jest COŚ za TM..Jest nam łatwiej- nam tzn tym,którzy zostają...I wtedy jak sobie człowiek pomyśli,że coś jest to pożegnanie z naszym ukochanym,najdroższym zwierzęciem jest jakby znośniejsze... Ja myślę,że wraz ze śmiercią tych naszych ukochanych opiekun zwierzęcia- nie właściciel!- umiera także chociaż żyje.... malagos - szczerze współczuję i naprawdę rozumiem to co czujesz .. Elżbieta Quote
malagos Posted May 13, 2015 Author Posted May 13, 2015 A może ktoś chce przygarnać samotnika, tego co został sam?... Moze ktoś ma papugi, nawet faliste i chce zaopiekować się moim bidakiem? Quote
Guest Elżbieta481 Posted May 14, 2015 Posted May 14, 2015 A skąd takie pytanie?Ty go nie chcesz? Elżbieta Quote
malagos Posted May 15, 2015 Author Posted May 15, 2015 Elu, oczywiscie że chcę, ale tak mi go szkoda - nie był nigdy sam, a teraz tak rozpacza po odejściu kolegi, tak nawołuje, śpiewa, krzyczy, że serce się kraje. A dokupić drugą papugę i zaczynać wszystko od nowa, to nie na moje siły. Papug nie może być sam... Quote
Guest Elżbieta481 Posted May 15, 2015 Posted May 15, 2015 Domyślam się,że odczuwasz brak siły na zaczynanie od nowa..Na fb jest taka -nie wiem jak określić..-organizacja,,Ptasi dom,,.. Może oni mogliby pomóc?Przygarnęli papugi po dziwnych wydarzeniach związanych z hotelikiem dla zwierząt-,,Psiokot,,..Jakoś tak się nazywał ten hotelik..Nie ręczę,że ,,Ptasi dom,,ptaka wezmie,ale spytać zawsze można-tak mi się wydaje przynajmniej.. https://www.facebook.com/pages/Ptasi-Dom/960514123960052 Ela Quote
malagos Posted May 17, 2015 Author Posted May 17, 2015 O, dziękuję Elu, zaraz zajrzę. Pewnie jest też jakieś forum papugowe?... Quote
Guest Elżbieta481 Posted May 18, 2015 Posted May 18, 2015 Zgadza się - są fora papugowe,że tak powiem...Wkleję taki link: http://www.papugi.dt.pl/forum/forum/forum_posts.asp?TID=19965 ----------------------------------------------- Chociaż mnie za serce ujął właśnie,,Ptasi dom,,w świetle wydarzeń związanych z tamtym hotelem dla zwierząt.. Smutnych wydarzeń. E/W/R Quote
malagos Posted May 23, 2015 Author Posted May 23, 2015 Mam dla papuga nowy dom, w przyszłym tygodniu postaramy się go zawieźć do pani, majacej pod opieką dwie nimf po przejściach. Quote
Guest Elżbieta481 Posted May 23, 2015 Posted May 23, 2015 Bardzo się cieszę,że ptaszek będzie miał i nowy dom i kolegów.Bardzo lubię papugi. E/W/R Quote
malagos Posted May 24, 2015 Author Posted May 24, 2015 Ta pani to mama osóbki prowadzącej ten Ptasi dom, przegadałyśmy kupę czasu, przesłała zdjęcia podopiecznych, klatki, urządzeń do zabawy w pokoju. Wymarzone miejsce do Czubika. Quote
Guest Elżbieta481 Posted May 24, 2015 Posted May 24, 2015 Czyli wszystko dobre co się dobrze kończy. Trzymaj się Czubiku. E Quote
malagos Posted May 30, 2015 Author Posted May 30, 2015 Czubik został przyjęty do stadka - po zapoznaniu się w oddzielnych klatkach pani wypuściła wszystkie na "plac zabaw"w pokoju. Poznały się, oglądały, gadały - a papuga Tosia była zachwycona Czubikiem, zwłaszcza jego slicznym czubkiem. Nasz papug jest typowego umaszczenia, a pani ptaki to szek i lutino: [url=http://postimage.org/][/url] [url=http://postimage.org/]image hosting over 10mb[/url] Quote
rudakacha Posted June 1, 2015 Posted June 1, 2015 I teraz pytanie od totalnego laika w temacie papug: który to Czubik ze zdjęcia powyżej...? Żadna z nich nie jest łysa...;) Quote
malagos Posted June 1, 2015 Author Posted June 1, 2015 Czubik to ten szary kawaler, z prawej strony - nie łysy, bo to właśnie łysy i stareńki Papug odszedł za TM Quote
rudakacha Posted June 1, 2015 Posted June 1, 2015 To ja musiałam sobie dodać, że z rozpaczy wyłysiał... bo słyszałam, że szczególnie papugi są wrażliwe na zmiany "osobowe". Fajnie, że chłopak ma towarzystwo:) Quote
Recommended Posts