Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie widziałam dłuższych niż te 10 metrowe jeżeli chodzi o smycze natomiast linki szkoleniówki są dowolnej długości tylko ciężko się je zwija samemu i trzeba nosić ze sobą cały zwój linki lub taśmy.

Posted

Nie widziałam dłuższych niż te 10 metrowe jeżeli chodzi o smycze natomiast linki szkoleniówki są dowolnej długości tylko ciężko się je zwija samemu i trzeba nosić ze sobą cały zwój linki lub taśmy.

Właśnie tego się obawiam. Smycz miałaby słyżyć do normalnego wyprowadzania psa wiec automat w tej roli świetnie sie nadaje. Szkoleniówka natomiast jak podejrzewam będzie trudna do normalnej obsługi tak by się nie zwijała. Ewentualnie myslałem nad połączeniem 10 metrowego automatu + 10 metrowej zwykłej smyczy. Wtedy te 10 metrów będzie sie swobodnie zwijac a pozostałe nie powinno być az tak trudne w obsłudze oraz się aż tak platać ? Co o takim pomyśle myślicie ?

Posted

Nie wyobrażam sobie takiego połączenia automat może być przeciążony długością czyli i ciężar wzrośnie może może nie zwijać i druga strona medalu na tak długim dystansie kłopot z zapanowaniem nad psem, wyobraź sobie sytuację wybiega kot pies jest na rozciągniętej maksymalnie długości i co marne szanse na reakcję chyba, że pies wyszkolony ale wtedy smycz nie potrzebna. Moim zdaniem w zależności od potrzeby danego dnia raz smycz a na spacerze po łąkach, lasach taśma nawet 20 m tyle, że zwijania ale radocha psiaka ze swobody i do nauki się przyda .

Posted

Hm... racja. tego nie wziałem pod uwagę. Czyli lepiej 10 mertówy automat do krótkich porzydomowych spacerów z opcją lepszej  kontroli a szkoleniową na spacer w bardziej odludne miejsce ?

Posted

Tak, to dobre rozwiązanie plus jeżeli masz czas i kasę szkolenie psa, wtedy na spacerach po łąkach i lasach nie będzie potrzebna smycz ale to kawał ciężkiej pracy i czasu potrzeba.

Posted

Jakiej rasy będziesz miał psa, trzeba się przygotować i lepiej zrobić to wcześniej przemyśleć sposób karmienia psiaka, zakupić potrzebne wyposażenie, potem okazuje się, że ciągle czegoś brakuje a tak na spokojnie można ogarnąć temat a potem cieszyć się małym obszczywaczem, będzie w domu czy na dworze ?