czarnamaru Posted February 7, 2014 Posted February 7, 2014 Witam. Ostatnio uratowałam szczeniaka (ok.4-5 miesięczny, mieszanka dużych psów) i jako że mam świnki morskie, które mają otwartą klatkę od góry i często są wypuszczane, zastanawiam się jak przyzwyczaić szczeniaka do obecności innych zwierząt? Nie mam w ogóle pojęcia jak się do tego zabrać. Klatka stoi w kuchni, pies też przebywa tam prawie cały czas. Quote
czarnamaru Posted February 7, 2014 Author Posted February 7, 2014 Co jakiś czas podchodzi do klatki i przygląda się, próbuje ugryźć klatkę, ale nie jakoś agresywnie, liże ją, jest zaciekawiony co tam w środku siedzi, macha ogonkiem z jęzorem na wierzchu. Quote
Beatrx Posted February 7, 2014 Posted February 7, 2014 no to weź świnkę na ręce, schowaj ją tak żeby tylko trochę wystawała, daj mu powąchać. jak wszystko będzie okej to wystaw więcej świnki i jeśli nadal wszystko będzie okej to pokaż psu całą świnkę. cały czas przy tym mów miłym głosem, chwal pieska i ogólnie niech całe wydarzenie będzie pozytywne. jak dalej wszystko będzie okej to złap psiaka na smycz, smycz niech wisi luźno, przygotuj sobie żarcie np. weź parówkę, pokrój ją cieniutko, odłóż gdzieś z boku tak, zebyś miała do niej szybki dostęp i puść świnkę, cały czas mając psa obok siebie. musisz go nauczyć, że za swinką się nie biega, nie łapie się jej, nie wali łapą, bo znając życie szczylek będzie chciał się bawić i potraktuje ją jak psa, a dla niej się to może źle skończyć. do tej nauki pomocne będą kawałki parówki i smycz uniemożliwiająca psa pójście za świnką. ogólnie chodzi o to, żebyś psiaka trzymała przy sobie np. nauką siadania czy warowania i sowita pochwałą oraz nagradzaniem żarełkiem. a świnka niech będzie tłem. oczywiście patrzeć się na nią można, ale podchodzić a tym bardziej podbiegać już nie bardzo, bo szkoda świniaczka stresować i nie można też psa nakręcać na "zabawę świnką". aha, i też żebyś nie przesadziła w drugą stronę i nie robiła z prosiaczka jakiegoś super niedostępnego obiektu, bo to psiaka nakręci i tym bardziej bedzie chciał ją dorwać;) Quote
Recommended Posts