Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Piszę ten post w imieniu kolegi.

Witam. Od dziecka marzyłem i marzę o dobermanie - ciągle jednak coś stawało mi na przeszkodzie. Teraz już wydaje się że może się spełnić - no ale mam jeszcze jedno pytanie do Was, mianowicie :
Wiem, że doberman potrzebuje aktywności, i jestem w stanie mu ją zapewnić - jestem aktywnym biegaczem, oraz jeżdżę na rowerze, więc z tym nie powinno być problemu. Jeżeli chodzi o psychikę dobermana sądzę że sobie poradzę, ale jest jeden problem: Jestem kelnerem, i pracuję w systemie 2/2 - dwa dni pracuję dwa dni wolnego. Czy w tym wypadku doberman wchodzi w grę? Mógł bym mu poświęcić dwa dni od rana do wieczora albo i później, na biegnie, jazdę na rowerze, różne sporty itp - ale potem dwa dni jestem w pracy po 10-12 godzin (oczywiście przed wyjściem godzinka biegania i po powrocie również co najmniej godzinka), czy w tym czasie wystarczą mu porozrzucane po domu kongi / kule smakule itp? Czy ten pies będzie szczęśliwy żyjąc w ten sposób, że przez dwa dni ma swojego właściciela ciągle, a potem dwa dni tylko dwa długie spacery?

Dzięki z góry za pomoc

Pozdrawiam

Posted

Tu się nie zgodzę ( już w imieniu własnym tym razem, nie kolegi ) - sam mam dobermana 3.5 miesięcznego, i z trzymaniem moczu nie ma najmniejszego problemu - mały szczyl potrafi wytrzymać 11-12 godzin bez siku, i to pomimo tego, że pije jak mały smok. Po prostu nie musi i już - jak chce to sam daje mi znać i wtedy wychodzimy, w domu nie załatwił się już od jakiegoś tygodnia, wcześniej też tylko zdarzało mu się popuszczać jak już nie dawał rady, "większą część" wynosił zawsze na dwór :)