Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jedna przychylna mi osoba:) Dziękuję za ten głos. Planuję sterylke suczki i nie zamierzam jej rozmnażać. Ale widać w zacietrzewieniu kilka osób tego nie doczytało. W avarcie jest właśnie ta sunia za która ośmieliłam się zapłacić..

Klaudusiaczek tez nie jestem wielu rzeczy pewna po spotkaniu z "miłośnikami zwierząt" na tym forum...;)

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Meiram']Jedna przychylna mi osoba:) Dziękuję za ten głos. Planuję sterylke suczki i nie zamierzam jej rozmnażać. [/quote]

I to jest najważniejsze ;)
Pozostaje tylko życzyć żeby się zdrowo chowała.

Posted

NIestety niewielu ludzi potrafi naprawdę dobrze zajmować się psem.Dziewczyna nie zrobiła niczego złego.Chce się dokształcać.A większość psów w schroniskach to naprawdę bliżej nieokreślona mieszanina genów raczej nie od ludzi którzy zajmują się hodowlą ,ale od nieodpowiedzialnych właścicieli którzy puszczają zwierzęta bezpańsko.Naprawdę niewiele jest psów które wyglądają jak rasowe ,są młode i mają książeczki z kilkoma szczepieniami.Nie są one gorsze od tych podobnych do rasowych ani od tych rasowych.Niestety nie każdy chce psa po przejściach,chorego lub starego.Dajcie już dziewczynie spokój ona za swoje pieniądze uratowała jednego psa przed schroniskiem.Raczej napadajcie na tych którzy swoich psich przyjaciół porzucają gdy oni im się znudzą.

Posted

Meiram, a mi to już nie odpowiesz co ? :cool3:
Nie no, ale trochę przesadzasz, z tym 'jedna przychylna mi osoba'.
Ja również nie jestem przeciwko Tobie i staram się tylko uświadomić Cię w kwestii żywienia psa. Kupiłaś psa z pseudo - trudno stało się teraz pozostaje o niego dbać... A nam dogomaniakom pozostaje uświadamiać takich ludzi jak Ty i modlić się, żebyś już nie brała więcej psa z pseudo...

Posted

Dziękuję i Tobie Michale za rozsądny głos. Wbrew tej nagonce uważam, że dobrze się stało, że sunia trafiła do mnie, a nie do schroniska.

A Klaudusiaczek z tym uświadamianiem to powiem Ci przewrotnie - aż chciało by się Wam na złość zrobić...ale że mam w sobie nieco rozumu zachowam status quo i po prostu będę dbała o moją sunię.

Posted

[quote name='Meiram']Dziękuję i Tobie Michale za rozsądny głos. Wbrew tej nagonce uważam, że dobrze się stało, że sunia trafiła do mnie, a nie do schroniska.

A Klaudusiaczek z tym uświadamianiem to powiem Ci przewrotnie - aż chciało by się Wam na złość zrobić...ale że mam w sobie nieco rozumu zachowam status quo i po prostu będę dbała o moją sunię.[/quote]
Tak suczka nie trafiła do schronu owszem ale dzięki takiemu zakupowi dalej będą psy rozmnażane no bo przecież szczenięta zeszły ;).
Taki proceder niestety jest, był i będzie :mad:.

Posted

Wiesz co Błyskotka ja nie żałuję swojego zakupu, piesek jest uroczy i ładnie wygląda. A do tego będzie wychowany w otoczeniu przyjaznym i wygodnym. I po raz kolejny powiem przewrotnie... Don Kichot nie wygrał z wiatrakami. Walcz raczej z tymi, którzy psy biją, głodzą albo puszczają bezpańsko - z takich jest więcej kundelków.

Jesli Onomato_Peja ma wątpliwości związane z żywieniem psa, to niech porówna co je mój pies, a co jedzą psy w schroniskach. Jak wspomniałam zamierzam pogłębić swoją wiedzę, ale nie wchodzić w ekstremum.

