Jump to content
Dogomania

ORKAN- młody laciatek w hotelu!! Prosimy o wsparcie finansowe!!! Szukamy DS!!! Pilne!

Recommended Posts

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

hmmm

dostalam takiego mejla, adres anonim....@....
nie podpisdal sie

Witam!Nie przypadkowo znalazłam Pana/Pani ogłoszenie na Allegro!
Widzi Pan/Pani oczy tego pieska?Jak Pan/Pani śmie pisać:"Bez
miłość swojego człowieka, bez własnego domu i miseczki Orkan
popada w depresję. Nie pozwólmy by schronisko zabiło w nim radość
życia!!!" przeciez to chore!Pies napewno miał dom,rodzinę,ale
widocznie Panu/Pani się znudził;/ nie rozumiem jak mozna w taki
sposób pozbywać się jakichkolwiek zwierzaczków! Przeciez pies
odczuwa zmianę właciciela,otoczenia.Jak tak można? Widać,że
Pan/Pani nie ma serca!!!Proszę przemyślec moje słowa!!!

nie wiem zupelnie o co chodzi...

Posted

moja odpowiedz:

uwazam ze chamstwo trzeba przyjmowac z godnoscia .
pozdrawiam

Witam!

Nie zbyt przyjemnie jest dostawać anonimy, ale jeszcze mnie przyjemnie jest dostawac niezrozumiale anonimy.

Chyba musimy sobie wytlumaczyc pare spraw.
1. Orkan znajduje sie w schronisku od zimy 2007. to nie ja go oddalam w to miejsce, jestem wolontariuszka, staram sie jedynie znalezc mu nowy- kochajacy dom.

2. poczatkowo trzymany byl w boksie z matka, jednak zostal od niej odlaczony, mieszka w tzw "dziupli" czyli najrzadziej odwiedzanym miejscu w schronisku. mial w boksie towarzysza, ale teraz jest juz sam. samotnosc nie poprawia jego, i tak juz oplakanego, stanu psychicznego. na naszych wspolnych spacerach ozywial sie, jednak widac bylo, ze caly czas jest niepewny siebie. gdy przyjezdzam do niego po dluzszej przerwie, poczatkowo nie wie po co, jakby nie byl pewnien, czy to dobry znak. potem jest tylko radosc. ostatni raz widzialam go w pazdzierniku i widac bylo, ze bardzo przezywa pobyt w schronisku. Inna wolonatraiuszka widziala go w listopadzie, caly sie trzasl, jako, ze krotka siersc nie pomaga w warunkach zimowych.
faktem jest, ze Orkan popada w depresje, a schronisku mu nie sluzy.

3. nie wiem jak mam interpetowac Pani/Pana mejla.
zgadzam sie w wielu pukntach, to jest:
-na pewno miał dom,rodzinę,ale widocznie Panu/Pani się znudził;/ : bez watpienia
-Przeciez pies odczuwa zmianę właciciela,otoczenia.Jak tak można? : sama tego nie rozumiem

nie zgadzam sie z Pani/Pańskimi słowami:
-Widać,że Pan/Pani nie ma serca!!! : nie uwazam, ze ktos starajacy sie w jakikowliek sposob pomoc zwierzeciu nie ma serca. nie miał serca ten, kto to zwierzę porzucił.

nie rozumiem Pani/Pańskich słów:
- Witam!Nie przypadkowo znalazłam Pana/Pani ogłoszenie na Allegro! : ???

-Widzi Pan/Pani oczy tego pieska?: widze bardzo dobrze. oczy, ktore na zdjeciu sie smieja. bo smakuja normalnosci. prosze pojechac, zobaczyc te oczy, mysle, ze nie ujrzy Pan/Pani w nich juz tyle radosci.

-Jak Pan/Pani śmie pisać:"Bez miłość swojego człowieka, bez własnego domu i miseczki Orkan
popada w depresję. Nie pozwólmy by schronisko zabiło w nim radość życia!!!" przeciez to chore! : jak rozumiem, źle zinterpretował Pan/Pani ogłoszenie, myśląc, że chcę oddać psa do schroniska lub że go właśnie oddałam i mam nadzieję, że mój apel kogoś poruszy.
To wytłumaczenie wydaje mi się byc jedynym racjonalnym dla całej tej sytuacji. Jesli tak jest, ciesze sie, ze Pan/Pani reaguje, choc jednoczesnie wydaje mi sie, ze istnieje cos takiego, jak kultura osobista. Oczywiscie, taka wersja wydarzen usprawiedliwialaby Pana/Pani emocje, choc mozna by je wyartykulwoac w sposob bardziej elegancki.

Jeśli jest tak, jak twierdzę, mam nadzieję otrzymać od Pana/Pani stosowne przeprosiny, ktore potwierdzily by , ze choc jest Pan/Pani nieuwaznym czytelnikiem z tendencja do wysyłania anonimow przed dokładnym zapoznaniem się z tak prosta trescia literacka jaka jest ogloszenie, nie obce jest Panu/Pani dobro zwierząt, co naturalnie jest jak najbardziej cecha pozytywna.

Jeżeli jednak moja hipoteza jest chybiona, mam nadzieję, że będzie Pan/Pani łaskawa wytłumaczyć, co miał Pan/Pani na myśli, gdyż zarzut, które wystosował Pan/Pani wobec mojej osoby (jak równiez wielu innych osob, które zaangazowane sa w sprawe Orkana) jest powazny.

