Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='ihabe']Wg mnie za bardzo ograniczamy sie w nazwie do psów. A jeśli trzeba będzie pomóc kotu to tego stowarzyszenie nie zrobi?:evil_lol:
Plany zakładaja kontakty z firmami i wpływowymi osobami w walce o o sponsorat a jesli jakaś taka osoba bedzie wielbicielem kotów albo koni?

Czy nowe stowarzyszenie ma byc stowarzyszeniem pomocy dla zwierząt czy tylko dla psów? Bo jeśli to drugie to nie doczytałam ale też uważam, że nie jest to właściwe. Nawet jeśli głównie pomagamy psiczkom to nie ograniczajmy juz na wstępie naszego pola działania.

Stowarzyszenie pomocy dla zwierząt " Niepokonani" lub .........[/quote]
Ano tak ,a więc może coś z innej beczki ,np. cynodont - prawdopodobnie przodek ssaków,wymarły (ale to tylko wskazówki gdzie ew. szukać :lol: aby mieć możliwość wyboru)

Posted

dziewczyny ja dzis tylko na szybko ale uwazam ,ze uwagi truskawy i iaheb sa bardzo cenne bedziemy jak najbardziej pomagac innym zwierzakom jesli damy rade:)wiec cos w nazwie jednak moze nie tylko z psami chociaz psijaciele bardzo fajen moim zdaniem ale oglnie chcemy niesc pomoc bracia mniejszym..moze idzmy w ta mitologie..?sama nie wiem..ale rzeczywiscie zeby bylo nie powtarzalne to raz bo truskawa ma racje a propos skojarzen a po drugie tak jak mowi ihabe pomoc zwierzetom nie tylko psom chociaz jak wiemy na poczatku i najbardziej do tego sie bedziemy ograniczac ale kto wie co za jakis czas jak rozwiniemy skrzydla;p przyniesie los..;)

Posted

Bardzo potrzebna pomoc dla Loli

[URL]http://www.dogomania.pl/forum/f1161/blagam-o-pomoc-warszawa-stara-milosna-144309/index3.html#post12806365[/URL]

[COLOR=#ff0000]STERYLIZACJA BĘDZIE KOSZTOWAĆ 250 ZŁ -
BARDZO POTRZEBNE WSPARCIE, NAWET NAJMNIEJSZE KWOTY!:modla::modla:[/COLOR]

Posted

Poczytałam, no bardzo godne uwagi, super cioteczki :loveu: ja wiecie, że często bywam na wątkach, gdzie jest fizia, clo, więc jak najbardziej popieram inicjatywę i jak tylko czas mi pozwoli to chętnie w jakimś stopniu wezmę w niej udział ;)

Posted

[quote name='clo']dziewczyny ja dzis tylko na szybko ale uwazam ,ze uwagi truskawy i iaheb sa bardzo cenne bedziemy jak najbardziej pomagac innym zwierzakom jesli damy rade:)wiec cos w nazwie jednak moze nie tylko z psami chociaz psijaciele bardzo fajen moim zdaniem ale oglnie chcemy niesc pomoc bracia mniejszym..moze idzmy w ta mitologie..?sama nie wiem..ale rzeczywiscie zeby bylo nie powtarzalne to raz bo truskawa ma racje a propos skojarzen a po drugie tak jak mowi ihabe pomoc zwierzetom nie tylko psom chociaz jak wiemy na poczatku i najbardziej do tego sie bedziemy ograniczac ale kto wie co za jakis czas jak rozwiniemy skrzydla;p przyniesie los..;)[/quote]
Najważniejsze jest to co zapiszemy w statucie, jeśli było by napisane ze pomagamy tylko psom to się tego (oficjalnie) musimy trzymać ale jeśli to rozpiszemy to wszystko ok.
Fakt,że nazwa powinna być nieco mniej jednoznaczna ale np. PSIjaciel(e) na tyle jest dobre i mi sie podoba, że spokojnie moglo by być.

Posted

PSIjaciele to dobru pomysł bo to moze być rzumiane na ryżnie my jak pisijaciele, ale też inne zwierzeta mogą być psijacielami ;) stowarzyszenie o takiej nazwie nie musi być tylko dla psiaków.

