Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

1. Jeśli będzie miał zapewnioną potrzebę ruchu to spokojnie może mieszkać w mieszkaniu.

2. Raczej nie powinno być problemów.

3. Dużo zależy od socjalizacji. Jak od małego będzie miał kontakt z wieloma psami to będzie do nich przyjaźnie nastawiony.

5. To też zależy. Na pewno będzie bardziej cierpliwy jak od szczeniaka będzie miał kontakt z małymi dziećmi. Ale oczywiście zabawy powinny się odbywać pod kontrolą rodzica, bo jednak przezorny zawsze ubezpieczony... Czasem dzieci potrafią być naprawdę bardzo niedelikatne w stosunku do psa.

6. Ta hodowla ma dość słabe opinie, ale najlepiej odwiedzić samemu hodowlę i ocenić ją według własnych kryteriów.

• 5 weeks later...
Posted

W przyszłości mam zamiar kupić aussie i mam kilka pytań:
1. Czy ma on mieszkać w domu, czy na podwórku?
2. Czy jest trudny w szkoleniu?
3. Czy dobrze znosi inne psy?
5. Czy jest cierpliwy dla mniejszych dzieci? Czy raczej agresywny?
6. Czy polecacie tę hodowlę
http://www.paracortus.republika.pl/home.html
Na razie tyle. Dziękuję :)

1. W domu. To są psy skrajnie przywiązane do człowieka - oczywiście, jeśli zbuduje się odpowiednią relację opartą na obupólnym zaufaniu i miłości - moje śpiące pastuchy jak tylko wstaje do toalety wiernie podążają za mną:)

2. Zdefiniuj "trudny w szkoleniu" :) Dla początkujących właścicieli emocjonalność, szczekliwość i ogólny temperament może okazać się wyzwaniem.

3. Zależy od charakteru i wychowania.

5. Zależy od wychowania i relacji z przewodnikiem.