Posted

Facet na takich miksach się raczej nie dorobi.Może nie potrafi tak jak inni zabić mieszańców.Zapewnił im wszystko co miał zapewnić łącznie z poszukiwaniem im domów.Czy kolejnym razem znów będzie mieć takie pieski według mnie nie bo to się nie opłaca.Jak ktoś twierdzi inaczej nawę go głupcem.Dorobić się może ktoś kto sprzedaje psy w typie yorka(wyglądają jak yorki rasowe)Są modne ,poszukiwane,maleńkie(przez to niedrogie w utrzymaniu)Jak chcecie walczyć z pseudohodowcami to tylko z tymi które oferują yorki bo labradory czy owczarki idą jedynie po kosztach.

Posted

Dokładnie Michale - pies został mi sprzedany po kosztach, a nawet nieco po niżej. Podobnie uważam, że to żaden biznes i że nie zrobił tego dla zysku. A rozmawiałam z tym człowiekiem i widziałam, że był przywiązany do psiaka. Może cynicznie udawal...? Nie wiem, ja nie posądzam innych od razu o bezduszność. Nie upilnował psów i tyle. Nie rozbił z tego żadnej tajemnicy. A widać nie był zdolny do aborcji czy wywalenia psów w lesie. - dlatego nie podoba mi się jak z góry, ktoś zakłada, ze to zły dorobkiewicz. A skoro się stało, uważam, że dobrze że pies trafił do normalnego domu, gdzie będzie miał zapewnione wszystko co potrzebne. I zgadzam się również w kwestii yorków - bo to teraz najmodniejsze psy i na takich mixach ludzie zarabiają.

Wiesz co Błyskotka a może nie wydal na flaszkę tylko kupił coś dzieciom do domu. Nie rób z każdego demona.

Posted

najgorsze jest to ze prawdziwe hodowle o swoje psy dbają jak nalezy i nie czrujmy się kupe kasy wydają na psy,a tu...gość psa orobaczył,zaszczepił co daje jakieś ok.60-70 zł. i prosze jakim stał sie wspaniałym chodofcom.
Ciekawe jakby mu sie szczeniak chory urodził czy by do weta z nim poszedł tak chetnie jak na odrobaczenie za 10 zł. :angryy:

EDIT: [URL="http://www.dogomania.pl/forum/members/96391.html"][COLOR=#000000]Meiram[/COLOR][/URL] sory jak ktos psa nie dopilnuje-bo i tak sie zdarza,nie twierdze ze nie to szczeniaki oddaje do adopcji ZA DARMO!!!

Posted

[quote name='MartynaP']najgorsze jest to ze prawdziwe hodowle o swoje psy dbają jak nalezy i nie czrujmy się kupe kasy wydają na psy. :angryy:

[/quote]

Nie czaruj że wszystkie hodowle sa takie. Poczytaj sobie na dogo, w końcu jesteś tu dłużej niż ja ;)

Posted

[quote name='mala_czarna']Nie czaruj że wszystkie hodowle sa takie. Poczytaj sobie na dogo, w końcu jesteś tu dłużej niż ja ;)[/quote]
mowie o hodowlach w ktorej kupisz psa tylko i wyłącznie z rodowodem nie o pseudo

Posted

Już raz zrobiłam rozpiskę kosztów : 1 szczepienie ok. 50zl, 2 szczepienie ok. 50zl, trzy odrobaczania ok. 30zł i dolicz jeszcze wyżywienie za 3 miesiące - ja policzyłam już najtaniej że ok. 150zł - i to już jest po kosztach, a jesli wydał więcej na jedzenie to pies był sprzedany poniżej kosztów, a z tego co widziałam po karmie to wydal więcej. Jeśli ktoś tu widzi mocny biznes to naprawdę nieźle liczy...

No tak może duża hodowla nie czuje kosztów, ale pomyśl sobie, że ktoś tam pewnie tez ma rodzinę i może dlatego nie oddaje tych psów za złotówkę, a jak wyliczenia pokazują żaden to biznes.

