Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Postanowilam zalozyc watek dla niewidomych i niedowidzacych psiakow z mieleckiego schroniska, gdyz bylo spore zainteresowanie ogloszeniami niewidomej Niki. Dalo mi to do zrozumienia ze i takie psy maja szanse na leczenie i na dom... Zatem pomozmy tym psiakom znalezesc swe szczescie...

[COLOR=red][I]Postaram sie uzupelniac ten post oraz post nr. 2 w miare moich mozliwosci. [/I][/COLOR]
[COLOR=red][I]Ostatnio uzupelnione 23 luty, 2013.[/I][/COLOR]

[SIZE=2][B]CZARUŚ[/B] - Boks 6 sektor B. Ok. 10-letni, średniej wielkości piesek, ma uszkodzone prawe oczko.[/SIZE]
[URL="http://imageshack.us/photo/my-images/546/dsc8357.jpg/"][IMG]http://img546.imageshack.us/img546/8826/dsc8357.jpg[/IMG][/URL]

Edited by Sabina02
  • Replies 698
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[B]179-pies MODRY niewidomy[/B], wiek: 10 lat, mieszaniec

Filmiki z Modrym:

[URL]http://www.youtube.com/user/kaskadaffik?feature=mhw4#p/a/u/1/2W8HRA8QR1w[/URL]

[URL]http://www.youtube.com/watch?v=sqRa8I0Y5dQ[/URL]

[IMG]http://www.mielec.bezdomne.com/galeria/DSCnm426%20(2).JPG[/IMG]

[B][B]37-Piesek z chorym okiem[/B], wiek: 4 lata, mieszaniec[/B]
[IMG]http://www.mielec.bezdomne.com/galeria/37%20rudy%20pies%20(6).JPG[/IMG]

Posted

Podnoszę na 1 stronkę. Miałam w gościnie na 1 dzień niewidomą sunię Klusię i wiem ,że takie pieski zachwują się tak jakby widziały.Bardzo zachęcam do adopcji takich biedulków

Posted

Sabinko,
jest duze swiatlo w tunelu, jesli chodzi o badania niewidomych psow. Otoz okazuje sie, ze nie musimy jechac do Warszawy do dr Garncarza, wystarczy, ze pojedziemy do Krakowa do dr Stefanowicza, ktory jest polecony przed
dr Garncarza. Diagnoze wte krakowskiego przesyla sie do Warszawy i wtedy dr Garncarz decyduje co dalej.
Zamiast 300km w jedna strone i niepewnosci, robimy 120 km w jedna strone i wiemy konkretnie na czym stoimy.

Na pierwszy ogien idzie MAWI. Juz w srode jedzie do Niepolomic do hoteliku.

Gdyby ktos z Was kochani forumowicze zechcial wesprzec badania Mawiego (ok. 100 zl), transport schroniskowym autem oraz pobyt w hoteliku, to bardzo prosimy :modla:

Posted

Ulka18,

Bardzo sie ciesze z tej wiadomosci! Bedzie duzo latwiej pomoc tym psiakom jesli lekarz jest blizej. Proponuje zrobic jakas zbiorke kasy zeby jak najwiecej tych biednych, niewidomych pieskow mialo szanse na leczenie... Mozna zrobic zbiorke na AFN (skarpeta juz jest).... Mozna tez zrobic zbiorke na Allegro... Juz kiedys pisalam do Allegro jakie maja wymogi zeby mozna bylo taka aukcje zrobic, moge Wam ta informacje przekazac. Jesli Pan kierownik przeslaby dokumenty do Allegro, to ja moge ta aukcje zalozyc... Napewno bylby odzew. Ja sama mialam kilka e-maili w sprawie Niki, jak jej zrobilam Allegro do adopcji. Ludzie pytali czy jest na nia jakas zbiorka pieniedzy... Co Ty na to?

A wlasnie! Co z tym schroniskowym autem? Moze trzeba by bylo zrobic jakas zbiorke najpierw na to?

Posted

[QUOTE]A wlasnie! Co z tym schroniskowym autem? Moze trzeba by bylo zrobic jakas zboirke najpierw na to?[/QUOTE]
Sabinko, w schronisku sa dwa chyba stuletnie polonezy pickupy a takimi bialymi budami. Zrobie zdjecia jak bede, to mozna wstawic do aukcji cegielkowej allegro. Moze allegrowicze kupiliby kilka cegielek.

Napisz mi prosze na maila jakie dokumenty wymaga allegro (moj adres : [email][email protected][/email]). Poprosze p.kierownika, zeby wyslal.

