Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam !

Mogę powiedziec tylko o hodowli Potęga Naturalności bo tam kupowałem suczkę . Warunki pieski mają bdb duży wybieg oraz kojce . Psów w hodowli jest 3 lub 4 i właścicielka poświęca im na prawdę dużo czasu . Po sprzedaniu suczki cały czas jest z nami w kontakcie cały czas się interesuje co się dzieje z naszą suczką i zawsze służy nam radą dotyczącą odchowu naszej Carie . Jeśli ktoś ma jakieś pytania dotyczące w/w hodowli to chętnie odpowiem . A tobie Marta gratuluję wspaniałej hodowli .

• Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Moja sugestia, że warto wziąć psiakach po biegających rekreacyjnie rodzicach ,wzięła się stąd , że żal mi tych wszystkich wybitnych suczek, które mają do dyspozycji jedynie kojec lub co w niektórych hodowlach wybieg, a podróżują jedynie na wystawy.

Uważam, że stosunek hodowcy do psa wyraża się między innymi w tym czy zapewnia psu mozliwość wyjścia poza swoje podwórkowe włości i zapewnia psu odpowiednią dawkę ruchu.

Nie mam tu na myśli treningu na bieżni do biegania w kojcu, ale kontakt z człowiekiem.

Posted

Skoro twoja uwaga wzięła się z tego, że

żal mi tych wszystkich wybitnych suczek, które mają do dyspozycji jedynie kojec lub co w niektórych hodowlach wybieg, a podróżują jedynie na wystawy.
to absolutnie masz rację :D

Tyle tylko, że kontakt z psem to nie tylo bieganie. To również zabiegi pielęgnacyjne, karmienie, szkolenie i czas na zwykłą zabawę.

Wszak chociaż husky to wyjątkowy pies, ale jednak pies :wink:

Posted
Tyle tylko, że kontakt z psem to nie tylo bieganie. To również zabiegi pielęgnacyjne, karmienie, szkolenie i czas na zwykłą zabawę.

Wszak chociaż husky to wyjątkowy pies, ale jednak pies :wink:

Karmienie i zabiegi pielęgnacyjne to konieczność jeśli się chce psa wystawiać :wink: ,

także szkolenie w rozumieniu:zachowania się na ringu,

Natomiast sądzę, że niewielu hodowców, którzy mają wiele suczek hodowlanych ma chęci i czas na to, by się ze swoim psem pobawić czy pobiegać...po prostu nawiązać jakis kontakt... :cry:

Oby takich, dla których liczy się kontakt z psem było jak najwięcęj...

Posted
Moja sugestia, że warto wziąć psiakach po biegających rekreacyjnie rodzicach ,wzięła się stąd , że żal mi tych wszystkich wybitnych suczek, które mają do dyspozycji jedynie kojec lub co w niektórych hodowlach wybieg, a podróżują jedynie na wystawy.

Uważam, że stosunek hodowcy do psa wyraża się między innymi w tym czy zapewnia psu mozliwość wyjścia poza swoje podwórkowe włości i zapewnia psu odpowiednią dawkę ruchu.

Nie mam tu na myśli treningu na bieżni do biegania w kojcu, ale kontakt z człowiekiem.

Ale jak mozna nie chodzić z psami na spacerki do lasu na pola, w lecie nad jezioro.

Przecież to sama przyjemnosć.

A w zimie na sankach po lesie pośmigać :-)

Posted

Ale jak mozna nie chodzić z psami na spacerki do lasu na pola, w lecie nad jezioro.

Przecież to sama przyjemnosć.

A w zimie na sankach po lesie pośmigać :-)

Też tego nie rozumiem :niewiem:

Posted

No tak!

Skoro są tacy co nie widzą to pewnie są też , ci którzy nie chodzą :lol:

Chociaż tak naprawdę to to wcale nie jest zabawne tylko tragiczne :evil:

Ten :lol: to raczej na skutek śmiesznego zdania, które mi się napisało :)

Posted

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi nie sądziłem że ta dyskusja tak się rozkręci. Teraz teraz już wiem że raczej nie zainteresuje się hodowlą Husqvarna. Zalęzy mi na szczeniaku z dobrego skojarzenia po zdrowych utytułowanych rodzicach z dobrej hodowli wychowanych w godnych warunkach dlatego skierowalem do was to pytanie. Jeszcze raz pięknie dziekuje

Posted

Mam pomysła. Może to kilku osobom pomoże w dokonaniu trafnego wyboru i rozjaśni kilka spraw - napiszcie prosze jaka hodowle uwazacie za najlepsza a przynajmniej godna polecenia. Bede bardzo wdzieczny a to napewno przyda sie potencjalnym nabywcom. Moga byc to oczywyscie hodowle z całej Polski. Z góry dziekuje

Posted

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie, bo wiele zależy od tego czego oczekujesz po swoim przyszłym psie.

W zasadzie jesli szukasz dobrego psa wystawowego to należałoby przejrzeć wyniki wystaw klubowych z ostatnich 2-3 lat i na tej podstawie wybrać hodowlę. Mam na myśli tę , która we wszystkich tych latach , w konkurencjach hodowlanych miała znaczące sukcesy.

Trzeba by jeszcze uwzględnić wyniki wystawowe psów z danym przydomkiem, które nie pozostają w rękach hodowcy. Oraz zbadać jaki odsetek szczeniąt urodzonych w hodowli trafia na ringi i co na nich osiąga.

No i odrzucić przypadkowych zwycięzców tzn. takie psy , które wygrały np.tylko daną wystawę.

To trudne zadanie dla kogoś kto nie był osobiście na tych wystawach i nie siedzi w tym po uszy.

Poza tym nie wiem czy o takiego właśnie psa - wystawowego ci chodzi.

Część "wystawowców" pracuje w zaprzęgach rekreacyjnie, a niektóre nawet wyczynowo. Jeżeli ma to dla ciebie znaczenie to jest to kolejny czynnik, który należy brać pod uwagę.

A dochodzi jeszcze to o czym była mowa wcześniej , czyli warunki w jakich przychodzi na świat szcenię i jak jest odchowywane.

Uff! To naprawdę niełatwe :roll:

Posted

hmmmmmm widze że jeszcze długa droga przede mną no ale jeszcze minie troche czasu zanim sprawie sobie szczeniaka więc napewno postaram się dobrze zapoznać z najbardziej interesującymi hodowlami. Jeśli chodzi o to co z psem chcialbym robic w przyszlosci to napewno chcialbym soebie z nim pojezdzic w zaprzegu no i od dawna interesowały mnie wystawy więc może i troche pojezdzimy kto wie czas pokaże. Ale przedewszystkim zależy mi na tym aby pies był zdrowy, wychowany w dobrych warunkach i obdarzony opieką i miłoscia.

Posted
a ja mam takie pytanie:

Co uważacie o hodowlach: Fortunatus, Arktogea i z Coyocan(mam nadzieje, że nie pokręciłam pisowni)?

hmm czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć?/ Pytanie chyba jak najbardziej jest na temat..

Posted

chcialem dodac swoje 3 gr na temat hodowli Potega Naturalnosci.

Psiaki maja znakomite warunki, wybieg, lasek, jeziorka i co psia dusza zapragnie. Psiaki zadbane, a ich pancia wklada cale serducho w opieke nad nimi. Kochana "babcia" stara sie o swoje dzieci, o wnuczku tez pamieta:P. Polecam ta hodowole, moze nie jest super wielka, ale solidna i konkretna:)