radiesteta Posted November 16, 2014 Posted November 16, 2014 Jakie są długości najdłuzszych dostepnych w handlu smyczy automatycznych ? Ja znalazłęm 10 metrów. Czy są do kupienia dłuzsze czy to raczej górna granica ? Quote
dcz Posted November 16, 2014 Posted November 16, 2014 Nie widziałam dłuższych niż te 10 metrowe jeżeli chodzi o smycze natomiast linki szkoleniówki są dowolnej długości tylko ciężko się je zwija samemu i trzeba nosić ze sobą cały zwój linki lub taśmy. Quote
radiesteta Posted November 16, 2014 Author Posted November 16, 2014 Nie widziałam dłuższych niż te 10 metrowe jeżeli chodzi o smycze natomiast linki szkoleniówki są dowolnej długości tylko ciężko się je zwija samemu i trzeba nosić ze sobą cały zwój linki lub taśmy. Właśnie tego się obawiam. Smycz miałaby słyżyć do normalnego wyprowadzania psa wiec automat w tej roli świetnie sie nadaje. Szkoleniówka natomiast jak podejrzewam będzie trudna do normalnej obsługi tak by się nie zwijała. Ewentualnie myslałem nad połączeniem 10 metrowego automatu + 10 metrowej zwykłej smyczy. Wtedy te 10 metrów będzie sie swobodnie zwijac a pozostałe nie powinno być az tak trudne w obsłudze oraz się aż tak platać ? Co o takim pomyśle myślicie ? Quote
dcz Posted November 16, 2014 Posted November 16, 2014 Nie wyobrażam sobie takiego połączenia automat może być przeciążony długością czyli i ciężar wzrośnie może może nie zwijać i druga strona medalu na tak długim dystansie kłopot z zapanowaniem nad psem, wyobraź sobie sytuację wybiega kot pies jest na rozciągniętej maksymalnie długości i co marne szanse na reakcję chyba, że pies wyszkolony ale wtedy smycz nie potrzebna. Moim zdaniem w zależności od potrzeby danego dnia raz smycz a na spacerze po łąkach, lasach taśma nawet 20 m tyle, że zwijania ale radocha psiaka ze swobody i do nauki się przyda . Quote
radiesteta Posted November 16, 2014 Author Posted November 16, 2014 Hm... racja. tego nie wziałem pod uwagę. Czyli lepiej 10 mertówy automat do krótkich porzydomowych spacerów z opcją lepszej kontroli a szkoleniową na spacer w bardziej odludne miejsce ? Quote
dcz Posted November 17, 2014 Posted November 17, 2014 Tak, to dobre rozwiązanie plus jeżeli masz czas i kasę szkolenie psa, wtedy na spacerach po łąkach i lasach nie będzie potrzebna smycz ale to kawał ciężkiej pracy i czasu potrzeba. Quote
radiesteta Posted November 17, 2014 Author Posted November 17, 2014 Ok tak zrobię. Pies jest planowany o ile wszystko dobrze sie ułozy w przyszłym roku. Quote
dcz Posted November 17, 2014 Posted November 17, 2014 Jakiej rasy będziesz miał psa, trzeba się przygotować i lepiej zrobić to wcześniej przemyśleć sposób karmienia psiaka, zakupić potrzebne wyposażenie, potem okazuje się, że ciągle czegoś brakuje a tak na spokojnie można ogarnąć temat a potem cieszyć się małym obszczywaczem, będzie w domu czy na dworze ? Quote
radiesteta Posted November 17, 2014 Author Posted November 17, 2014 Rasę na razie zachowam w tajemnicy by nie zapeszać. Dam sobie radę ze wszystkim. W razie czego jest i pomoc Zwiazku i macierzystej hodowli. Quote
diabelkowa Posted November 17, 2014 Posted November 17, 2014 a pokazcie ten 10 metrowy automat, ja widzialam 8 chyba najdluzszy Quote
radiesteta Posted November 17, 2014 Author Posted November 17, 2014 a pokazcie ten 10 metrowy automat, ja widzialam 8 chyba najdluzszy http://www.zooplus.pl/shop/psy/smycz_obroza_dla_psa/automatyczna_flexi/dla_duzych_psow/297935 Quote
diabelkowa Posted November 17, 2014 Posted November 17, 2014 dzieki, wlasnie myslalam ze ten Giant ma tylko 8 metrow hm no prosze ;) Quote
radiesteta Posted November 17, 2014 Author Posted November 17, 2014 Może w przyszłym roku dodadzą nowy model 12 lub 14 metrów ?? hihi Quote
Recommended Posts