Posted

dobrze to jak ja mam na tymczasie np.3 szczenieta szczepie je powiedzmy raz,odrobaczam dwa razy karmie przez powiedzmy 3 miesiace to tez mam brac za nie kase??kto mi zwroci za ich utrzymanie??
gosc je sprzedal,nie oddal za darmo czyli juz jak suka w ciazy byla wiedzial ze zarobi na nich tobie sprzedal za 250 nastepnemu sprzeda za 400 a innemu za 500...nie zarobi???

Posted

[quote name='mala_czarna']Toć ja też o tym mówię. mam poszukać topików na dogo?[/quote]
rozumiem ze chcesz mi zarzucic ze nie sprawdziłam wszystkich hodowli w Polsce,no dobra przyznaje sie nie sprawdziłam :roll:

Posted

[quote name='aina155']To moze stwierdzmy, ze pseudo sa dobre i z nimi nie walczmy?

[/quote]

Ktoś tak stwierdził? Nie zauważyłam :shake:
Natomiast u niektórych zauważyłam brak obiektywnego spojrzenia. Trzba powiedzieć jasno - nie popieramy pseudohodowli, z wiadomych względów, ale zdajemy sobie również sprawę z tego, że z hodowli piesków rodowodowych również zdarzają się psy chore lub z wadami genetycznymi.
Teraz lepiej?

Posted

[quote name='MartynaP']rozumiem ze chcesz mi zarzucic ze nie sprawdziłam wszystkich hodowli w Polsce,no dobra przyznaje sie nie sprawdziłam :roll:[/quote]

O mój Boże. Kobieto, napisałaś przecież: "najgorsze jest to ze prawdziwe hodowle o swoje psy dbają jak nalezy i nie czrujmy się kupe kasy wydają na psy". Więc powtarzam Ci raz jeszcze, że nie można uogólniać, i nawet w hodowlach psów z rodowodem zdarzają się wpadki.
Pisałam na forum chłoniakowym - większość z tych chorych na chłoniaka psów miało papiery, były brane z dobrych hodowli. Właściciele dbali. I co? Ano to, że czy w pseudo, czy w prawdziwej, też zdarzają się choroby. To może jeszcze dopiszę, bo znowu czegoś nie zrozumiesz. Odsetek tych chorych z pseudo jest pewnie 50 razy większy od prawdziwych hodowli.

Posted

Każdy może robić jak uważa i jak go stać jeden może oddać darmo drugi chce jedynie tego co już dał.Hodowle rodowodowe też bywają różne i szkoda,że w nich nie da się wystawowego psiaka dostać z złotówkę lub za koszty.A co będzie jeśli tak skutecznie będą zwalczane psy bez rodowodu.Jak ktoś akurat na psach chce zarabiać zakupi psy z rodowodem nawet porobi te trzy wystawki i będziemy mieć masę pseudo psów posiadających rodowody utrzymywanych w fatalnych warunkach sprzedawanych za grubą kasę.Już są takie hodowle wystarczy sobie poczytać na dogomani i mała czarna ma w tym wypadku 100% racji.

Posted

Jak w pseudo urodzi się pies bez oczka lub z inną poważną wadą to takiego często też dostaniesz darmo .Nie sądzę aby pełnowartościowego psa ktoś oddał choćby po kosztach.Niestety jak na razie zwierzaki to niezły biznes,a nie jedynie drogie hobby.Ja za swoje psy też dałem niezłe pieniądze.Mam też takie za które nie dałem nic bo to zwykłe znajdy i podrzutki kocham je wszystkie ale nie twierdzę,że potrafię zająć się nimi bezbłędnie ale jak to się mówi nie ma ludzi doskonałych.Po prostu należy piętnować tych,którzy zwierzaki traktują jak rzeczy,a nie tych którzy mają szczeniaki zadbane i chcą za nie niewielkie pieniądze.Rodowodowe też bywają różneniestety wiem to z własnego przykładu.