Carie Posted February 23, 2004 Posted February 23, 2004 Witam ! Mogę powiedziec tylko o hodowli Potęga Naturalności bo tam kupowałem suczkę . Warunki pieski mają bdb duży wybieg oraz kojce . Psów w hodowli jest 3 lub 4 i właścicielka poświęca im na prawdę dużo czasu . Po sprzedaniu suczki cały czas jest z nami w kontakcie cały czas się interesuje co się dzieje z naszą suczką i zawsze służy nam radą dotyczącą odchowu naszej Carie . Jeśli ktoś ma jakieś pytania dotyczące w/w hodowli to chętnie odpowiem . A tobie Marta gratuluję wspaniałej hodowli . Quote
SZAMAN Posted February 23, 2004 Posted February 23, 2004 Moja sugestia, że warto wziąć psiakach po biegających rekreacyjnie rodzicach ,wzięła się stąd , że żal mi tych wszystkich wybitnych suczek, które mają do dyspozycji jedynie kojec lub co w niektórych hodowlach wybieg, a podróżują jedynie na wystawy. Uważam, że stosunek hodowcy do psa wyraża się między innymi w tym czy zapewnia psu mozliwość wyjścia poza swoje podwórkowe włości i zapewnia psu odpowiednią dawkę ruchu. Nie mam tu na myśli treningu na bieżni do biegania w kojcu, ale kontakt z człowiekiem. Quote
SH Posted February 23, 2004 Posted February 23, 2004 Skoro twoja uwaga wzięła się z tego, że żal mi tych wszystkich wybitnych suczek, które mają do dyspozycji jedynie kojec lub co w niektórych hodowlach wybieg, a podróżują jedynie na wystawy. to absolutnie masz rację :D Tyle tylko, że kontakt z psem to nie tylo bieganie. To również zabiegi pielęgnacyjne, karmienie, szkolenie i czas na zwykłą zabawę. Wszak chociaż husky to wyjątkowy pies, ale jednak pies :wink: Quote
SZAMAN Posted February 23, 2004 Posted February 23, 2004 Tyle tylko, że kontakt z psem to nie tylo bieganie. To również zabiegi pielęgnacyjne, karmienie, szkolenie i czas na zwykłą zabawę.Wszak chociaż husky to wyjątkowy pies, ale jednak pies :wink: Karmienie i zabiegi pielęgnacyjne to konieczność jeśli się chce psa wystawiać :wink: , także szkolenie w rozumieniu:zachowania się na ringu, Natomiast sądzę, że niewielu hodowców, którzy mają wiele suczek hodowlanych ma chęci i czas na to, by się ze swoim psem pobawić czy pobiegać...po prostu nawiązać jakis kontakt... :cry: Oby takich, dla których liczy się kontakt z psem było jak najwięcęj... Quote
sh_maniak Posted February 23, 2004 Posted February 23, 2004 Moja sugestia, że warto wziąć psiakach po biegających rekreacyjnie rodzicach ,wzięła się stąd , że żal mi tych wszystkich wybitnych suczek, które mają do dyspozycji jedynie kojec lub co w niektórych hodowlach wybieg, a podróżują jedynie na wystawy.Uważam, że stosunek hodowcy do psa wyraża się między innymi w tym czy zapewnia psu mozliwość wyjścia poza swoje podwórkowe włości i zapewnia psu odpowiednią dawkę ruchu. Nie mam tu na myśli treningu na bieżni do biegania w kojcu, ale kontakt z człowiekiem. Ale jak mozna nie chodzić z psami na spacerki do lasu na pola, w lecie nad jezioro. Przecież to sama przyjemnosć. A w zimie na sankach po lesie pośmigać :-) Quote
SZAMAN Posted February 23, 2004 Posted February 23, 2004 Ale jak mozna nie chodzić z psami na spacerki do lasu na pola, w lecie nad jezioro. Przecież to sama przyjemnosć. A w zimie na sankach po lesie pośmigać :-) Też tego nie rozumiem :niewiem: Quote
SZAMAN Posted February 23, 2004 Posted February 23, 2004 Przypomniał mi się ten topik :roll: :-? Quote
SH Posted February 23, 2004 Posted February 23, 2004 No tak! Skoro są tacy co nie widzą to pewnie są też , ci którzy nie chodzą :lol: Chociaż tak naprawdę to to wcale nie jest zabawne tylko tragiczne :evil: Ten :lol: to raczej na skutek śmiesznego zdania, które mi się napisało :) Quote
SZAMAN Posted February 23, 2004 Posted February 23, 2004 Chociaż tak naprawdę to to wcale nie jest zabawne tylko tragiczne :evil: :evilbat: Quote
SH Posted February 23, 2004 Posted February 23, 2004 Ehh, chyba będę miała dzisiaj strrraszne sny :-? Koniec tego :user: idę :sleep: Quote
Rossi Posted February 23, 2004 Author Posted February 23, 2004 Dziekuje wszystkim za odpowiedzi nie sądziłem że ta dyskusja tak się rozkręci. Teraz teraz już wiem że raczej nie zainteresuje się hodowlą Husqvarna. Zalęzy mi na szczeniaku z dobrego skojarzenia po zdrowych utytułowanych rodzicach z dobrej hodowli wychowanych w godnych warunkach dlatego skierowalem do was to pytanie. Jeszcze raz pięknie dziekuje Quote
