Marrla Posted June 29, 2007 Posted June 29, 2007 Cześć. Mam 2,5 letnią suczkę owczarka niemieckiego długowłosego. Problem polega na tym że Sara na spacerach strasznie ciągnie. Próbowałam już wszystkiego. Ona tak ciągnie że sprawia wrażenie jakby miała się zaraz udusić. Ledwo wyszliśmy na spacer a ona już sapie. Przez to nie mogę z nią sama chodzić na spacery bo bym jej nie utrzymała! Tresura odpada bo mój tato mówi: Nie miał by kto jej zawozić na tą tresure! albo: Wiesz ile to kosztuje!? lub: Jak podrośnie i będzie spokojniejsza to nie będzie tak ciągnąć na smyczy, i wtedy będziesz mogła sama z nią na spacery chodzić. Już nie mogę wytrzymać! Bardzo chciałabym z nią pójść na spacer. Mam też 8 letniego kundelka- Maxa. Gdy wychodzę z Maxem na spacer ( Max tak nie ciągnie i mogę z nim chodzić ) to Sara strasznie szczeka i piszczy. Żal mi jej bo Max częściej chodzi na spacery bo mój tato żadko wychodzi z Sarą i ze mną na spacery. Może ktoś wie co zrobić żeby Sara nie ciągnęła.... Quote
kasia_kate Posted June 29, 2007 Posted June 29, 2007 Marrla napisał(a):Jak podrośnie i będzie spokojniejsza to nie będzie tak ciągnąć na smyczy... No nie wiem czy tak sama przestanie ciągnąc :roll: moja Lenka też ciągnie, udaje wtedy "drzewo" w końcu się uspokaja ;-)...kiedys miałam kolczatkę, bo lenka poprostu ciągnela i ciagnela!...ale to był błąd!:shake: jeszcze do niedawna nakładałam jej, wydawało mi sie ze bez kolczatki nie ma normalnego spaceru..na szczescie już od jakiś 2-3 miesięcy zero kolczatki! :multi: Quote
nathaniel Posted June 29, 2007 Posted June 29, 2007 Czego próbowałaś? Luźnej smyczy, drzewa, kontaktu? Quote
Marrla Posted June 29, 2007 Author Posted June 29, 2007 Luźniej smyczy i drzewo próbowałam. A kontaktu nie. Wytłumaczysz mi na czym to polega? Quote
Marrla Posted June 29, 2007 Author Posted June 29, 2007 Luźniej smyczy i drzewa próbowałam. A kontaktu nie. Wytłumaczysz mi na czym to polega? Quote
nathaniel Posted June 29, 2007 Posted June 29, 2007 Hmm... Nagradzałabym psa za to, że się na mnie patrzy , a nie za to , że ciągnie. Jeśli ciągnie to stop i jak się spojrzy to smaczek/zabawa. Po jakimś czasie będzie się patrzeć na ciebie zamiast ciągnąć. Może to by pomogło ? Quote
Marrla Posted June 29, 2007 Author Posted June 29, 2007 Oki. Spróbuje. Zobaczymy czy to pomoże. Quote
nathaniel Posted June 29, 2007 Posted June 29, 2007 [quote name='Marrla']Oki. Spróbuje. Zobaczymy czy to pomoże. Wiem, że Marta od Wiki , rzucała suczce pod nogi smaki , jak znajdę link to Ci podam ;) o http://www.szkoleniepsow.fora.pl/o-ciagnieciu-t789.html?highlight=ci%B1gnie%20smyczy Quote
Marrla Posted June 30, 2007 Author Posted June 30, 2007 To troszkę zaczyna działać ale powiedz mi: Przecież ja zbankrutuje przez te spacery. Nie będę jej chyba cały czas dawała karmy.... Quote
nathaniel Posted June 30, 2007 Posted June 30, 2007 Marrla napisał(a):To troszkę zaczyna działać ale powiedz mi: Przecież ja zbankrutuje przez te spacery. Nie będę jej chyba cały czas dawała karmy.... To nie dawaj jej żarcia w domu, tylko za pracę (tu za nie ciągnięcie) . To często pomaga Quote
cuciola Posted July 5, 2007 Posted July 5, 2007 u nas wypracowanie uwagi pomoglo :) czasem pies ciagnie tez dlatego bo nie jest wybiegany..czy spuszczasz go ze smyczy? Quote
Marrla Posted July 18, 2007 Author Posted July 18, 2007 Spuszczam, na każdym spacerze. Mieszkam na wsi. Chodzimy z nią na łąkę i rzucamu kija. Ale ona dalej ciągnie! Quote
marmara_19 Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 hmm pojscie na latwizne ale skuteczne i odpowiednie.. halter kup... Quote
kojocica Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 u nas to jest tak , Majka na spacerach nie ciągnie poza wieczornym wyjściem na wybieg , wtedy jakby coś ją opętało , pomogła taka sztuczka , kupiliśmy gumowa piłkę z przyczepionym sznurkiem ,a ze sucz świata poza piłką nie widzi bierze ja w paszcze a my wtedy przyczepiamy długa smycz do sznurka od piłki, i w ten sposób Majusia dumnie kroczy z piłka w zębach i ani myśli o szarpaniu, może troszkę głupio to wygląda , pies zamiast na smyczy idzie na piłce , ale co tam ważne ze nie szarpie. Może komuś przyda sie taka rada, u nas skutkuje w 100 % Quote
Recommended Posts