Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

I co byście tu jeszcze nie napisali dojdziecie do dwóch rzeczy

Jedna: "prawnym" określeniem hodowli jest tylko słowo [i]amatorska[/i], czyli hodowla podlegająca pod Związek Kynologiczny, który to sobie tak kiedyś wymyślił i zapisał w regulaminie.

Druga: Każdy będzie sobie tu wpisywał, z czym mu się kojarzą te wszystkie przymiotniki. Oczywiście każdy ma inne wyobrażenia, więc będziecie tak to ciągnąć przez jakieś 100 postów, aż temat umrze śmiercią naturalną :evil_lol:

• 2 months later...
Posted

Fajny watek ... :-)

Podazajac za dyskusja o roznorakim rozumieniu roznych przymiotnikow to ciekawe jaka nazwe byscie wymyslili w mojej sytuacji, gdybym powiedzmy mial miec szczeniaki (o moim rozumieniu slowa hodowla za chwile).

W mojej sytuacji Shojo - nasza suczka -
1. nie mieszka z nami na stale w domu ale czesto sobie wchodzi do domu.
2. zdecydowana wiekszosc czasu spedza na podworku ale nie ma zadnego kojca (jakos nie wyobrazam sobie SHojo w kojcu - no chyba, ze ktos kojcem nazwie cale ogrodzenie naszej dzialki :-)
3. Na dworze ma bude
4. W domu gdy z nami jest to caly dom jest do jej dyspozycji.

?? jakie pomysly na nazwe? bo w mysl "definicji" tu przedstawianych to ani domowa, ani kenelowa ... no chyba ktrebora angielska wersja - "podworkowa" pasuje.

Ale wracajac do terminu hodowla. No wlasnie skupiamy sie czesto na przymiotnikach ja okreslajacych a mnie nurtuje rozumienie slowa hodowla.
Mi jakos tak dawniej slowo hodowla kojarzylo sie z posiadaniem duzej ilosci osobnikow w celach czysto zarobkowych. I dlatego gdybym sie zdecydowal kiedys kryc Shojo to mi jakos nie odpowiadaloby okreslanie tego mianem hodowla.

Posted

[quote name='sylwekw']Fajny watek ... :-)
Mi jakos tak dawniej slowo hodowla kojarzylo sie z posiadaniem duzej ilosci osobnikow w celach czysto zarobkowych.[/quote]

To co opisałeś to się chów nazywa a nie hodowla ;)