Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak w temacie.

Za tydzień kupujemy szczeniaka. Do końca wakacji prawie cały czas spędzimy na działce. Starsza psica ma obrożę. Jak zabezpieczyć 6-tygodniowego maluszka?

Posted

6 tygodniowe szczenię jest za młode, żeby być odbierane od matki.

A co do pytania, to doradzam kwarantannę do 2 szczepienia, a potem krople na grzbiet.

Posted

Kup pre.w formie sprayu(fypryst,fiprex,,frontline,effipro)do wyboru do koloru.ta sama subst czynna inni producenci,inna cena.pamietaj o zasadzie pryskania-nie po siersci lecz przy skorze,jesli wyapiesz go to odczekaj min.2 dni z opryskiem

Posted

[quote name='vetches']Jaka to rasa, czy będzie miał pierwsze szczepienie i odrobaczenia?[/QUOTE]

Malutki kundelek (tata maltańczyk, mama shih tzu z inną domieszką) ;) weterynarz odrobaczał dwa razy i szczepił jak maluchy miały 3 tygodnie(wtedy znalazłam ogłoszenie i zarezerwowałam sunię za zwrot kosztów wizyty u weta) . Za 1,5 tygodnia odbieramy psinę-wet powiedział, że przy mamie muszą być minimum 6 tygodni.

Gryf80 - bardzo dziękuję za radę :) ostatni raz szczeniaka miałam jakieś 13 lat temu, więc nie wiem co jest teraz na rynku dla takich maluszków ;)

Posted

[quote name='gryf80']tak troszke odchodzac od tematu-jeśłi szczepił w wieku 3 tyg to takie szczepienie jest nie ważne.[/QUOTE]

Nie załamuj mnie :roll: Czemu? To po psi ogon wet szczepił? Toż chyba wie co robi? :angryy: Przecież to był weterynarz, a nie np. młynarz :shake:
szczeniaki urodzone dokładnie 23.06

Posted

Gryf ma rację, nie szczepi się 3 tygodniowych zwierząt. Najwcześniej szczepi się w 6 tygodniu. Przed szczepieniem dobrze jest pieska odrobaczyć, około tydzień przerwy między szczepieniem a odrobaczaniem.
Odkleszczenie Fiprexem, Frontline itp od 8 tygodnia, od 7 jest Advantix.

Posted

[quote name='vetches']Gryf ma rację, nie szczepi się 3 tygodniowych zwierząt. Najwcześniej szczepi się w 6 tygodniu. Przed szczepieniem dobrze jest pieska odrobaczyć, około tydzień przerwy między szczepieniem a odrobaczaniem.
Odkleszczenie Fiprexem, Frontline itp od 8 tygodnia, od 7 jest Advantix.[/QUOTE]

Czyli musimy zacząć szczepienia od początku? Niby maluchy były wtedy odrobaczane i miały być "przygotowane" do drugiego szczepienia
Jeśli liczyć tylko tamto odrobaczenie, to będzie przerwa 3 tygodnie (jak ją weźmiemy i mamy powtórzyć pierwsze szczepienie).

Posted

nie wnikam w kompetencje"wetowskie"-ale zacznij od poczatku.mija 3 tyg od tego feralnego szczepienia(zakładając ze [pies nie ma pasozytów wewn.-mozesz zbadac kał psa wtedy będziesz wiedziała czy takze był odrobaczony porzadnie),zaszczep ponownie takim tokiem jak zaleci wet.
mam przed soba prep Fypryst Spray 250 ml-piszę że można stosować u szczeniat i kociat od 2 dnia życia.

Posted

[quote name='gryf80']nie wnikam w kompetencje"wetowskie"-ale zacznij od poczatku.mija 3 tyg od tego feralnego szczepienia(zakładając ze [pies nie ma pasozytów wewn.-mozesz zbadac kał psa wtedy będziesz wiedziała czy takze był odrobaczony porzadnie),zaszczep ponownie takim tokiem jak zaleci wet.
mam przed soba prep Fypryst Spray 250 ml-piszę że można stosować u szczeniat i kociat od 2 dnia życia.[/QUOTE]

Dziękuję Ci bardzo za cenne rady :-)
Gdzie kupić ten preparat? Patrzyłam na Allegro ale nie ma. Może weterynarz będzie miał?

Posted

Podalam przyklad,ale te ktore we wczesniejszm poscie napisalam beda rownie dobre.wazne by byly w sprayu.cos tam sie chyba odnosnie prep p/pchlom pozmienialo i co raz wiecej znika ze sprzedarzy internetowej.

Posted

Już wszystko jasne :lol: Jakoś źle się z Panią zrozumiałyśmy. Szczeniaki były odrobaczane w wieku 3 tygodni i teraz w sobotę drugi raz. Za tydzień kończą 6 tygodni i mają pierwsze szczepienie. No i wet zalecił o tydzień dłuższy pobyt z psią mamą :cool3: Więc mała trafi do nas jak będzie miała 7 tygodni ;) Wczoraj byliśmy zawieźć jej kocyk, żeby "nabrał zapachu" ;) świetne te maluszki :lol: