Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, mierze sie od jakiegos czasu z problemem samotnosci mojego psa. Obydwoje z mezem pracujemy, zwykle w domu pies zostaje sam na jakis czas, nie jest to pol dnia ale nawet te 4-5 godzin samotnosci jest pewnie meczace. Sunia jezdzi czasem do psiego przedszkola, na poczatku nie byla zbyt ufna wobec duzych ras (sama jest niewiele wieksza od sznaucera miniatury), ale po paru wizytach nie ma problemu z innymi psami. Bardzo lubi zabawy i toearzystwo z psami swojego rozmiaru i troche wiekszymi od niej samej. Teraz nasuwa mi sie pytanie - czy towarzysz dla suni jest dobrym pomyslem? Jesli chodzi o plec, to podobno suki dogaduja sie lepiej z psami? (nasza jest wykastrowana wiec nie ma juz problemu) Czy czulaby sie lepiej majac towarzystwo podczas naszej nieobecnosci? I czy towarzystwo kota mogloby sie nadac? Na pewno byloby nam latwiej podjac decyzje o kocie, na drugiego psa musielibysmy zdecydowac sie w przyszlym roku, bo praca z nowym czlonkiem rodziny wymaga czasu, a w tym roku nie mamy juz urlopu. Dziekuje i pozdrawiam.

Posted

Moja corka ma kota ragdoll jako towarzystwo dla psa labradora i spelnia sie wspaniale. Nawzajem opiekuja sie soba, czyszcza sobie futerka. Ale kot musialby malutki przyjsc do psa, wtedy bedzie zaakceptowany.

Posted

Oj brytyjskie bywają bardzo wycofane. Wszystkie jakie znam nie są towarzyskie w kontaktach ze zwierzętami innych gatunków.

Serdecznie polecam kociaka w wieku koło 8 tygodni z "ulicy". Cała masa czeka na adopcję.

Sama mam psa i kota. Bardzo fajne rozwiązanie.

Posted

Troszke boje sie o takiego "dachowca" z ulicy. Moja mama miala kotke ze schroniska, ktora nigdy nie dogadala sie z psem... w domu panowala wieczna wojna i rywalizacja, a jednak od kotow rasowych mozna wymagac jakichs wzorcow zachowania. zalezaloby mi na spokojnym kocie. do tej pory slyszalam, ze brytyjskie raczej dobrze dogaduja sie z innymi zwierzetami. chcialabym zeby to byla w pelni swiadoma i przemyslana decyzja.

Posted

możesz się "naciąć"jeśli chodzi o kota nie zaleznie jakiej bedzie rasy.jeśli masz suczke brałabym kocura(mimo wszystko polecam europejskiego krótkowłosego,czyli "dachowca").mam 3 psy i 2 koty europejskie(kocica i kocur)-żyją w bardzo dobrej komitywie ze sobą

• 4 weeks later...
Posted

Na pewno byloby nam latwiej podjac decyzje o kocie, na drugiego psa musielibysmy zdecydowac sie w przyszlym roku, bo praca z nowym czlonkiem rodziny wymaga czasu, a w tym roku nie mamy juz urlopu. Dziekuje i pozdrawiam.

hmmm... ja nie wkem czy wprowadzanje jakiegokolwiek zwierzaka jest dobrym pomysłem, skoro nie macie nawet kilku dni urlopu.

piesek testowany byl, kota uznaje za dziwna odmiane psa, nie pala sympatia tylko do obiektow latajacych ;)

testowany "na swoim terenie" dłużej niż kilka godzin?:)
Tak pytam, bo wiem jaki sajgon sobie zafundowała moja szwagierka... jej suka też była przetestowana, kot jej nie przeszkadzał pierwsze 2-3 dni, czyli w czasie kiedy w domu czuł się niepewnie, a kiedy się oswoił to się zaczęło. Wiadomo, jeden przypadek nie przesądza, że u ciebje też tak będzie, jednak wydaje mi się że dobrze by było mieć chociaż te 3-4 dni wolnego i poobserwać, ostrożności nigdy dość:D
Posted

Rodzice mają dwa psy i kota - dogadują się fantastycznie. Jak kocica była mała to suka nawet jej odstępowała miskę z karmą. Ja też mam sunię, w dodatku schroniskową, która dawniej goniła koty. Półtora roku temu zostałam postawiona pod ścianą - pojawiła się dwutygodniowa znajdka, sierota. Miałam do wyboru: zająć się nią albo oddać do uśpienia. Suka przyjęła ją jak swoją, jedyne o co się martwiłam to żeby suka mleka nie dostała. Odchowała kociaka, moja rola ograniczyła się do karmienia i zabawy. Fakt, czasem dają popalić, ale w tym pozytywnym znaczeniu. Wydaje mi się, że do dorosłego psa łatwiej wprowadzić kota niż drugiego psa. Ale Lux ma rację - jeśli macie problem ze znalezieniem czasu przy jednym psie, to drugi zwierzak to może nie najlepszy pomysł.

• 3 months later...