Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam

Na początku wkleję: Udział mięsa lub udział białka pochodzenia zwierzęcego: min. 23 % (na sucho), udział białka pochodzenia zwierzęcego łącznie: min. 70 %

Czy ma to jakiekolwiek znaczenie w jakości karmy ?

Kończy mi się właśnie Josera i zastanawiam się nad Boschem, wszyscy go chwalą, ale mnie dziwi jedna kwestia: raz w składzie napisane jest, że pierwszym składnikiem jest sproszkowane mięso z kurczaka, a gdzie indziej, że jest to świeże mięso drobiowe. Sprawdziłem na stronie Boscha i podana jest ta druga opcja. Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale to jest kolosalna różnica, bo jeśli tak to 80% z 20 - zostaje 4 % mięsa drobiowego.

Z drugiej jednak strony skąd wzięłoby się to 23% ?

P.S: czy hydrolizat mięsa to pozytywny składnik dla zdrowego psa ?

• 5 months later...
Posted

Mnie się z tym skojarzyło coś zupełnie innego. Widzę "Udział mięsa lub udział białka pochodzenia zwierzęcego: min. 23 % (na sucho)" i od razu kojarzy mi się to "białko" ze składami innych karm - od Brita po RC. Pisałam kiedyś zresztą do producenta Brita w tej sprawie i dostałam odpowiedź, że owo białko z łososia w składzie ich produktów to tkanki łososia pozostałe z produkcji żywność dla ludzi, poddane hydrolizie. Dzięki temu procesowi te białka są wysoce strawnym składnikiem, poprawiającym strawność całej karmy. Jest to składnik całkowicie hipoalergiczny. 

Obok wspomnianego "białka" w składzie pojawia się też mączka. Wychodzę z założenia, że Brit i Bosch (nie biorę pod uwagę wyższej linii tego pierwszego) to karmy w zasadzie podobnej klasy. Po składzie karm z tej półki raczej bym się czystego mięsa nie spodziewała. A hydroliza, czyli rozbicie białka do poziomu aminokwasów, ma rzekomo powodować, że psy nie będą reagować alergicznie. Z tego, co jednak słyszałam, zdarzają się egzemplarze na tyle wrażliwe, że i to nie pomaga.