Również proszę o przemyślenie moich słów,

pozdrawiam

Posted

bardzo sluszna odpowiedz wyslalas.Co to w ogole jest za brak kultury i odwagi cywilnej zeby wysylac maile anonimy?!?!?:angryy:i jeszcze takiej tresci..skandal!!!ciekawe czy ta osoba cos odpisze..

Posted

[quote name='schroniskoJozefow']na prawde istnieje malo rzeczy, ktorymi sie przejmuje ;]
no moze poza maturrrrą ;]

a chcialabym. ciekawa jestm, czy tylko nie doczytal/a czy po prostu cos go/ja boli.[/quote]

Z matura będzie OK, choc wiem, że nie mozna się nią nie przejmowac.

Też mnie ciekawi o co dokładnie komus chodziło, bo jakoś ja nie zrozumiałam dokładnie sensu wypowiedzi...:roll:

Posted

Otrzymałam Pani list.

Również powinnam żądać przeprosin,ale Pani słowa mnie wogóle nie
poruszyły.Ma Pani do czynienia z osobą,a zostaję potraktowana jak
ten pies,chociaż wcale się tym dogłębnie nie przejumję.Sama jestem
bardzo wrażliwa jednak na zwierzęcy los...widzę,że Pani nie
zrozumiała mnie w pewnych słowach to jest:Przeciez pies odczuwa
zmianę właciciela,otoczenia--->czy to tak nie zrozumiałe?Pies to
nie rzecz,którą można przenosić tak poprostu.To tak jak amoptowane
dziecko dopiero zaprzyjaźnia się z osobą tak samo pies
zaprzyjaźnia się z nowym właścicielem.Dla mnie na Pani miejscu
przygarnęłabym to zwierzę.Nie przypadkowo znalazłam Pani
ogłoszenie na Allegro,jednak,jeśli Pani chce wiedzieć piszę do
wielu osób i przedtawiam im to jak traktują te zwierzęta.Jedni
piszą "Sprzedam Azorka za symboliczną 1zł,a Max gratis" <---;| to
pozbywanie się zwierzęcia,czy tu chodzi o wiek psa?Kulturę
osobistą ma każdy chciałam tu zaznaczyć.

moja odp:
Witam!

Bardzo sie ciesze, ze dostalam od Pani odpowiedz. Jednak widze, ze nadal nie rozumie Pani o co mi chodzi. Ja jestem jedynie wolonatriuszka, przyjezdzam do schroniska raz na czas, wtedy wlasnie staram sie wychodzic z Orkanem, troche go oswajac, pokazywac mu swiat poza murami.
Pies ten siedzi juz ponad rok w schronisku. Staramy sie jak mozemy znalezc mu dom. Rowniez przez allegro, z doswiadczenia wiemy, ze i tu zdarzaja sie ludzie, ktorym, tak jak Pani, nie obcy jest los zwierzat. Czesto nie znaja adresow stron adopcyjnych, za to adres allegro az nadto dobrze, wiedza, ze tu trafiaja sie ogloszenia roznej masci, rowniez i adopcyjne. kazda osoba, ktora zglosi zainteresowanie zwierzeciem jest poddawana dokladnej kontroli, wypytywana o warunki, doswiadczenie itp. Z reguly staramy sie z taka osoba zobaczyc, porozmawiac, obejtrzec przyszly dom. Musimy byc pewni w wiecej niz 100%, ze dom, do ktorego trafia nasz pies jest domem odpowiednim ;] Naszym celem nie jest "wcisniecie" psa komukolwiek, pozbycie sei go. Jestesmy swiadomi tego, ile to zwierze juz przeszlo. Po ewentualnej udanej adopcji utrzymujemy kontakt z nowym domem. Nie jest to wiec aukcja "Sprzedam Azorka za symboliczną 1zł,a Max gratis".

> Dla mnie na Pani miejscu przygarnęłabym to zwierzę.
bardzo mi przykro, ale nie mam takiej mozliwosci. Daltego tez szukam mu domu, ktory bylby jeszcze lepszy niz moj ;]

mam nadzieje, ze wyjasnilam Pani sens tego ogloszenia.
pozdrawiam

Posted

Kasiu, jak dla mnie to nie odpowiadałabym juz na takie maile.
To pewnie kolejny obrońca zwierząt, który oprócz pisanie takich bzdurnych maili nie robi sam nic.
Ignoruj to, bo tak bedziecie pisac do smierci.

Posted

a widzicie, moja slaba wiara w ludzi...

czyli jednak ktos nie ebdacy w stanie przeczytac tresci ogloszenia za zrozumieniem

oto dzisiejsza odpowiedz, ktora traktuje hjako przeprsoiny ;]

Witam:)

Otrzymałam Pani list.Jednak po pewniej technicznej usterce
wysłałam tylko jego część:( szkoda,że nie może Pani przygarnąć
pieska,kiedy czytam te ogłoszenia łzy mi lecą z oczu...Szkoda,że
ten właśnie piesek tyle przeżył,żadne zwierze nie powinno tak
cierpieć,jeśli już zaistniała taka sytuacja proszę opiekować się
pieskiem i zapewniać mu jak najlepszy byt:) jestem bardzo
delikatną osobą,proszę mnie zrozumieć.

• 2 weeks later...