Posted

PSIjaciel jest bardzo fajne.
Jedyne, co mnie zastanawia to to, że w piśmie wygląda super, ale jak się mówi, to zupełnie jakby ktos seplenił. Zastanawiam się, jakby to brzmiało, jakby np. dzwonić do jakiejś firmy i mówić, że jest się ze stowarzyszenia psijaciel :) czy faktycznie odrazu będzie skojarzenie, że to chodzi o psiego przyjaciela i czy ktoś np. szukając w internecie nie będzie szukal pod nazwą przyjaciel,, bo pomyśli, że się przesłyszał

Posted

[quote name='fizia']PSIjaciel jest bardzo fajne.
Jedyne, co mnie zastanawia to to, że w piśmie wygląda super, ale jak się mówi, to zupełnie jakby ktos seplenił. Zastanawiam się, jakby to brzmiało, jakby np. dzwonić do jakiejś firmy i mówić, że jest się ze stowarzyszenia psijaciel :) czy faktycznie odrazu będzie skojarzenie, że to chodzi o psiego przyjaciela i czy ktoś np. szukając w internecie nie będzie szukal pod nazwą przyjaciel,, bo pomyśli, że się przesłyszał[/quote]
Do firm się raczej nie dzwoni tylko maile pisze bo nikogo nie stać na tyle telefonów, które z reguły i tak nie są odbierane przez szefów bo oni to zwyczajnie olewają lub nie mają na to czasu (wiem z doświadczenia).
A mailem się choćby sekretarka może zainteresować czy ktokolwiek inny i nawet jeśli nie uzyskamy nic od firmy to zawsze jest szansa pozyskać osoby prywatne.

Ale sprawdziłam w googlach i już istnieje Fundacja Psijaciel a także Fundacja Przyjaciel. Także mimo, że nazwa genialna to odpada.

Chyba trzeba nadal pracować nad mitologią.
Można tez poszukać czegoś w łacinie. Znam kilka organizacji które maja łacińskie nazwy.

Posted

dziewczyny lola juz bezpieczna:))ale mam apel czy ktos moze dac dt dla szczeniora?prosze wejdzcie na watek loli poczytajcie tam opisalam sytuacje tej kliniki w ktorej jest lola i psiaki.

co do nazwy..to szkoda ,ze juz zajeta..:(ehh..jednak ciesze sie ,ze tyle osob juz jest z nami to naprawde niesmaowicie daje wiare ,ze uda sie stworzyc cos super!
kurcze..co do nazwy to trudna sprawa...moze PSItul? sama nie wiem..no albo ta mitologia..a moze "serce na bruku"albo "zlamana obietnica"?wiecie,ze np kiedys kazdy z tych porzuconych psow mial obiecywany dom i milosc do konca zycia..a teraz..zyje,wegetuje w schronie..nie wiem moze cos w ta strone..cos poruszajacego..?

jeszcze raz dziekuje kazdemu za czynny udzial!i pomysly

Posted

No właśnie też znalazłam przed chwilą fundację Psijaciel
Psitul również...

Znalazłam stronę Stowarzyszenia Obrony Zwierząt w Jędrzejowie

Myślę, że też warta poczytania

[url=http://www.obrona-zwierzat.pl/dzialalnosc.html]Działalność - Wstęp[/url]

Posted

Muszę napisać dłuższy wstęp, żeby dość do sedna :)
Pochodzę z małego miasteczka na mazurach i wczoraj w rozmowie z koleżanką wyszło w rozmowie, że ona i jej siostra kupiły pieski jamniki z pseudo hodowli. Okazało się że na mazurach nikt nic nie wie o tym, że jest coś takiego jak adopcja zwierząt ze schroniskacha jak juz ktoś wie to się boi że chory, agresywny taki, a jak powiedziałam o hotelikach czy domach tymczasowych to była zaskoczona. W naszych okolicach, a chodzi konkretnie o takie miasta jak Ełk , Olecko, Gołdap, Suwałki czy Grajewo nie ma najprawdopodobniej schroniska,a już na pewno ludzie nie wiedzą, że można adoptować psa DT. Jak powiedziałam jej, że nie musiała okupywać tylko zaadoptować i że mogło wziąć psiaka z innego miasta, że na pewno ktoś by pomógł jej w transporcie to była zaskoczona. Eh żałuje, że wcześniej z nią nie porozmawiałam o tym :(. Im nie chodziło o psa rasy jamnik tylko o w typie. Ale nikt w okolicy nie miał takiego tylko ta niby hodowla. A do Białegostoku czy do Olszyna do schroniska nie miały jak pojechać bo to kawałek.
W związku z tym może można by było umieścić w necie ma lokalnych stronach info. Że coś takiego można robić i że jeśli ktoś chce mieć pieska to my pomożemy podać nr tel . e-mila. Samą taką informację,że pomagamy w transporcie . Co myślicie ?
Myslę, że w inych miasteczka ludzie taz moga o tym nie wiedzieć.

