Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam ;)
Na forum jestem już od pewnego czasu, ale jak dotąd nie założyłam galerii moim psom, gdyż wolałam poczekać aż kupię wymarzoną lustrzankę. Od paru miesięcy nie było mnie na forum i w trakcie tej przerwy pomyślałam, że mam wiele okazji na fotografowanie moich psów i chociaż nie mam jeszcze upragnionego sprzętu, to może nie ma co czekać i teraz założę galerię, w której z czasem pojawiają się lepszej jakości zdjęcia. Tym bardziej, że jak już napisałam na forum nie jestem od wczoraj, a nadal nie przedstawiłam moich kudłaczy ;)

Może niektórzy wiedzą, że moją ukochaną rasą są collie rough i mam dwie suki tej rasy. A ściślej mówiąc, w typie rasy - ośmioletnią Miłkę i czteroletnią Shenę (stąd mój nick). Mam nadzieję, że nie posypią się na mnie gromy, gdy napiszę, że matką Sheny jest Miłka. Był to wynik przypadkowego krycia, w dodatku wtedy jeszcze ja i moi rodzice nie mieliśmy takiej wiedzy jak dzisiaj mam na temat pseudohodowli i psów rodowodowych.

Oprócz kolaków mieszkają z nami dwa mieszańce - podobny do przerośniętej chichuachy Jackie i mikropies, pół pekińczyk Hipek zwany Małym, w którego żyłach również płynie krew cziłki ;)

Posted

Shena

Umaszczenie: Złoto-śniade
Shena jest moim ukochanym, wymarzonym psem. Mogłabym się o niej rozpisywać godzinami, ale spróbuję skrócić jej opis :)
Jest fotogeniczna, żywiołowa, inteligentna, piękna, chętna do nauki i współpracy, uwielbia biegać i szaleć z Hipkiem albo swoją matką ;) Z usposobienia to typowy "sport pies". Ćwiczymy amatorskie agility, dog dancing, chcemy też spróbować dog frisbee. Shena bardzo szybko się uczy, niestety raczej nie wystartujemy w żadnych psich sportach, ponieważ problemem Sheny jest agresja wobec obcych (na spacerach), będąca skutkiem braku socjalizacji, którą zaniedbałam i bardzo żałuję :( Shenula jest też niezwykle uczuciowym i wylewnym psem, przy tym gadatliwym, wydaje mnóstwo pomruków, jęków itp., "śpiewa" i uwielbia "gadać". Niestety, jest też strasznie szczekliwa :/
Z wyglądu też ją uwielbiam - jest w "klasycznym" typie collie, który jest moim ideałem, przy tym jest drobnej budowy, taki sport piesełek ;)
Od razu tłumaczę, że jedno "stojące" ucho nie jest u niej wrodzoną wadą, a wynikiem pogryzienia, gdy była jeszcze szczenięciem.

Posted

Miłka

Umaszczenie: Rudo-śniade
Kochana, oddana, wierna, mądra - taka właśnie jest Miłka o cechach legendarnej Lessie. Na świat patrzy przez różowe okulary, do obcych psów na spacerach ma stosunek jak golden i labrador do obcych ludzi, kocha małe dzieci, a najważniwjsza jest dla niej jej rodzina. Nie wiem jak się o niej dalej rozpisywać, po prostu jest typowym rodzinnym psem, który kocha być przy ukochanych osobach ;)

Posted

Wilczocha, dzięki za miłe słowa ;) Właśnie Miłka ma krótszą, ale gęstą sierść, a Shena dłuższą ale nie puchatą jak u niektórych collie. Szczerze mówiąc cieszy mnie to, bo takich "chow-chowatych" collie nie lubię ;)

Posted

Dzisiaj kolaki się wybiegały, spędziły parę godzin w ogrodzie przy ognisku ;)
Niestety nie mam zbyt dobrych zdjęć, bo po pierwsze robione były telefonem, a po drugie Miłka nie odstępowała mnie przez pewien czas na krok i jak zwykle trudno było jej zrobić dobre zdjęcie. Z pomocą przyszła chrumkają świnka gumowa :D i kości na których sie skupiły psiny i chociaż przez parę chwil nie szalały :)
Mam nadzieję, że uda Wam się je rozróżnić na zdjęciach.

Posted (edited)

Ktoś wie jak wstawić na Dogo zdjęcia tak, by były w dużym rozmiarze ?
Postaram się niedługo wstawić zdjęcia małej Sheny, Miłki jako szczeniaka i podrostka oraz przedstawić Jackiego i Hipka.

Edited by Mary&Shena
Posted

Dziękuję, zdjęcia w pełnym rozmiarze dodam, jak będę na komputerze, bo teraz mam do dyspozycji jedynie telefon, więc miniaturki :/
Dzisiejsza Shena, wybiegana ;)

EDIT: zdjęcia w pełnym rozmiarze ;)

post-97745-0,12483300-1425214189.jpg

post-97745-0,99557700-1425214215.jpg

A tak pędzimy do pani przez łąkę...

post-97745-0,75960600-1425214553.jpg

post-97745-0,19595900-1425214583.jpg

Jakość [*]

post-97745-0,05334100-1425214619.jpg

Piękna moja :)

post-97745-0,19880400-1425214716.jpg

Posted

W ostatnim poście dodałam z komórki miniaturki, a później na komputerze edytowałam post i tym sposobem który pokazała Collakowa wstawiłam w pełnym rozmiarze. Były, teraz weszłam z telefonu i też ich nie widzę... Spróbuję kiedy indziej dodać :/

• 3 weeks later...
Posted

Dzisiaj pierwszy raz Miłka i Shena wypróbowały nowe zabawki: frisbee Kong Flyer L i piłeczkę Ultra Ball ChuckIt! M. Szczególnie ta druga przypadła im do gustu. Z frisbee musiałam się dużo namęczyć aż załapała że latający flak trzeba przynieść ;)
Piłka jak na razie wywarła mega dobre wrażenie i na mnie i na psiakach (również maluchach), świetnie siw odbija, na szczęście także na trawie.
Ponieważ sama rzucałam, zdjęć za wiele nie mam. Jakość słaba, bo z telefonu.

Posted

W najbliższym czasie zdjęcia będę dodawała raczej rzadko i póki co będą niestety takiej kalkulatorowej jakości :(
Mam nadzieję, że w maju będę juz miała lepsze zdjęcia i może też filmy.

Guest Olimpijka
Posted

Piękne psy, a można zobaczyć 2 pozostałe? Szczególnie mnie interesuje mix pekina :D

Posted

W weekend postaram się znaleźć czas i odkopać zdjęcia Sheny i Hipka jako szczeniaków :) Także jakies zdjęcia będą.
Hipka i Jackiego postaram się przedstawić również w weekend ;)

• Upvote 1