Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 32.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Izabela124.

14000

• taxelina

1144

• Sweet

996

• agaciaaa

802

Posted

[CENTER][B]Mam problem i nie wiem jak go rozwiązać. Od ponad miesiąca sąsiadka zgłasza na SM to iż mój pies szczeka jak zostaje sam w domu. W końcu dziś do nas przyjechali i upomnieli mamę (bo mnie obecnie nie ma w PL) i prosili by uspokoić psa. Mam tłumaczyła, że pies ma lęk separacyjni, z którym ciężko sobie poradzić. Oni wszystko rozumieli, ale muszą interweniować, bo sąsiadka codziennie przychodzi i skargi składa. Fakt, Bobik szczeka, ale nie przez cały dzień a na pewno nie po ciszy nocnej. SM powiedziała, że jak jeszcze raz będzie zgłoszenie o szczekaniu to najpierw kolegium a potem sprawa w sądzie. Czy to w ogóle możliwe iż za takie coś można podać do sądu, jeśli szczekanie nie jest nagminne i nigdy po ciszy nocnej? Mam nadzieję, że ktoś znający się na prawie pomoże rozwiązać mi ten problem.[/B][/CENTER]

Guest papillonek
Posted

Nie znam się na tym,ale miałam podobny problem ;) Też nie szczekała po ciszy nocnej tylko parę minut ,a kobieta z góry już się darła że nam zlikwiduje tego psa...No i dobra zgłosiła do SM ,przyjechali i zobaczyli że S (ktora akurat spała i ledwo kontaktowała) nie szczeka ,daje się głaskac i zero agrasji.Powiedzieli że chcieli wyjaśnic sprawe,bo zgłaszający często wyolbrzymiają problem i wymyślają na złośc sąsiadom ;) Musieliśmy jedynie zarejestrowac psa i to było na tyle ,a S dalej szczeka jak każdy normalny pies :)

Posted

przecież cisza nocna zaczyna się o 22.30, a jeśli Bobik szczeka przed ciszą to mi się zdaję, że nic nie mogą zrobić, bo to tak jakby u kogoś leciała cały czas muzyka.. coś ta sąsiadka jest strasznie wredna.

Guest papillonek
Posted

na każdej klatce pisze,ze zwierzęta mogą być trzymane tylko wtedy kiedy nie przeszkadzają sąsiadom więc co nie jest tak swobodnie...

Posted

[quote name='Błyskotka']Co za sąsiadka :shake:. Mieszkacie w bloku ?[/QUOTE]Tak

[quote name='papillonek']Nie znam się na tym,ale miałam podobny problem ;) Też nie szczekała po ciszy nocnej tylko parę minut ,a kobieta z góry już się darła że nam zlikwiduje tego psa...No i dobra zgłosiła do SM ,przyjechali i zobaczyli że S (ktora akurat spała i ledwo kontaktowała) nie szczeka ,daje się głaskac i zero agrasji.Powiedzieli że chcieli wyjaśnic sprawe,bo zgłaszający często wyolbrzymiają problem i wymyślają na złośc sąsiadom ;) Musieliśmy jedynie zarejestrowac psa i to było na tyle ,a S dalej szczeka jak każdy normalny pies :)[/QUOTE]Mama chyba już go zarejestrowała

[quote name='bianka19']przecież cisza nocna zaczyna się o 22.30, a jeśli Bobik szczeka przed ciszą to mi się zdaję, że nic nie mogą zrobić, bo to tak jakby u kogoś leciała cały czas muzyka.. coś ta sąsiadka jest strasznie wredna.[/QUOTE]No właśnie nie wiadomo czy coś mogą zrobić

[quote name='papillonek']na każdej klatce pisze,ze zwierzęta mogą być trzymane tylko wtedy kiedy nie przeszkadzają sąsiadom więc co nie jest tak swobodnie...[/QUOTE]U mnie nie ma czegoś takiego napisanego

Posted

[quote name='papillonek']na każdej klatce pisze,ze zwierzęta mogą być trzymane tylko wtedy kiedy nie przeszkadzają sąsiadom więc co nie jest tak swobodnie...[/QUOTE]

NIE ma takiego przepisu ogólnego , takie coś może sobie jakaś spółdzielnia czy ADM wymyslić po uprzedniej konsultacji z lokatorami .

Iza a ta sąsiadka gdzieś bardzo blisko Was mieszka ??
Teraz będziesz w domu , wypróbuj więc jak by Bobik reagował jakby mu włączony TV zostawić albo Radio

Posted

[quote name='Alicja']NIE ma takiego przepisu ogólnego , takie coś może sobie jakaś spółdzielnia czy ADM wymyslić po uprzedniej konsultacji z lokatorami .

