karlik1-1 Posted December 13, 2013 Posted December 13, 2013 Witam serdecznie. Moja KoRa jest po sterylce pół roku. Przy okazji miała usuniętą przepuklinę pępkową (taki mały guzek na brzuszku). Dzisiaj pojawiła się przepuklinka na nowo. Jak leży na boku to jest bardzo widoczna( tak jak przed sterylką). Wet powiedział aby to przeczekać ok 2-3 tyg i potem się pojawić, to będzie to musiał poprawiać. Może wiecie o co z tym chodzi. KoRa to buldog francuski 12 miesięcy 10 kg. Podsuńcie jakieś pomysły. Pozdrawiamy. Quote
vetches Posted December 13, 2013 Posted December 13, 2013 Nie wiem o co pytasz, dlaczego trzeba czekać 2-3 tygodnie czy dlaczego tworzy się przepuklina? Skoro przepuklina utworzyła się dzisiaj to ma się dwa wyjścia. Operować jak najszybciej albo właśnie odczekać 2-3 tygodnie aż zejdzie zapalenie i wtedy przystąpić do zabiegu. A przepuklina tworzy się w tym właśnie miejscu ponieważ jest ono słabe, to tzw linia biała (schodzą się w niej mięśnie brzucha). Quote
karlik1-1 Posted December 16, 2013 Author Posted December 16, 2013 Wet kazał poczekać 2-3 tygodnie. Pytam skąd to si mogło wziąć. Czy to błąd lekarza, czy potrzebny zabieg lub jakie leczenie chodzi w gre. Dotykając te miejsce wet zrobił trochę wielkie oczy, był po prostu zdziwiony że takie coś się pojawiło. Ja też jestem trochę niespokojny bo nie chce już męczyć KoRy zabiegami. Podobno przepuklina podczas sterylizacji to tylko kosmetyka taki zabieg robi się przy okazji a tu jednak coś nie tak. Quote
karlik1-1 Posted December 18, 2013 Author Posted December 18, 2013 to może zapytam inaczej. Czy taka przepuklina jest groźna? Czy trzeba-można to leczyć czy czeka nas zabieg Quote
gryf80 Posted December 19, 2013 Posted December 19, 2013 jeśli w takiej przepuklinie uwięzną jelita czy inny narzad to i owszem,sprawa jest dosć poważna,ale to ocenia lekarz widząc psa i robiąc dodatkowe badania Quote
ekoshelby2702 Posted December 19, 2013 Posted December 19, 2013 Lekarz oceni, może być tak ze sklei brzegi na powierzchni skóry specjalnym plastrem i obędzie się bez zabiegu. Quote
vetches Posted December 19, 2013 Posted December 19, 2013 Karlik, pewnie czeka Was operacja. Plaster tu nie pomoże. Ta przepuklina zalicza się do pooperacyjnych. Quote
karlik1-1 Posted December 26, 2013 Author Posted December 26, 2013 A więc ok. Jeśli wiemy już ze to jest przepuklina pooperacyjna, to czy kolejny zabieg też można uznać za " kosmetyczny", czy to już bardziej skomplikowana sprawa. Po nowym roku lub jeszcze przed, udam się do wet-a na konsultacje i zobaczymy co powie. Quote
Recommended Posts