Jak sobie przypominam to jak my chcieliśmy wziąć psiaka do domu to tez był z tym problem, mamy koleżka nam załatwiała, od swojej koleżanki i nie pomyśleliśmy o schronisku. Pewnie dla tego, że było za daleko.

Posted

Ja nawet ostatnio widziałam chyba na gumtree takie ogłoszenie, że poszukiwane są domy tymczasowe dla psów - myślę, że jak najbardziej trzeba rozpowszechnić wiedzę o tym, że coś takiego istnieje.

Też mi się wydaje, że wiele osób boi się wziąć psa ze schroniska.
Może właśnie dlatego tak bardzo skraca się czas oczekiwania na dom, kiedy pies już jest w domu tymczasowym.
Mamy sporo przykładów na to, że ten sam pies - min. Hebanek czy Zorro - po miesiącach ogłaszania Ich na wielu stronach, nawet w gazecie, mimo naprawdę fajnych zdjęć siedziały nadal w schronisku - a kiedy w ogłoszeniach pojawiła się informacja, że są w domach tymczasowych,pojechały do domów po kilku tygodniach.

Częśc osob może zupełnie nie zdaje sobie sprawy z tego, że w schroniskach większośc psów jest zdrowa i szybko aklimatyzuje się w domu, że nie trzeba się ich bać

Może udałoby sie w przyszłości, w jakiejś lokalnej gazecie w Twoich okolicach napisać jakieś ogłoszenie o psiakach z domów tymczasowych?

Posted

Dokładam swoje trzy grosze - bo należałoby rozreklamować całą dogomanię, jako portal adopcji psów.
I tak np zamiast ogłoszenia konkretnego psa, zareklamować portal...
Tylko to chyba nie w naszej gestii:oops:
Wiem jednak, że strona nie jest powszechnie znana, a szkoda.

Posted

[quote name='fizia']Też mi się wydaje, że wiele osób boi się wziąć psa ze schroniska.
Może właśnie dlatego tak bardzo skraca się czas oczekiwania na dom, kiedy pies już jest w domu tymczasowym.
Mamy sporo przykładów na to, że ten sam pies - min. Hebanek czy Zorro - po miesiącach ogłaszania Ich na wielu stronach, nawet w gazecie, mimo naprawdę fajnych zdjęć siedziały nadal w schronisku - a kiedy w ogłoszeniach pojawiła się informacja, że są w domach tymczasowych,pojechały do domów po kilku tygodniach.[/quote]

Bo ludzie myślą, że jak pies siedzi w schronisku to nie jest nauczony czystości, bo przecież kto niby miałby go wyprowadzać na spacer i uczyć; poza tym panuje przekonanie, że wszystki psy są chore, bo jeden wet przy takiej ilości psów nie jest w stanie wszystkiego dopilnować...
Jeżeli jest informacja, że psiak jest w dt to wiadomo, że zdrowy bo przeciez chorego nikt nie trzymałby w domu.
(to co napisałam, to wynikło z rozmów ze znajomymi-tak ludzie myślą)

Posted

Nie tylko w małych miejscowościach tak jest. Wczoraj rozmawiałam z dziewczyną, która wzięła psa z pseudo bo nie wpadła na to,ze takie psy są też w schroniskach i że psa można adoptować.
U nas jest schronisko w Częstochowie, nasze w Kłomnicach,w Radomsku,w Myszkowie itd. W bliskiej odległości jest kilka takich miejsc ale ludzie i tak chodzą na rynek,do pseudo itd. A najgorsze jest to,że nie rozumieją co w tym złego, bo pies papierowy jest droższy a oni przecież wystawiać/rozmnażać nie chcą więc po co im papiery.

Posted

[quote name='truskawa144']Nie tylko w małych miejscowościach tak jest. Wczoraj rozmawiałam z dziewczyną, która wzięła psa z pseudo bo nie wpadła na to,ze takie psy są też w schroniskach i że psa można adoptować.
U nas jest schronisko w Częstochowie, nasze w Kłomnicach,w Radomsku,w Myszkowie itd. W bliskiej odległości jest kilka takich miejsc ale ludzie i tak chodzą na rynek,do pseudo itd. A najgorsze jest to,że nie rozumieją co w tym złego, bo pies papierowy jest droższy a oni przecież wystawiać/rozmnażać nie chcą więc po co im papiery.[/quote]

Niestety, przyznam się ze kiedyś jak byłam młodsza (teraz 18 lat mam), jeszcze nie znałam dogomanię, też myślalam 'nie będę rozmnazać, wystawiac wiec po co mi papiery, wystarczy pies za kilka stówek.. albo ze schroniska' ale teraz juz wiem wszystko i przekazuję dalej ludziom zeby nie kupowali zwierzat z pseudohodowli.. niestety takich ludzi nie brakuje :( i chyba nigdy nie zabraknie..

