Kriksus Posted May 5, 2014 Share Posted May 5, 2014 Witam Na początku wkleję: Udział mięsa lub udział białka pochodzenia zwierzęcego: min. 23 % (na sucho), udział białka pochodzenia zwierzęcego łącznie: min. 70 % Czy ma to jakiekolwiek znaczenie w jakości karmy ? Kończy mi się właśnie Josera i zastanawiam się nad Boschem, wszyscy go chwalą, ale mnie dziwi jedna kwestia: raz w składzie napisane jest, że pierwszym składnikiem jest sproszkowane mięso z kurczaka, a gdzie indziej, że jest to świeże mięso drobiowe. Sprawdziłem na stronie Boscha i podana jest ta druga opcja. Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale to jest kolosalna różnica, bo jeśli tak to 80% z 20 - zostaje 4 % mięsa drobiowego. Z drugiej jednak strony skąd wzięłoby się to 23% ? P.S: czy hydrolizat mięsa to pozytywny składnik dla zdrowego psa ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kriksus Posted May 6, 2014 Author Share Posted May 6, 2014 Pomoże ktoś ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
walczący z gównem Posted October 26, 2014 Share Posted October 26, 2014 Tez mnie interesuje prawdziwy skład tej karmy. W necie znalazłem kilka różnych opisów. Nikomu jużnie można ufać . Czy ktoś może podaćto co napisane na opakowaniu ? Może przynajmniej producent pisze prawde ... :( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martazobeniak Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 Mnie się z tym skojarzyło coś zupełnie innego. Widzę "Udział mięsa lub udział białka pochodzenia zwierzęcego: min. 23 % (na sucho)" i od razu kojarzy mi się to "białko" ze składami innych karm - od Brita po RC. Pisałam kiedyś zresztą do producenta Brita w tej sprawie i dostałam odpowiedź, że owo białko z łososia w składzie ich produktów to tkanki łososia pozostałe z produkcji żywność dla ludzi, poddane hydrolizie. Dzięki temu procesowi te białka są wysoce strawnym składnikiem, poprawiającym strawność całej karmy. Jest to składnik całkowicie hipoalergiczny. Obok wspomnianego "białka" w składzie pojawia się też mączka. Wychodzę z założenia, że Brit i Bosch (nie biorę pod uwagę wyższej linii tego pierwszego) to karmy w zasadzie podobnej klasy. Po składzie karm z tej półki raczej bym się czystego mięsa nie spodziewała. A hydroliza, czyli rozbicie białka do poziomu aminokwasów, ma rzekomo powodować, że psy nie będą reagować alergicznie. Z tego, co jednak słyszałam, zdarzają się egzemplarze na tyle wrażliwe, że i to nie pomaga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.