Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie.
Moja KoRa jest po sterylce pół roku. Przy okazji miała usuniętą przepuklinę pępkową (taki mały guzek na brzuszku). Dzisiaj pojawiła się przepuklinka na nowo. Jak leży na boku to jest bardzo widoczna( tak jak przed sterylką). Wet powiedział aby to przeczekać ok 2-3 tyg i potem się pojawić, to będzie to musiał poprawiać. Może wiecie o co z tym chodzi. KoRa to buldog francuski 12 miesięcy 10 kg. Podsuńcie jakieś pomysły.

Pozdrawiamy.

Posted

Nie wiem o co pytasz, dlaczego trzeba czekać 2-3 tygodnie czy dlaczego tworzy się przepuklina? Skoro przepuklina utworzyła się dzisiaj to ma się dwa wyjścia. Operować jak najszybciej albo właśnie odczekać 2-3 tygodnie aż zejdzie zapalenie i wtedy przystąpić do zabiegu. A przepuklina tworzy się w tym właśnie miejscu ponieważ jest ono słabe, to tzw linia biała (schodzą się w niej mięśnie brzucha).

Posted

Wet kazał poczekać 2-3 tygodnie. Pytam skąd to si mogło wziąć. Czy to błąd lekarza, czy potrzebny zabieg lub jakie leczenie chodzi w gre. Dotykając te miejsce wet zrobił trochę wielkie oczy, był po prostu zdziwiony że takie coś się pojawiło. Ja też jestem trochę niespokojny bo nie chce już męczyć KoRy zabiegami. Podobno przepuklina podczas sterylizacji to tylko kosmetyka taki zabieg robi się przy okazji a tu jednak coś nie tak.

Posted

A więc ok. Jeśli wiemy już ze to jest przepuklina pooperacyjna, to czy kolejny zabieg też można uznać za " kosmetyczny", czy to już bardziej skomplikowana sprawa. Po nowym roku lub jeszcze przed, udam się do wet-a na konsultacje i zobaczymy co powie.