Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam do Was pytanie, czy mój 6 miesięczny piesek (bez rodowodu) w świetle prawa może nocować w garażu ? W garażu ma ciepło, wygodnie wyścielone i codziennie świeżą wodę. Pies z tego powodu nie cierpi, zawsze jak go rano wypuszczamy jest wesoły i chętny do zabawy. Pytam ponieważ wredna sąsiadka koniecznie chce nam zrobić na złość i to zgłosić, dlatego trochę się zmartwiłem. Proszę o odpowiedź osoby, które coś wiedzą a nie coś przypuszczają. Dzięki za odpowiedzi ;)

• 2 weeks later...
Posted

Jeśli go tam zwyczajnie nie więzisz - to nie ma problemu moim zdaniem. Ten garaż ma jakieś połączenie z domem czy jest, jakby to powiedzieć, niezależny? Nawet jak chce to zgłosić to musi mieć jakiś dowód z tego co się orientuję, do Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami trzeba dostarczyć film, albo zdjęcie.

Posted

Nie trzeba mieć zdjęć ani filmu, bez przesady, wystarczy zeznać i zawiadomić np. SM, że psu dzieje się krzywda. SM ma obowiązek przyjechać i to sprawdzić.

• 4 months later...
Posted

pierwszy raz słyszę że nocowanie psa w garażu mogłoby komuś przeszkadzać.... lepiej w garażu niż zimą na dworze. moje psy śpią w budach, ale jak jest za zimno to też nocują w garażu. myślę, że nie masz się o co martwić a sąsiadce powiedz, że życzysz jej zwierzakom żeby miały tak dobrze jak twoje. :cool3:

Posted (edited)

Wiesz garaż a garaż to jest różnica.
Jeżeli psiak jest tam przyzwyczajony, jest tam ciepło, ma legowisko, dostęp do wody i jedzenia, pies jest kontaktowy, szczepiony to prawnie nie ma najmniejszego problemu.
Co innego garaż w znaczeniu jakiejś szopy gdzieś na tyłach ogrodu gdzie zimno, mokro i wietrznie .
Natomiast jeszcze sprawy typu psychika zwierzaka, nie podałeś wielkości, nie podałeś rodzaju szaty - to jest spory wyznacznik co należy zrobić aby psu było dobrze. Prawdą że najlepszym stróżem i towarzyszem jest pies który przebywa z właścicielami non stop - czyli w domu.

Edited by aneta
Posted

Tak z ciekawości pytam - dlaczego nie może nocować w domu , przecież to szczeniak . Przebywanie z właścicielem umacnia więź . Całe rzesze ludzi mieszkających w blokach ma psy , od małych do dużych rozmiarów i psy przebywają w mieszkaniu .