Majkowska Posted March 18, 2014 Author Posted March 18, 2014 Jak zobaczyłam jego foty to stwierdziłam że to musi być mix whippeta :D Byćmoże coś tam ma choć z tego wyrasta. W temacie charcim : na fb jaworzniaków pojawiło się info ze [B]POSZUKIWANY JEST DOM DLA DWÓCH CHARTÓW polskich!! [/B]Obecnie jeszcze sprawa odbioru psów jest w toku,ale jak już zostaną odebrane nie będą się miały gdzie podziać. Mile widziany dom/tymczas z pozwoleniem na te pieski... Quote
gluchypies Posted March 18, 2014 Posted March 18, 2014 [quote name='Majkowska']Jak zobaczyłam jego foty to stwierdziłam że to musi być mix whippeta :D Byćmoże coś tam ma choć z tego wyrasta. W temacie charcim : na fb jaworzniaków pojawiło się info ze [B]POSZUKIWANY JEST DOM DLA DWÓCH CHARTÓW polskich!! [/B]Obecnie jeszcze sprawa odbioru psów jest w toku,ale jak już zostaną odebrane nie będą się miały gdzie podziać. Mile widziany dom/tymczas z pozwoleniem na te pieski...[/QUOTE] Ojej nie znam się wogóle na chartach... Widziałam ostatnio koło Alei Róż panią z pięknym chartem... i na tym się kończy moja wiedza o tych psach... Ale popytam :) Quote
Majkowska Posted March 18, 2014 Author Posted March 18, 2014 Dodaję obiecane zdjęcia Chrupka : [IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-BU3nyA24zn8/UygcA4AG7iI/AAAAAAAAWKM/0h06kQHaFho/s512/1.jpg[/IMG] [IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-5uahGD79KAg/UygcCH9mT4I/AAAAAAAAWKU/7pylo_EBOS8/s512/chruppp.jpg[/IMG] [IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-Gu0fkAGsG9k/UygcDYGbdTI/AAAAAAAAWKc/hcNbnUvlR9c/s576/cs.jpg[/IMG] [IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-hjIJBVR0VJ4/UygcEtXiZpI/AAAAAAAAWKk/kn3AtTUdvWo/s488/qqq.jpg[/IMG] [IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-_BulbFQB0bo/UygcGiWsQwI/AAAAAAAAWKs/tOMuPRYUExU/s576/sssaaa.jpg[/IMG] [IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-EvOKl1qeOW0/UygcIDpQQOI/AAAAAAAAWK0/DrRQG9FvF_g/s506/wess.jpg[/IMG] Póki co mam tylko takie, zaraz po odebraniu, teraz Chrupek wygląda o wiele lepiej, jest czysty i zadbany i mam nadzieję że takie zdjęcia niedługo będę mogła wkleić ;) Quote
gluchypies Posted March 18, 2014 Posted March 18, 2014 [quote name='Majkowska'] Póki co mam tylko takie, zaraz po odebraniu, teraz Chrupek wygląda o wiele lepiej, jest czysty i zadbany i mam nadzieję że takie zdjęcia niedługo będę mogła wkleić ;)[/QUOTE] Dzięki za zdjęcia. Napiszę o nim i go udostępnię też na FB :) A nowe zdjęcia też mile widziane. Ile Chrupek ma lat? I czy rzeczywiście jest też niemy? Nic nie szczeka?? Quote
Majkowska Posted March 18, 2014 Author Posted March 18, 2014 Chrupek ma ok 4 lat. Jest w dt w Mysłowicach. Przed adopcją był normalnym psem, szczekał , merdał ogonem, bawił się, nie był może typem który leci do każdego człowieka z buziaczkami, ale nie był też wylękniony i tak nieufny. 2 -3 tygodnie temu jak został wyrzucony koło lasu na końcu Jaworzna i wszystko się zmieniło - wystarczyła znajomość psa przed i po adopcji żeby stwierdzić że ktoś zrobił mu coś okrutnego... Strach go zżerał, dostawał leki uspokajające, bo nie mógł sobie poradzić ze wszystkim co go otaczało, mimo że wcześniej w dt był z całym zoo zwierząt od psów po króliki to nagle zaczął napastować rezydentkę jakby próbował na niej odbić swój stres. Przerażony wszystkim, absolutnie wszystkim, zamknął się w sobie totalnie, potrafił z paniką odskoczyć od miski i uciekać z podkulonym ogonem. Widok zdejmowanego ze spodni paska powodował u niego nieopisane ataki paniki, a wiele przedmiotów przerażało go. Z wywiadu okazało się że był kopany,bity okrutnie na oczach ludzi , zaniedbany, traktowany jako worek do bicia.... Teraz Chrupek znów się otwiera, powolutku powolutku, ale wymaga to czasu... Jego ogólna forma psychiczna polepsza się małymi kroczkami. Dlatego dom do którego trafi musi być idealnym domem, który weźmie nie tylko pod uwagę to że psiak nie słyszy , ale i że został skrzywdzony i jego zaufanie do świata zostało złamane... Quote