Jesli chodzi o wplaty, to wolalabym do skarpety na AFN. Bo koszty pobytu Mawiego w hoteliku, badanie bedzie pokrywac Lucynka z forum collie i moze forum collie sie dolozy. Ale nie chcemy Lucynki tak bardzo obciazac, tym bardziej, ze do hoteliku przyjedzie tez kolak z Ostrowca. Za jego hotelik tez trzeba zaplacic...

Posted

Ciociu Sabino, one mają allegro?
Tak zastanawiam się, czy nie można byłoby wystawić ich wszystkich razem, ewentualnie trójkami, czwórkami...

Posted

Mawi bedzie mogl jechac do Krakowa za ok. 10 dni od szczepienia.
No i musi zwolnic sie boks. W tej chwili dwa boksy sa zajete przez kolaczke Kaje oraz kolaka z Ostrowca, ktorego wczoraj do hoteliku przywiozl nasz kierownik. Gdy jeden pies pojdzie do adopcji, wtedy Mawi moze jechac.

Posted

[quote name='Yona']Ciociu Sabino, one mają allegro?
Tak zastanawiam się, czy nie można byłoby wystawić ich wszystkich razem, ewentualnie trójkami, czwórkami...[/quote]

Nie, te psiaki nie maja Allegro... Ja juz szykuje tekst do Allegro dla tego czarnulka z boksu 27...

Kiedys wystawialam niewidoma Nike... Odzew byc ogromny! W koncu aukcje wycofalam, bo licze ze pojedzie na operacje oczow zanim sie ja wyadoptuje...

Mysle ze te psiaki mimo wszystko maja szanse na dom... Uwazam ze powinny miec swoje wlasne ogloszenia...

Posted

[quote name='Ulka18']Mawi bedzie mogl jechac do Krakowa za ok. 10 dni od szczepienia.
No i musi zwolnic sie boks. W tej chwili dwa boksy sa zajete przez kolaczke Kaje oraz kolaka z Ostrowca, ktorego wczoraj do hoteliku przywiozl nasz kierownik. Gdy jeden pies pojdzie do adopcji, wtedy Mawi moze jechac.[/quote]

A zanosi sie na ich adopcje?

Posted

[QUOTE]A zanosi sie na ich adopcje?[/QUOTE]
Liczymy na to, ze niewidoma Kaja znajdzie dom, dzieki programowi KUNDEL. Dzisiaj Beatka pokazywala Kajunie, a prowadzona Pani Magda wspomniala,
ze sa jeszcze inne collie do adoocji, w tym jeden niewidomy czyli nasz Mawi.

Jak sie tylko zwolni miejsce w hoteliku, moglby pojechac Mawi. Irenka z Beatka dopilnuja, zeby przeszedl kompleksowe badania u dr Stefanowicza, wyniki tych badan przeslemy do dr Garncarza. I zapadnie decyzja, czy da sie operowac oczka Mawiego, czy nie. Jesli nie bedziemy szukac mu dobrego domu z hoteliku w NIepolomicach.

Jakby sie udalo z Mawim, bedziemy z pomoca krakowskich dogomaniakow probowac z kolejnymi niewidomymi psami. Najwazniejsze, ze zdobyc doswiadczenie i srodki na ew.operacje i pobyt w hoteliku.

Posted

Wklejam liste niewidomych psow wraz z wynikami wstepnych badan przeprowadzonymi na miejscu w schronisku przed dr Komorowskiego
z rzeszowskiej lecznicy LABRADOR.

Nie do wyleczenia -- czyli w warunkach schroniska.

[QUOTE]Od: "mtoz" <[email protected]>
Do: <[email protected]>
Data: 11 marca 2007 20:15
Temat: Badanie wzroku

Lista przebadanych psów:
Colie czarny - lewe zaćma, prawe zapalenie spojówek do leczenia
prawe oko [']
Colie brązowy - zrosty w gałkach ocznych nie do wyleczenia
Wyb.2 zaćma nie rokuje na wyleczenie
Wyb.26 zaćma nie rokuje wyleczenia
Wyb.27 nie rokuje wyleczenia
Wyb.35 dawniej 33 nie rokuje wyleczenia
Wyb.41 prawe zaćma nie do leczenia, lewe do leczenia
Wyb.65 zaćma nie rokuje wyleczenia
Stodólka nowoprzyjęty nie rokuje wyleczenia
Staruszek z Niska nie rokuje wyleczenia
Wyb. 106 zaćma nie rokuje wyleczenia
Wyb. 111 zapalenie spojówek do leczenia a kolory oczów to z tego że
któreś z rodziców było haski
Wyb.125 Doktor mówił że to pourazowe, dostał czymś w głowę i
ma w środku pozrywane zaćma nie rokuje wyleczenia
Wyb. 128 do leczenia, nie jest ślepy
Wyb. 180 do leczenia zabieg usunięcia trzeciej powieki
Wyb. 167 zaćma nie rokuje wyleczenia
Kremowy od Wizażanek w jednym zaćma drugie bardzo zaawansowana
zaćma nie rokuje wyleczenia
Stara jamniczka z hali zaćma nie rokuje wyleczenia
Sprawdziliśmy jeszcze boksera pręgowatego który wrócił z adopcji bo
jak mówili jest ślepy. Było to kłamstwo bokser widzi tylko ma
zapalenie spojówek.
Dla psów do leczenia doktor zostawił nam leki, a temu ze 180 zabieg usunięcia zrobi nasz doktor.[/quote]

Posted

[quote name='Ulka18']Sabinko, to stara lista...

