Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej.

Czy ktoś z was może używa takiego wynalazku jak dyski treningowe?
Chodzi mi o coś takiego :
[IMG]http://nakarmpupila.pl/media/products/d7d3c46f4de9026a9d50dfb429464ccb/images/thumbnail/large_dyski-treningowe.jpg?updated_at=1365159889[/IMG]

Od jakiegoś czasu już miga mi to od czasu do czasu polecane jako pomoc przy niesfornym psie bez smyczy który np ucieka , zżera na spacerach itd.

Jak to wogóle działa i czy faktycznie jest warte kupna?
Wiem że znajoma miała i bardzo chwaliła, ale nie wiem czy faktycznie miało jakieś działanie czy zwyczajnie była zadowolona z posiadania nowego gadżetu :lol:
Ot tyle że się rzuca i wydaje nieprzyjemny dźwięk który podobno przywraca psa do realnego świata, ale czy nie powoduje np jakiejś nerwowości u psa, czy np nie można tym psu zrobić krzywdy itd?

Posted

Te dyski działają jak skarcenie psa. Zamiast słownego, które mogłoby źle skojarzyć psa z twoją osobą używa się takich dysków, bo pies wtedy nie żywi urazy do ciebie, tylko do dysków. Pies robi coś źle, ty upuszczasz dyski, albo machasz nimi, żeby wydały dźwięk i pies przerywa niepożądane zachowanie. Wątpię, żeby to pomagało przy uciekającym psie, ale na pewno pomoże na szczekanie, skakanie na ludzi, zjadanie świństw w domu i na spacerze. Ja osobiście używam do tego kluczy, są za darmo, a działają tak samo. Dla lepszego wyjaśnienia odszukaj na YouTube filmik z przesympatyczną panią z Mój Psi Świat, która wyjaśnia przeznaczenie i pokazuje jak uwarunkować na nie psa (wystarczy wpisać na stronie "Dyski treningowe" i pierwszy film w wynikach)