Posted

I właśnie o to chodzi ludzie po prostu nie wiedzą, że można, a szkoda bo można. Właśnie jadę w piątek do siebie na mazury i mam zamiar dać takie ogłoszenie. Mam wielką nadzieje,że będzie w redakcji będzie pracowała jakaś znajoma osoba i będzie chciała napisać artykuł o tym, że można adoptować psy, że są domy tymczasowe i hoteliki. A także o ludziach który pomagają zwierzętom bezinteresownie.

Posted

no u mnie wstyd sie przyznac ale nawet kilku czlonkow rodziny nie widzialo do nie dana nic zlego w tym,ze pies nie mial papierow..tylko byl z pseudo..bo oni poprostu nie wiedzieli,ze jest cos takiego jak pseudo..tez mieli zdanie ,ze jak nie beda wystawiac to po co im papiery...niestety ludzie czasem nawet nie w zlej wierze ale tak mysla....i trzeba to koneicznie zmienic..dlatego mysle,ze jak juz w koncu uda nam sie wymyslic nazwe i zawiazac to stowarzyszenie to jedna z rzeczy ktora obowiazkowo musimy miec na stronie internetowej i starac sie propagowac to wlasnie to,ze rasowy znaczy rodowodowy i to ,ze pies ze schroniska to nie burek co nie wie co to milosc ,dom ,oddanie itd to zywa pelna milosci istota ktora spokojnie moze mieszkac w domu,zachowywac czystosc itd..ale dluga droga jeszcze przed nami jednak na tej stronie wazne jest jak jzu bedzie istniec zeby byly zdjecia z nowych domow obok tych zdjec ze schroniska..gdzie ludzie moga zobaczyc jakie metamorfozy niesmaoiwte przechodza nasze psiaki!

Posted

No właśnie też o tym dzisiaj myślałam, że koniecznie trzeba pokazywać te uśmiechnięte mordki, te piękne psy, radość właścicieli.

Coś w tym jest, co kiedys przeczytałam na jednym z wątków, że psychologowie od reklamy uważają np. że na plakat, który ma gdzieś zawisnąć na ulicy i chodzi w nim, o zwrócenie uwagi na krzywdę zwierząt czy namówienie do adopcji np. psa, powinien być jak najbardziej wesoły i pokazywać uśmiechnięte psiaki, podobno taki plakat przyciągnie więcej ludzi i zrobi więcej dobrego, niż drastyczny czy smutny, z psem za kratami, z krwią itp
Tłumaczono to tak, że ludzie nie chca sobie psuć humoru. Idą po ulicy i od takiego smutnego obrazka odwracają oczy, nie chcą o tym myśleć, a jak zobaczą coś przyejmnego, a do tego mogą pomóc, to przystaną i może coś zrobią dobrego.

Myślę, że obalenie takiego mitu, że pies ze schroniska to brzydki, śmierdzący, paskudny - to bardzo ważna sprawa.

CHyba każdy z nas lubi oglądać wątek Metamorfozy - te przemiany sa takie piękne, trzeba to ludziom pokazać, bo może nawet nie zdają sobie sprawy, jak bardzo to jest niesamowite

To może stowarzyszenie Metamorfozy :lol:

Posted

wlasnie!!jestem za genialny moim zdaniem pomysl!metamorfozy badz metamorfoza!
moze byc wlasnie takim stowarzyszeniem pelnym optymimzmu ,pokazujacym ludziom jak te psiaki moga sie zmienic jelsi tylko chce sie o nie zawalczyc!:)

co wy na to?!:)

Posted

ciotki!nie obijac sie djka w swiat wyprawilysmy etraz na jego miejsce jedzie kolejny cudak potrzeba nam waszej obecnosci na watku zgranej;)i pomocy w pw np zeby zebrac deklaracje:)im wiecej deklaracji tym wiecej mozemy psiakow wyciagnac:)zapraszam rowniez na strone schroniska i do galeri psiakow bo chcemy jeszcze jednego teraz wyslac bo mamy jeszcze jedno miejsce zwolnione po kiki naszej a 5 wrzesnia jedzie piki do domu i tez miejsce bedzie takze ciotki szukac psiakow,typowac nazywac itd;)))

tu watek amarka na ktorym obecnosc obowiazkowa;P
[url]http://www.dogomania.pl/forum/f28/przesympatyczny-amar-podobny-do-owczarka-australijskiego-trans[/url]