Dwa pieski juz sa za TM :placz:
Czarny collie Rufusek oraz Kremowy od Wizażanek ['] ['][/quote]

Tak mi przykro... Tak mi zal tych psiakow, ktore nigdy nie doczekaly swych szczesliwych dni... :-(

Posted

[quote name='Ulka18']Do schroniska napisala pani Jolanta, ktora chce pomoc niewidomej Nikusi. Nie wiem w jaki sposob, musze sie dopytac.[/quote]

Ona do mnie tez napisala e-mail.... Podala swoj telefon. Odpisalam jej ze Nika czeka na operacje, po czym zanosi sie na domek w Szczecinie... Proponowalam jej w zamian tego czarnego lub biszkoptowego psiaka w pierwszej strony tego postu...

Posted

Jesli Pani Jolanta jest z Legnicy, to dzwonila do schroniska i rozmawiala z panem kierownikiem.

Na razie jednak musimy przejsc cala procedure z Mawim, zeby wiedziec, jak sie zabrac do nastepnych psiakow.

Posted

Dostajemy pytania nt. oplacenia operacji niewidomych psow.

Sytuacja wyglada nastepujaco :

Zaczynamy akcje badania i operacji psow niewidomych od collie Mawiego.
Operacje moze przeprowadzic jedynie dr Garncarz w Warszawie.
Badania mozna zrobic w Krakowie u dr Stefanowicza, co wiaze sie
z przewiezeniem psa z Mielca do Krakowa na badanie, pobyt lub nie
w hoteliku. Jego diagnoza jest w 100% respektowana przez dr Garncarza.
Jesli pies sie nadaje do operacji trzeba pojechac do Warszawy do
dr Garncarza. Wymagane sa 3 wizyty u dr Garncarza w gabinecie, w tym jedna wizyta to operacja. Pies musi byc co najmniej 2 tygodnie
w Warszawie w hoteliku.

Podsumowujac potrzebne sa srodki na :
1/transport Mielec-Krakow-Mielec,
2/wizyte u dr Stefanowicza,
3/jesli jest kwalifikacja do zabiegu to na transport Mielec-Warszawa- Mielec,
4/pobyt w hoteliku na minimum 2 tygodnie,
5/ operacje, leki.

Potrzebujemy oprocz finansow pomocy wolontariuszy w Krakowie oraz w Warszawie.

Posted

Ulka18, kilka osob z Warszawy zglosilo chec pomocy na watku Niki, jak bedzie trzeba to zapytamy czy ich pomoc jest nadal aktualna... Jesli chodzi o Nike, to ona sponsora juz ma :lol: . Na inne pieski trzeba bedzie zrobic zbiorke... Tutaj na dogo i moze na Allegro... Wyslalam Ci e-mail z wymaganymi dokumentami przez Allegro. Gdy je przeslecie, to moge zrobic aukcje... Napewno tam sie sporo uzbiera...

Posted

Pisalam juz na watku Niki, ale jeszcze napisze tu:

Pani, ktora chce adoptowac Nike napisala do mnie nastepny e-mail.
Cytuje:

[COLOR=black][B][I]"Witam, zdecydowalismy sie na przeprowadzke mimo braku gazu:smile: w nastepny weekend. Jak sunia? Bede mogla wziac psa juz po 17 czerwca, nawet musze:smile: prosze dac znac jak sprawy stoja i jak ew. widzieliby Panstwo podroz psiny do Szczecina? Jakie bylyby koszty? (jesli nadal nie widzi, pojdziemy do lekarza na miejscu)."[/I][/B][/COLOR]

Ulka18, mysle ze nie ma sensu w nieskonczonosc czekac na ta operacje. Moze sie dogadam z ta Pania i przeprowadzi sie ta operacje juz po adopcji. Bedzie mnie to wiecej kosztowac, ale trudno, zalezy mi na Nice... Sunka ma ogromna szanse, a siedzi w schronie...:shake: . Wiem ze ta Pani chce adoptowac Nike nawet niewidoma. Poszukalabym jakas dobra cioteczke ze Szczecina, ktora poszlaby na wizyte przedadopcyjna i zaczelybysmy szukac transportu... Co Wy na to?