Anecioreczek Posted April 29, 2014 Posted April 29, 2014 Zakładam działalność gospodarczą i chciałabym do niej zaliczyć również hodowlę psów. Jakie warunki muszę spełnić żeby zrobić to zgodnie z przepisami ? Jakie kody PKD wybrać ? W jaki sposób wrzucać w koszta takie rzeczy jak karma, wizyty u weterynarzy itd ? Quote
cockermanka Posted May 3, 2014 Posted May 3, 2014 Hodowla psów to dział specjalny produkcji rolnej...nie działalność gospodarcza...i z założenia hodowla psów w ZKwP jest amatorska...czyli nie jest pracą (działalnością gospodarczą)... Kod PKD jest jeden 01.49.Z - wystarczy spojrzeć na klasyfikację...to nie jest trudne... Quote
Anecioreczek Posted May 9, 2014 Author Posted May 9, 2014 [quote name='cockermanka']Hodowla psów to dział specjalny produkcji rolnej...nie działalność gospodarcza...i z założenia hodowla psów w ZKwP jest amatorska...czyli nie jest pracą (działalnością gospodarczą)... Kod PKD jest jeden 01.49.Z - wystarczy spojrzeć na klasyfikację...to nie jest trudne...[/QUOTE] źle się zrozumiałyśmy ale znalazłam już pkd :) także dzięki wielkie :) Quote
xksmen Posted October 9, 2019 Posted October 9, 2019 Też się nad tym zastanawiam , ponieważ jest to moja pasja . Od zawsze kocham psy i chętnie z nimi przebywam . Czy są tutaj w ogóle osoby , które prowadzą działalność gospodarczą w tym kierunku? Jaka jest Wasza opinia na ten temat? Czy rzeczywiście warto w to wchodzić ? Nie ukrywam , że fajnie byłoby połączyć przyjemne z pożytecznym czyli po prostu nie tylko czerpać z tego mnóstwo radości , ale także coś na tym zarabiać . Jakie są ku temu perspektywy? Czy można z tego wyżyć? Wiadome , że to zależy od różnych aspektów ale jaka jest Wasza opinia w tym temacie? Quote
ksaweri Posted October 22, 2019 Posted October 22, 2019 Dobre hotele dla psów cieszą się dużym zainteresowaniem, więc jeśli odpowiednioo to zadbaszto jak najbardziej możesz z tego wyżyć Quote
Cerro Posted October 25, 2019 Posted October 25, 2019 Dnia 9.10.2019 o 18:34, xksmen napisał: Też się nad tym zastanawiam , ponieważ jest to moja pasja . Od zawsze kocham psy i chętnie z nimi przebywam . Czy są tutaj w ogóle osoby , które prowadzą działalność gospodarczą w tym kierunku? Jaka jest Wasza opinia na ten temat? Czy rzeczywiście warto w to wchodzić ? Nie ukrywam , że fajnie byłoby połączyć przyjemne z pożytecznym czyli po prostu nie tylko czerpać z tego mnóstwo radości , ale także coś na tym zarabiać . Jakie są ku temu perspektywy? Czy można z tego wyżyć? Wiadome , że to zależy od różnych aspektów ale jaka jest Wasza opinia w tym temacie? Z hodowli według mnie nie, chyba że stanie się z czasem duża i sławna - ale ogólnie dość prosto wyliczyć, ile miotów trzeba mieć rocznie żeby mieć w miarę okej dochód i nie są to te dwa-trzy mioty jakie się zwykle widuje w hodowlach, ale sporo więcej. ;) Plus ogromne ryzyko chorób, pustych kryć, niesprzedania szczeniąt. Z innych zajęć "okołopsich" wyżyć się da, zwłaszcza jeśli łączysz ich kilka, np. grooming, tresura, ale to nie są duże pieniądze, jeśli się nie jest w tym bardzo dobrym, a na początku się nie jest. Quote
unikori Posted January 9, 2020 Posted January 9, 2020 najlepiej skontaktować się z dobrym prawnikiem, który wyjaśni wszelkie wątpliwości w tej sprawie. https://www.msz-kancelaria.pl Quote
awiegand Posted June 15, 2021 Posted June 15, 2021 Z doświadczenia wiem, że nie warto zabierać się za takie rzeczy na własną rękę. Zawsze istnieje ryzyko, że popełnimy jakiś błąd i będziemy tego żałować. Nie mówiąc już o zmaganiu się z dodatkowymi problemami, które tylko nas zniechęcą do prowadzenia własnego biznesu. W tym przypadku najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie pomoc, którą zapewni profesjonalny [URL=https://bilans.poznan.pl/doradztwo-podatkowe-poznan/]doradca podatkowy[/URL] Quote
magdalex Posted December 17, 2021 Posted December 17, 2021 Naturalnie, zarówno zakup karmy, jak i wizyty u weterynarza z pewnością będą wchodzić w koszty prowadzenia działalności gospodarczej. Jestem przekonana, że także i zakup gotowych bud lub komponentów, z których zostaną wykonane będziesz mogła zaliczyć do kosztów. Ale idzie Nowy Ład i ciężko mi powiedzieć, czy coś się nie pozmienia. Podobnie jak koleżanka awiegand uważam, że prowadząc taką działalność, lepiej skorzystać z usług profesjonalnego biura rachunkowego, np. https://www.biurorachunkowe-poznan.eu/ Z pewnością uchroni Cię przed wieloma błędami, które mogą okazać się czasem bardzo kosztowne. Quote
Recommended Posts