gluchypies Posted March 18, 2014 Posted March 18, 2014 To straszne, co napisałaś :( Jaka to okropna historia, co za bestie tak go traktowały... Brak mi słów. Dobrze, że teraz jest w bezpiecznym miejscu i powoli może dochodzić do siebie i nabierać zaufania do ludzi. Czy jest uczony jakichś znaków migowych? Może warto powolutku z nim coś ćwiczyć? Quote
Majkowska Posted March 18, 2014 Author Posted March 18, 2014 Tekst pod zdjęciami Chrupka na pierwszej stronie uzupełniłam o podstawowe informacje, także proszę się częstować. Z tego co wiem z Chrupkiem można się komunikować właśnie migowo, przed powrotem z adopcji mozna było go puścić ze smyczy i wracał bardzo ładnie na kiwnięcie ręką czy machnięcie smyczą. Nie wiem jak jest teraz, ale podejrzewam że machnięcie smyczą mogłoby spowodować odwrotny efekt :-( Quote
gluchypies Posted March 18, 2014 Posted March 18, 2014 No raczej tak :( mój husky też się bał wyjmowanego paska ze spodni... To było straszne :( Na pewno Chrupek powolutku się otworzy i zacznie ufać. Moja Czara dalej jest lekko znerwicowana i różne dziwne strachy ma... Np. okropnie boi się cieni na ścianach. Wieczorem nie można np. czytać czegoś na tablecie przy małej lampce, bo jak zobaczy blask na ścianie czy suficie to próbuje go dosięgnąć, szczeka i skacze po całym pokoju, żeby go "wygonić". Quote
Majkowska Posted March 19, 2014 Author Posted March 19, 2014 (edited) Zasiadłam własnie do ogłoszeń i choć mój komputer strajkuje okropnie to usiłuję zrobić choc kilka ogłoszeń... Wczoraj zaczęłam ogłaszać i odeszłam od kompa to przyszedł TŻ i pozamykał mi strony z napisanym względnie tekstem, więc zaczynam od nowa... Dziś na celownik biorę szczeniaczki - Lolkę i Sisi. Jak narazie zrobiłam tablicę,gumtree,lento, alegratka i sprzedajemy.pl, mam nadzieję że choć trochę mi się dziś uda... Z newsów jeszcze mogę napisać że koteczka 6mcy znalazła już dom, a Chrupek niedługo będzie wykastrowany , tylko dziewczyny zbierają jeszcze finanse ;) Edited March 19, 2014 by Majkowska Quote
gluchypies Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 Co z tymi chartami? Udało się coś dla nich znaleźć?? Quote
Majkowska Posted March 23, 2014 Author Posted March 23, 2014 O charty zapytam, choć podejrzewam żę sprawa odbioru mogła nie dojsć jeszcze do skutku...:roll: Ale za to mam bardzo dobre newsy - Strzałka ma dom. Ast Spike również . :multi::multi: Quote
gluchypies Posted March 24, 2014 Posted March 24, 2014 Pytam, bo mam ciągle w podpisie link do tego wątku z info, że charty szukają domów :) Wow, supcio że dwa psiaki mają nowe domki :) To lista się zmienia na pozytywną, już 2 psiurki bezpieczne w domeczkach :loveu: Quote
Majkowska Posted March 24, 2014 Author Posted March 24, 2014 Nie tylko te dwa - domki znalazły też inne psiaki pod opieką dziewczyn, ale nie przedstawiałam ich tu póki co i nie przedstawię już bo grzeją się w swoich domkach ;) Savo kroi się domek , Sisi i Loli też. A za Lunę proszę trzymać kciuki w środę ;) Za to Lady i Hektor nadal siedzą zapomnianie i niezauważone :( Owczarkowaty Dzok również. Pod opiekę dziewczyn trafił też kot obdarty ze skóry - wkręcił się w silnik samochodu i ma cały odcinek skóry pod szyją oskalpowany :( Quote
gluchypies Posted March 25, 2014 Posted March 25, 2014 O to pięknie dziewczyny działają, super! :loveu: Będę za wszystkie trzymać kciuki! I za kociaka także, żeby szybko wrócił do formy! Quote