Iza a ta sąsiadka gdzieś bardzo blisko Was mieszka ??
Teraz będziesz w domu , wypróbuj więc jak by Bobik reagował jakby mu włączony TV zostawić albo Radio[/QUOTE]Mama mu teraz zostawia radio włączone. Jeszcze nie wiem jak to działa. Sąsiadka mieszka obok nas

Posted

[quote name='Izabela124.']Mama mu teraz zostawia radio włączone. Jeszcze nie wiem jak to działa. Sąsiadka mieszka obok nas[/QUOTE]

myśle , że ona CHCE słyszeć to szczekanie ... bo mimo woli nawet jak jest jakiś stały hałas człowiek przyzwyczaja się i poza tym w ciągu dnia wiele dźwieków dochodzi z wielu mieszkań ...kobieta się widać na was uwzięła

Posted

[quote name='Alicja']myśle , że ona CHCE słyszeć to szczekanie ... bo mimo woli nawet jak jest jakiś stały hałas człowiek przyzwyczaja się i poza tym w ciągu dnia wiele dźwieków dochodzi z wielu mieszkań ...kobieta się widać na was uwzięła[/QUOTE]Na pewno się uwzięła, ona chyba się nudzi i dlatego te skargi składa. Jakoś inni sąsiedzi się nie skarżą

Posted

Generalnie prócz słów sąsiadki nie ma dowodów na to, że Bobik szczeka. Żeby kogoś ukarać musi być dowód wykroczenia albo przestępstwa. Z tego co zrozumiałam problem słyszenia głosów ma tylko jedna sąsiadka więc może to z tą Panią jest coś nie tak?
Podpytajcie zarządcę nieruchomości czy mają jakieś wewnętrzne przepisy w tym temacie, dlatego że jeżeli faktycznie Bobik nie hałasuje w czasie ciszy nocnej (czyli od 22.00 do 06.00), to SM nie powinna się czepiać Was a jedynie pogonić sąsiadkę za brak dowodów i zabieranie ich cennego czasu.

Posted

Nie zazdroszczę,miałam sąsiadkę,która przygarnęła znajdę. Psiak nie dość ,że szczekał gdy zostawał sam to jeszcze uderzał w drzwi,skakał do klamki.Dudnienie,huki,szczeki,warki.Ale nigdy nie przyszło nam do głowy zwrócić jej uwagi,kiedy się mnie poradziła przekazałam jej telefon do behawiorysty. Pomogło.Sąsiadka może Ci napytać biedy,upierdliwi i wredni ludzie tak już mają.

Posted

[quote name='Gioco']Generalnie prócz słów sąsiadki nie ma dowodów na to, że Bobik szczeka. Żeby kogoś ukarać musi być dowód wykroczenia albo przestępstwa. Z tego co zrozumiałam problem słyszenia głosów ma tylko jedna sąsiadka więc może to z tą Panią jest coś nie tak?
Podpytajcie zarządcę nieruchomości czy mają jakieś wewnętrzne przepisy w tym temacie, dlatego że jeżeli faktycznie Bobik nie hałasuje w czasie ciszy nocnej (czyli od 22.00 do 06.00), to SM nie powinna się czepiać Was a jedynie pogonić sąsiadkę za brak dowodów i zabieranie ich cennego czasu.[/QUOTE]Na pewno z tą Panią jest coś nie tak :shake:

[quote name='Obama']Nie zazdroszczę,miałam sąsiadkę,która przygarnęła znajdę. Psiak nie dość ,że szczekał gdy zostawał sam to jeszcze uderzał w drzwi,skakał do klamki.Dudnienie,huki,szczeki,warki.Ale nigdy nie przyszło nam do głowy zwrócić jej uwagi,kiedy się mnie poradziła przekazałam jej telefon do behawiorysty. Pomogło.Sąsiadka może Ci napytać biedy,upierdliwi i wredni ludzie tak już mają.[/QUOTE]Na szczęście po wakacjach Bobik wraca ze mną do Łomży i problem się skończy

Guest papillonek
Posted

U Nas na osiedlu pisze to na każdej klatce w każdym bloku więc nie wiem jak to jest i u nas jest to normalnie karalne ...

Posted

[quote name='papillonek']U Nas na osiedlu pisze to na każdej klatce w każdym bloku więc nie wiem jak to jest i u nas jest to normalnie karalne ...[/QUOTE]
Ale co jest konkretnie napisane? Może jest podana jakaś podstawa prawna?

Posted

[quote name='papillonek']U Nas na osiedlu pisze to na każdej klatce w każdym bloku więc nie wiem jak to jest i u nas jest to normalnie karalne ...[/QUOTE]

może to być wewnętrzny regulamin spółdzielni ale nie jest on do końca prawnie jedynym wyznacznikiem ...zawsze istnieje droga sądowa ,bo ważniejsze są ustalenia ogólne

Posted

[quote name='Tengusia']nie zazdroszcze takiej sasiadki :shake:[/QUOTE]Sąsiadów niestety się nie wybiera

[quote name='bianka19']i jak, wiadomo już coś więcej? :razz:[/QUOTE]Jak na razie nie ma nowości

Guest papillonek
Posted

konkretnie ,że [I]zwierzęta mogą być trzymane w mieszkaniu jeśli [/I][I] nie powoduje zagrożenia [I]zdrowia[/I], życia i zakłócania [/I][I][I]spokoju mieszkańców[/I] ! [B]AMEN
[/B][/I]I do tego trzeba się stosować nie tylko w czasie ciszy nocnej [I][B]:roll:
[/B][/I]

Posted

[quote name='Izabela124.']Mam już kupiony bilet, na 26 sierpnia. Będę w Suwałkach 27[/QUOTE]
Iza,a jak będzie z tymi gazetami? Mam je brac dla Ciebie?
[B]Wystawa w Białym jest właśnie 27 sierpnia...
[/B]
Pzdr.

Posted

[quote name='Asiaczek']Iza,a jak będzie z tymi gazetami? Mam je brac dla Ciebie?
[B]Wystawa w Białym jest właśnie 27 sierpnia...
[/B]
Pzdr.[/QUOTE]Iza będzie w oba dni, więc może by ona je wzięła od Ciebie?

[quote name='papillonek'][B]i 28 sierpnia [/B];)[/QUOTE]Dokładnie :)