Agappe Posted February 23, 2004 Posted February 23, 2004 a ja mam takie pytanie: Co uważacie o hodowlach: Fortunatus, Arktogea i z Coyocan(mam nadzieje, że nie pokręciłam pisowni)? Quote
Asdf Posted February 24, 2004 Posted February 24, 2004 Zdrowych rodzicach......... Czy z wymienionych przez Rossi hodowlach jakies z psów maja badania..... Quote
SH Posted February 24, 2004 Posted February 24, 2004 Owszem, "Imić" DRAGON Errot ma badania na dysplazję (A) i badanie oczu ale sprzed ponad roku :P Quote
asia40 Posted February 24, 2004 Posted February 24, 2004 Piszecie o różnych hodowlach, ja chciałam zapytac czy znacie może adres strony hodowli Tarnawska Riwiera? Quote
asia40 Posted February 24, 2004 Posted February 24, 2004 A może wiecie gdzie poszukać fotografii HEIKO Malaspina albo BEZA z Tarnawskiej Riwiery? Quote
Rossi Posted February 24, 2004 Author Posted February 24, 2004 Mam pomysła. Może to kilku osobom pomoże w dokonaniu trafnego wyboru i rozjaśni kilka spraw - napiszcie prosze jaka hodowle uwazacie za najlepsza a przynajmniej godna polecenia. Bede bardzo wdzieczny a to napewno przyda sie potencjalnym nabywcom. Moga byc to oczywyscie hodowle z całej Polski. Z góry dziekuje Quote
SH Posted February 24, 2004 Posted February 24, 2004 Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie, bo wiele zależy od tego czego oczekujesz po swoim przyszłym psie. W zasadzie jesli szukasz dobrego psa wystawowego to należałoby przejrzeć wyniki wystaw klubowych z ostatnich 2-3 lat i na tej podstawie wybrać hodowlę. Mam na myśli tę , która we wszystkich tych latach , w konkurencjach hodowlanych miała znaczące sukcesy. Trzeba by jeszcze uwzględnić wyniki wystawowe psów z danym przydomkiem, które nie pozostają w rękach hodowcy. Oraz zbadać jaki odsetek szczeniąt urodzonych w hodowli trafia na ringi i co na nich osiąga. No i odrzucić przypadkowych zwycięzców tzn. takie psy , które wygrały np.tylko daną wystawę. To trudne zadanie dla kogoś kto nie był osobiście na tych wystawach i nie siedzi w tym po uszy. Poza tym nie wiem czy o takiego właśnie psa - wystawowego ci chodzi. Część "wystawowców" pracuje w zaprzęgach rekreacyjnie, a niektóre nawet wyczynowo. Jeżeli ma to dla ciebie znaczenie to jest to kolejny czynnik, który należy brać pod uwagę. A dochodzi jeszcze to o czym była mowa wcześniej , czyli warunki w jakich przychodzi na świat szcenię i jak jest odchowywane. Uff! To naprawdę niełatwe :roll: Quote
Rossi Posted February 24, 2004 Author Posted February 24, 2004 hmmmmmm widze że jeszcze długa droga przede mną no ale jeszcze minie troche czasu zanim sprawie sobie szczeniaka więc napewno postaram się dobrze zapoznać z najbardziej interesującymi hodowlami. Jeśli chodzi o to co z psem chcialbym robic w przyszlosci to napewno chcialbym soebie z nim pojezdzic w zaprzegu no i od dawna interesowały mnie wystawy więc może i troche pojezdzimy kto wie czas pokaże. Ale przedewszystkim zależy mi na tym aby pies był zdrowy, wychowany w dobrych warunkach i obdarzony opieką i miłoscia. Quote
Agappe Posted February 24, 2004 Posted February 24, 2004 a ja mam takie pytanie:Co uważacie o hodowlach: Fortunatus, Arktogea i z Coyocan(mam nadzieje, że nie pokręciłam pisowni)? hmm czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć?/ Pytanie chyba jak najbardziej jest na temat.. Quote
sh_maniak Posted February 24, 2004 Posted February 24, 2004 a ja mam takie pytanie:Co uważacie o hodowlach: Fortunatus, Arktogea i z Coyocan(mam nadzieje, że nie pokręciłam pisowni)? hmm czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć?/ Pytanie chyba jak najbardziej jest na temat.. Juz ktos pisał na temat tych hodowli, tu jest link: http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=10170 Dwie suczki z Arktogea mieszkaja w hod. Husqvarna. Quote
Cobra Posted February 24, 2004 Posted February 24, 2004 chcialem dodac swoje 3 gr na temat hodowli Potega Naturalnosci. Psiaki maja znakomite warunki, wybieg, lasek, jeziorka i co psia dusza zapragnie. Psiaki zadbane, a ich pancia wklada cale serducho w opieke nad nimi. Kochana "babcia" stara sie o swoje dzieci, o wnuczku tez pamieta:P. Polecam ta hodowole, moze nie jest super wielka, ale solidna i konkretna:) Quote
Carie Posted February 24, 2004 Posted February 24, 2004 Nic dodać nic ująć a "babcia" interesuje się pieskami cały czas mimo to że już dawno nie są u Niej ( chciałbym mieć taką "Babcię" :lol: Quote
Recommended Posts