Majkowska Posted March 27, 2014 Author Posted March 27, 2014 Niestety, newsy dobre lubią się przeplatać ze złymi... Dobry jest taki że LUNA MA DOM!!! Zamieszkała wczoraj w Sosnowcu :) zły jest taki że... [U][B]CHRUPEK PILNIE SZUKA NOWEGO TYMCZASU ...[/B] [/U] Kopiuję komunikat z FB : [QUOTE]UWAGA!! W dość szybkim tempie musimy znaleźć dom bądź dom tymczasowy dla Chrupeczka...niestety troszke się sprawy pokomplikowały w rodzinie u której przebywa. Bardzo prosimy o pomoc!! on już tyle przeszedł![/QUOTE] Quote
gluchypies Posted March 27, 2014 Posted March 27, 2014 :-( to straszna wiadomość :( do kiedy Chrupek może przebywać w tym DT? On jest dość duży, może być ciężko mu znaleźć BDT. Chyba, żeby spróbować z hotelikiem. Jest niedaleko Krakowa taki, gdzie p.Beatka przyjmuje psy z Dogo za rozsądną cenę - domowy. Mogłabym zapytać, ile by wzięła za hotelowanie Chrupka. Tylko trzeba by znaleźć deklarowiczów... Quote
Majkowska Posted March 27, 2014 Author Posted March 27, 2014 [quote name='gluchypies']:-( to straszna wiadomość :( do kiedy Chrupek może przebywać w tym DT? On jest dość duży, może być ciężko mu znaleźć BDT. Chyba, żeby spróbować z hotelikiem. Jest niedaleko Krakowa taki, gdzie p.Beatka przyjmuje psy z Dogo za rozsądną cenę - domowy. Mogłabym zapytać, ile by wzięła za hotelowanie Chrupka. Tylko trzeba by znaleźć deklarowiczów...[/QUOTE] Nie wiem jak dziewczyny zapatrywałyby się na to, ale zapytam. Chrupek jest psem który wymaga ciągłego kontaktu z człowiekiem, musiałby mieć opiekuna non stop, dla niego najlepszym rozwiązaniem będą warunki domowe, w których sobie powoli będzie mógł wracać do normalności. Więc z tego względu raczej odpadają hoteliki kojcowe. ile może przebywać nie wiem, ale mam nadzieję że ma jeszcze trochę czasu... Z deklarowiczami może być cięzko, tak jak z całą sytuacją finansową psiaków. Niestety dziewczyny większośc wykładają z własnej kieszeni, w której zaczyna robić się pusto - opłaciły już kilka operacji, a w kolejce czekają kolejne bardzo pilne, zaczynają być na minusie... Dobrzy ludzie pomagają czasem groszem, ale to wciąż za mało żeby pomóc wszystkim psiakom od razu, bo większość zwierzyńca jaki tam trafia ma jakieś problemy czy to zdrowotne czy to behawioralne. Lub poprostu są to starsze psy , które wymagają regularnej opieki weterynaryjnej do końca... Nawet Jaga która jest młoda i bardzo rasowo wyglądająca czeka już długo na dom. Mimo ogłoszeń domku wciąż nie widać, ludzie pytają i na tym się kończy , niestety :( Luna to ta łania : [IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-QNDTXiDW6JU/UxpJFVuO5wI/AAAAAAAAVks/p0oweMza7-U/s576/6.jpg[/IMG] Przeszła piekło ale na szczęscie już jest w domku :):) Quote
gluchypies Posted March 27, 2014 Posted March 27, 2014 Ah jaka piękna ta Luna! Super, że jej się udało :) To może trzeba tu ludzi na wątek pozapraszać, jakieś bazarki poorganizować. Tylko musiałabyś może coś więcej napisać o tych dziewczynach, które zajmują się psiakami, bo tu ich nikt nie zna chyba. One te psy mają u siebie? Czy mają jakieś miejsce dla nich? Quote
Majkowska Posted March 27, 2014 Author Posted March 27, 2014 W pierwszym poście jak tworzyłam wątek to napisałam mniej więcej kto co i jak - jest link do profilu na fb, gdyby ktoś chciał to się mozna przyjrzeć osobiście :) To grupka osób , które pomagają psom jak tylko mogą - działają w straży dla zwierząt, tymczasują, ratują, szukają domów, robią co tylko się da... Osobiście znam dobrze tylko jedną krakowiankę z tej grupy - u niej właśnie jest Jaga - i trochę jej mocno zaanagażowane koleżanki.To właśnie na jej polecenie założyłam wątek coby trochę pomóc w stojących adopcjach ;) Reszta działa na terenie Jaworzna i okolic i tymczasują tamte okoliczne psiaki :) Nie chcę się tu wypowiadać za te osoby, bardziej zależy mi na psiakach, które pomocy potrzebują. Quote
