Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jestem właścicielką rodowodowego psa rasy cocker spaniel angielski (czarny podpalany), z którym wiążę przyszłość wystawową. Hodowca ocenia go jako dobrze rokującego wystawowo:) Psiak ma na sobie mnóstwo kędziorków, loczków i ogólnie jest bardzo kudłaty. Czy rzeczywiście taki kręcony włos dobrze rzutuje na przyszłość? Widziałam w innych hodowlach czarne podpalane szczeniaki tej rasy, które jako dorosłe psy zdobywały laury na wystawach- miały w szczenięcych latach włos prosty!!

Mimo wszystko raz na pewno go pokażę na wystawie. Codziennie ćwiczę z nim bieganie " jak po ringu" (porusza się kłusem) oraz postawę wystawową- podtrzymuję jego ogonek i głowę. Gdy tylko dotknę ogona, on od razu siada. Jak go nauczyć stanie w tym momencie?? Próbowałam zająć go w tym czasie smakołykami, ale wtedy również siada... Liczę na pomoc z Waszej strony:)

Guest Reyes
Posted

[quote name='Magda:)']
Mimo wszystko raz na pewno go pokażę na wystawie. Codziennie ćwiczę z nim bieganie " jak po ringu" (porusza się kłusem) oraz postawę wystawową- podtrzymuję jego ogonek i głowę. Gdy tylko dotknę ogona, on od razu siada. Jak go nauczyć stanie w tym momencie?? Próbowałam zająć go w tym czasie smakołykami, ale wtedy również siada... Liczę na pomoc z Waszej strony:)[/quote]
Dawaj mu nagrody tylko gdy stoi - jak dupcia jest na ziemi dłoń zamykaj jak zrobi kroczek i będzie stał - dłoń otwieraj.
Ile psiak ma dokładnie? Specem od spanielków jest raczej Zula.
To samo- leciutko tylko dotkniesz ogona - amciu dajesz :) niech sobie kojarzy dotyk na ogonie z czymś fajnym! Psiak nie kopiowany rozumiem - bo jak jest cięty to już może mieć złe skojarzenia...

Posted

[B]Magda:)[/B]- w jakim wieku jest maluch?
Co do tych kręconych włosów to jeśli są one na głowie i grzbiecie to się je skubie.
Jeśli chodzi o postawę to spróbuj tak jak radziła ci [B]reyes[/B]. Kiedy stoi i trzymasz go za pyszczek to spróbuj dotknąć go delikatnie w ogon - jeśli nie usiądzie to go pochwal. I tak małymi kroczkami aż będziesz mogła chwycić ogonek.
[B]Magda:)[/B], skąd jesteś? Jeśli gdzieś z moich okolic to mogłabym spróbować Ci pomóc na żywo i pokazać co i jak;)

P.S. z jakiej hodowli masz psiaka?

Posted

Po pierwsze dziękuję Wam za tak szybkie odpowiedzi:* Psiaczek ma ogonek oczywiście niekopiowany:) Pochodzi z hodowli Modus Vivendi ([url]www.modus.of.pl[/url]) dokładnie 8 lipca skończył 3 miesiące. Najbardziej kudłate to on ma łapki, główka jest gładziutka, widzę już jak wspaniałe rozwija mu się piórko na ogonku. Dostosuję się do Waszych wskazówek. A mieszkam w Lubaczowie (woj. podkarpackie, niedaleko od granicy z Ukrainą). Bardzo chciałabym popatrzeć którąś z Was w wystawianiu psa. No więc która mieszka bliżej?:razz: Będę na wystawie w Rzeszowie 19 sierpnia- może się spotkamy? ;)

Posted

[quote name='zula']P.S. z jakiej hodowli masz psiaka?[/quote]
Z tego co gdzieś doczytałam to z Modus Vivendi (chyba po Irince,ale nie pamiętam po jakim psie)

Edit:
hmm..narazie Rzeszowa nie planujemy....ale ...

Posted

Coż ja też mam cockery więc może moje rady się przydadzą :P
Sprobuj glaskac ogonek cockerka.A w postawie najpierw trzymaj go pod pupe.Ja tak robie przy wystawianiu jednego z JRT.

Pozdr,

Posted

Martyno, Twoje rady również na pewno mi się przydadzą:) Dziś przy ćwiczeniach wystawowych zrobiłam wszystko wg Waszych wskazowek- pomogło!! Dziękuję za pomoc:multi: Istotnie cockermanko- mój psiaczek jest po Irince, a tatuś to ITSY BITSY IKE Hetiw:lol::lol: No, to kto w takim razie wybiera się na krajówkę do Rzeszowa?

Posted

Moze troche głupie pytanie.. ale czy psiak ma regularnie czyszczone gruczoły okołoodbytowe?? bo juz pare razy spotakalm sie z przypadkeim gdy psy mialy je nieczyszczone i mialy starsznie wrazliwe okolice sromu a nawet nie dawaly sie dotknac za ogon..

pamietaj ze włos faluje sie tak pod wpływem wilgoci:) a z glowy i grzbietu sie skubie.

Z tym siadaniem.. to tak jak psize zula. Ale pamietaj ze jezeli usiadzie nie mozesz go chwalic ani nagradzac. Z czasem im dluzej wystoi z utrzymanym ogonem przedluzaj odstepy miedzy nagrodami.

Posted

He he... Z tymi gruczołami to chyba wszystko ok- tak powiedział wet na ostatniej kontroli (jakiś tydzień temu). Tylko czasem zdarzy mu się jeszcze cupnąć przy postawie, ale znacznie mniej, gdy nie wypróbowałam Waszych porad:multi:

Posted

[quote name='Magda:)']He he... Z tymi gruczołami to chyba wszystko ok- tak powiedział wet na ostatniej kontroli (jakiś tydzień temu). Tylko czasem zdarzy mu się jeszcze cupnąć przy postawie, ale znacznie mniej, gdy nie wypróbowałam Waszych porad:multi:[/quote]

no to super;) życze powodzenia!!:multi:

Posted

[B]Magda:)-[/B] to super, że Wam tak dobrze idzie nauka[B]:multi: [/B]Mam nadzieję, że będę mogła poznać Twojego piesa osobiście:cool3:

Posted

Naprawdę bardzo Wam dziękuję za wskazówki. Nie wiem, jakby nam szło bez Was. Ja również mam nadzieję, że kiedyś poznam Was i Waszych ulubieńców. A Ty, Zula, jakiego masz cockerka, w jakim wieku umaszczeniu, z jakiej hodowli(no chyba że masz innego piesia)?

Posted

Dokładnie, ja i cockermanka mamy 8 cockerów.
[B][COLOR=Black][URL="http://royalantidotum.pl/"]Tutaj [/URL][/COLOR][/B] możesz je zobaczyć ;-)

Posted

No, no... Naprawdę piękne cockerki!! Widać, że dobrej jakości:lol: Znam hodowlę Royal Antidotum, ale nie wiedziałam, że akurat Zula i Cockermanka ją prowadzą:razz:

• 1 month later...
  • 2 years later...
Posted

Nie chce się wypowiadać jako znawca bo dopiero raz wystawiłam mojego cockera, ale jeśli chodzi o kręcone włosy to mogę poradzić taki sposób że na dzień przed wystawą po kąpieli i poprawkach nacieram włoski suni niveą do prostowania włosów suszarką i suszę na szczotce kierując strumień powietrza z włosem. Włoski są ładne proste na drugi dzień lekko się falują, także poprawiam suszarką, przed samym wyjściem na ring przeczesałam i psinka prezentowała się naprawdę fajnie.

• 4 months later...