Aga1981 Posted July 25, 2014 Posted July 25, 2014 Jak w temacie. Za tydzień kupujemy szczeniaka. Do końca wakacji prawie cały czas spędzimy na działce. Starsza psica ma obrożę. Jak zabezpieczyć 6-tygodniowego maluszka? Quote
Madie Posted July 25, 2014 Posted July 25, 2014 6 tygodniowe szczenię jest za młode, żeby być odbierane od matki. A co do pytania, to doradzam kwarantannę do 2 szczepienia, a potem krople na grzbiet. Quote
vetches Posted July 25, 2014 Posted July 25, 2014 Jaka to rasa, czy będzie miał pierwsze szczepienie i odrobaczenia? Quote
gryf80 Posted July 25, 2014 Posted July 25, 2014 Kup pre.w formie sprayu(fypryst,fiprex,,frontline,effipro)do wyboru do koloru.ta sama subst czynna inni producenci,inna cena.pamietaj o zasadzie pryskania-nie po siersci lecz przy skorze,jesli wyapiesz go to odczekaj min.2 dni z opryskiem Quote
Aga1981 Posted July 25, 2014 Author Posted July 25, 2014 [quote name='vetches']Jaka to rasa, czy będzie miał pierwsze szczepienie i odrobaczenia?[/QUOTE] Malutki kundelek (tata maltańczyk, mama shih tzu z inną domieszką) ;) weterynarz odrobaczał dwa razy i szczepił jak maluchy miały 3 tygodnie(wtedy znalazłam ogłoszenie i zarezerwowałam sunię za zwrot kosztów wizyty u weta) . Za 1,5 tygodnia odbieramy psinę-wet powiedział, że przy mamie muszą być minimum 6 tygodni. Gryf80 - bardzo dziękuję za radę :) ostatni raz szczeniaka miałam jakieś 13 lat temu, więc nie wiem co jest teraz na rynku dla takich maluszków ;) Quote
gryf80 Posted July 26, 2014 Posted July 26, 2014 tak troszke odchodzac od tematu-jeśłi szczepił w wieku 3 tyg to takie szczepienie jest nie ważne. Quote
Aga1981 Posted July 26, 2014 Author Posted July 26, 2014 [quote name='gryf80']tak troszke odchodzac od tematu-jeśłi szczepił w wieku 3 tyg to takie szczepienie jest nie ważne.[/QUOTE] Nie załamuj mnie :roll: Czemu? To po psi ogon wet szczepił? Toż chyba wie co robi? :angryy: Przecież to był weterynarz, a nie np. młynarz :shake: szczeniaki urodzone dokładnie 23.06 Quote
vetches Posted July 26, 2014 Posted July 26, 2014 Gryf ma rację, nie szczepi się 3 tygodniowych zwierząt. Najwcześniej szczepi się w 6 tygodniu. Przed szczepieniem dobrze jest pieska odrobaczyć, około tydzień przerwy między szczepieniem a odrobaczaniem. Odkleszczenie Fiprexem, Frontline itp od 8 tygodnia, od 7 jest Advantix. Quote
Aga1981 Posted July 26, 2014 Author Posted July 26, 2014 [quote name='vetches']Gryf ma rację, nie szczepi się 3 tygodniowych zwierząt. Najwcześniej szczepi się w 6 tygodniu. Przed szczepieniem dobrze jest pieska odrobaczyć, około tydzień przerwy między szczepieniem a odrobaczaniem. Odkleszczenie Fiprexem, Frontline itp od 8 tygodnia, od 7 jest Advantix.[/QUOTE] Czyli musimy zacząć szczepienia od początku? Niby maluchy były wtedy odrobaczane i miały być "przygotowane" do drugiego szczepienia Jeśli liczyć tylko tamto odrobaczenie, to będzie przerwa 3 tygodnie (jak ją weźmiemy i mamy powtórzyć pierwsze szczepienie). Quote
gryf80 Posted July 26, 2014 Posted July 26, 2014 nie wnikam w kompetencje"wetowskie"-ale zacznij od poczatku.mija 3 tyg od tego feralnego szczepienia(zakładając ze [pies nie ma pasozytów wewn.-mozesz zbadac kał psa wtedy będziesz wiedziała czy takze był odrobaczony porzadnie),zaszczep ponownie takim tokiem jak zaleci wet. mam przed soba prep Fypryst Spray 250 ml-piszę że można stosować u szczeniat i kociat od 2 dnia życia. Quote
Aga1981 Posted July 26, 2014 Author Posted July 26, 2014 [quote name='gryf80']nie wnikam w kompetencje"wetowskie"-ale zacznij od poczatku.mija 3 tyg od tego feralnego szczepienia(zakładając ze [pies nie ma pasozytów wewn.-mozesz zbadac kał psa wtedy będziesz wiedziała czy takze był odrobaczony porzadnie),zaszczep ponownie takim tokiem jak zaleci wet. mam przed soba prep Fypryst Spray 250 ml-piszę że można stosować u szczeniat i kociat od 2 dnia życia.[/QUOTE] Dziękuję Ci bardzo za cenne rady :-) Gdzie kupić ten preparat? Patrzyłam na Allegro ale nie ma. Może weterynarz będzie miał? Quote
gryf80 Posted July 26, 2014 Posted July 26, 2014 Podalam przyklad,ale te ktore we wczesniejszm poscie napisalam beda rownie dobre.wazne by byly w sprayu.cos tam sie chyba odnosnie prep p/pchlom pozmienialo i co raz wiecej znika ze sprzedarzy internetowej. Quote
JamniczaRodzina. Posted July 26, 2014 Posted July 26, 2014 (edited) Fypryst można kupić w necie, kosztuje coś około 50 zł za butelkę , ale dla takiego malucha starczy na bardzo długo :) Edited July 26, 2014 by JamniczaRodzina. Quote
Aga1981 Posted July 28, 2014 Author Posted July 28, 2014 Już wszystko jasne :lol: Jakoś źle się z Panią zrozumiałyśmy. Szczeniaki były odrobaczane w wieku 3 tygodni i teraz w sobotę drugi raz. Za tydzień kończą 6 tygodni i mają pierwsze szczepienie. No i wet zalecił o tydzień dłuższy pobyt z psią mamą :cool3: Więc mała trafi do nas jak będzie miała 7 tygodni ;) Wczoraj byliśmy zawieźć jej kocyk, żeby "nabrał zapachu" ;) świetne te maluszki :lol: Quote
Recommended Posts