gluchypies Posted March 27, 2014 Posted March 27, 2014 Rozumiem. Popatrzę sobie na FB co tam jest. Szkoda, że ich tu nie ma, bo może wtedy dałoby się te bazarki robić na ich tymczasy. A tak to nie wiem, czy regulamin pozwala. Cały czas myślę intensywnie o biednym Chrupku... Quote
Majkowska Posted March 27, 2014 Author Posted March 27, 2014 A czy nie jest tak że w regulaminie jest że nie można zbierać kasy tylko na psy spoza dogo, przecież nieraz osoby zbierają na psy, których domy tymczasowe nie prowadzą wątku tylko one pomagając. Chrup jutro jedzie na kastrację. Quote
Majkowska Posted March 27, 2014 Author Posted March 27, 2014 Rozmawiałam właśnie z Justyną i powiedziała że jeżeli by się hotelik faktycznie dla Chrupa znalazł to może pojechać- nie będzie miał innego wyjscia. Gorzej ze sprawą finansową, bo wszystkie tymczasowane dotąd psiaki pozostawiły dziurę finansową, z której trzeba się najpierw wygrzebać żeby móc brać nowe... Bazarek byłby zbawienny, osobiście mam trochę rzeczy które bym mogła przeznaczyć na bazarek , gorzej z czasem, ale Chrupa teraz nie można pozostawić na lodzie... I mam też wiadomośc która z jednej strony mnie ucieszyła, a z drugiej trochę smutno się zrobiło na samą myśl - byćmoże Jadze się kroi domek. Trzeba trzymać za nią kciuki w piątek... Choć nie wiem czy ja moich nie puszczę, bo jestem w tej psicy bezgranicznie zakochana i choć modliłam się o dom dla niego to będzie jej brakować jak cholera ;) Quote
Majkowska Posted March 27, 2014 Author Posted March 27, 2014 Zaktualizowałam pierwszą stronę - w tym dodałam kocura o którym ostatnio pisałam , tego , który wkręcił się w silnik samochodu :( Niestety zdjęcia są bardzo drastyczne - ma zdartą skórę z szyi i łap... Właściwie cud że przeżył... i jeszcze jedna smutna aktualizacja... [IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-tM-3sXwSslc/UxpNUXQv5sI/AAAAAAAAVoI/_bDhRhvHc-U/s512/1972308_371362229672274_1106072491_n.jpg[/IMG] Sunia niestety za TM :( Zostały po niej tylko wspomnienia i dług do spłacenia w lecznicy za jej ratowanie życia ... Quote
gluchypies Posted March 28, 2014 Posted March 28, 2014 Słuchaj, to byłoby super, gdyby Jaga znalazła domek... A może ta koleżanka, u której jest Jaga mogłaby wtedy wziąć Chrupka na DT? Odpadłyby koszty za hotelik, a na karmę i weta będziemy zbierać? Jeśli nie, to ja skontaktuję się z p.Beatką w sprawie hotelowania Chrupka, zapytam o koszty, ale o ile dobrze pamiętam, to ona bierze około 7 zł/ dzień. Tylko nie wiem, czy przy tej wielkości psie jest tak samo. Tak czy siak, zapytam. Ona ma boksy zrobione w domu, więc psy są w cieple, no ale to jednak boksy. W dzień sobie psiury biegają po podwórku. Możesz zobaczyć fotki z jej hoteliku na tych wątkach: [URL="http://www.dogomania.pl/forum/threads/251643-Dwa-wyg%C5%82odzone-szczeniaki-z-olkuskiej-mordowni-Prosimy-pom%C3%B3%C5%BCcie"]szczeniaczki[/URL] oraz [URL="http://www.dogomania.pl/forum/threads/251169-Huzar-jest-juz-w-hoteliku-%29-Prosimy-o-deklaracje"]Huzar[/URL]. Gdyby była potrzeba umieszczenia go w hoteliku, to myślę, że trzeba by było założyć mu osobny wątek i wtedy tam zbierać deklaracje. Ja raz zbierałam dla głuchego Trufelka, ale na szczęście udało mu się znaleźć domek :) Mogłabym te osoby popytać, czy nie zechciałyby pomóc Chrupkowi. Strasznie mi przykro z powodu Redusi :( Ile miała latek? Co jej się stało na koniec życia? :-( Quote
Recommended Posts