gtq77 Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 Chciałem zapytać jak głaskać psy. Natrafiłem na informacje, w których podaje się, by nie głaskać psa po głowie, bo to pokazuje wyższość właściciela i może go stresować. Czy to prawda? Ja mam od paru dni 3-letniego psa i on np. gdy ja siedze na fotelu sam kładzie głowę na fotelu żeby go pogłaskać (może akurat nie po głowie?). Quote
klaki91 Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 [quote name='gtq77']Chciałem zapytać jak głaskać psy. Natrafiłem na informacje, w których podaje się, by nie głaskać psa po głowie, bo to pokazuje wyższość właściciela i może go stresować. Czy to prawda? Ja mam od paru dni 3-letniego psa i on np. gdy ja siedze na fotelu sam kładzie głowę na fotelu żeby go pogłaskać (może akurat nie po głowie?).[/QUOTE] Zależy od konkretnego psa. Sa takie którym jest to obojętne, takie którym nie sprawia to dyskomfortu gdy wykonywane jest przez znajomą osobę a także takie które tego nie lubią i tyle. Profilaktycznie, w kontakcie z obcym psem, lepiej nie głaskać go po głowie, nie naciskać na okolice uszu, karku- najlepiej psa głaskać po klacie, pod pyskiem, na bokach, ale nie pod włos i bez silnego uciskania czy tarmoszenia. Nie jest powiedziane że Twojemu psu nie odpowiada taka forma pieszczot ;) Quote
Natalia&Lola Posted July 9, 2013 Posted July 9, 2013 Moja kundelka 9 letnia też kładzie głowę na kolanach i chce aby ją głaskać po głowie :) Nie przeszkadza jej gdy robią to nawet obcy ludzie, nie kuli uszu czy nie odwraca się- jak to robię inne psy. Mam chihuahue, którą każdy uparcie chciał głaskać po głowie a jak nie pozwalałam to zdziwienie- po pierwsze jako szczeniakowi przez to opadły jej uszy, po drugie ma niezarośnięte ciemiączko i obawiałam się czy ktoś zbyt mocno jej nie przyciśnie- jestem przewrażliwiona :P a po trzecie całuję ją w głowę i nie chce aby na sierści były obce łapy :) Yorki noszą kitki, więc też nie lubię jak ktoś je próbuje głaskać po głowie. Ale to takie moje fanaberie ;) Wg mnie Twój nowy pies sam pokaże Ci z czasem co lubi a czego nie. Małymi kroczkami dojdziecie do tego. Jeżeli głaskanie po głowie nie spodoba mu się, na pewno nie bedzie czekał aż skończy a sam np odejdzie. Pozdrawiamy Quote
Recommended Posts