Renata24 Posted April 4, 2013 Posted April 4, 2013 Witam, mam pytanie kiedy jest właściwy termin odrobaczania suki w ciąży? Znalazłem kilka opinii na ten temat dlatego chciałbym zapytać co wy o tym myślicie. Czy około 10 dni pod koniec ciąży czy w jej połowie? Proszę o wasze opinie. Pozdrawiam Quote
Renata24 Posted April 5, 2013 Author Posted April 5, 2013 owszem w 3 tygodniu również ale jeżeli ktoś nie odrobaczył suki przed kryciem i chce żeby mleko było czyste, nie posiadało pasożytów musi odrobaczyć sukę w czasie ciąży. Pytanie kiedy jest najodpowiedniejszy termin? Quote
Błyskotka Posted April 6, 2013 Posted April 6, 2013 Ja wolę nie ryzykować i po kryciu suki nie odrobaczam. Odrobaczam ją razem ze szczeniakami i nie miałam jak dotąd przykrych niespodzianek. Wolę to zrobić przed kryciem lub po urodzeniu szczeniąt. Quote
Impresja&Simarilion Posted April 6, 2013 Posted April 6, 2013 Nie ma przeciwskazań, żeby odrobaczyć suka w ciązy ODPOWIEDNIM preparatem wedłu wskazań producentach np. na Drontalu jest napisane [COLOR=#000000][FONT=MuseoSlab-500]Nie stosować u suk w pierwszych dwóch trymestrach ciąży. Ale wiekszość lekarzy boi się, że w razie komplikacji ciążowych zostaną oskarżeni, żę to preparat na odrobaczenie jest winny... Najczęściej stosuje się najłagodniejszy Pyrantel. Jeśli suka jest ich nosicielką [/FONT][/COLOR][COLOR=#000000][FONT=MuseoSlab-500]"larw drzemiących"[/FONT][/COLOR][COLOR=#000000][FONT=MuseoSlab-500] [/FONT][/COLOR][COLOR=#000000][FONT=sans-serif]Toxocara canis [/FONT][/COLOR][COLOR=#000000][FONT=MuseoSlab-500]to przekaż je szczeniętom nawet jesli odrobaczyliśmy ją przed zajściem w ciąże. Te larwy są niewrażliwe na odrobaczanie są ukryte w organizmie suki. Można zmniejszyć ryzyko zarażenia szczeniąt odrobaczając sukę około 10 dni przed porodem. Jeśli tego nie zrobimy szczeniaki moga się zarazić drogą śródmaciczną lub z mlekiem. [/FONT][/COLOR]Odmiennie przebiega rozwój pasożyta u zwierząt powyżej 3 miesiąca życia - gdy do zarażenia dochodzi poprzez zjedzenie inwazyjnych jaj ze środowiska. Wówczas cykl rozwojowy pasożyta zatrzymuje się na postaciach larwalnych, które umiejscawiają się w tkankach i nie rozwijają się już w postacie dorosłe. Takie larwy są nazywane larwami drzemiącymi. Podczas ciąży u suki, przy udziale hormonów ciążowych,larwy drzemiące uaktywniają się i zarażają płody w macicy, a po porodzie przedostają się również wraz z mlekiem do przewodu pokarmowego szczeniaka. Quote
Renata24 Posted April 7, 2013 Author Posted April 7, 2013 impresja&simarilion dziękuje za odpowiedź. Termin mamy na początku maja więc Twoim zdaniem już czas czy poczekać do końca kwietnia? :) Quote
gryf80 Posted April 7, 2013 Posted April 7, 2013 [B]renata24 [/B]nie wiem jak wypowie sie [B]impresja[/B],ale ja podpisze sie pod[B] błyskotka-[/B]nie ważne czy ma robale czy nie ,czy była odrobaczana przed kryciem czy nie,poczekałabym do rozwiazania i dopiero wtedy bym odrobaczyła.glista psia nie zabije ani matki ani szczeniat Quote
Impresja&Simarilion Posted April 7, 2013 Posted April 7, 2013 Ja nie radzę, żeby odrobaczać, swojej suki w ciąży nie odrobaczałam. Piszę tylko jak wyglada sytuacja od strony weterynaryjnej. Quote
Błyskotka Posted April 9, 2013 Posted April 9, 2013 W sumie tyle ile weterynarzy to tyle opinii ;). Mnie radzono aby odrobaczać albo przed kryciem albo razem ze szczeniętami i wybieram zazwyczaj tę drugą opcję. Quote
madziula21 Posted October 17, 2013 Posted October 17, 2013 Ja bym odrabaczała małe pieski i sukę po narodzinach. Quote
rottaska Posted October 17, 2013 Posted October 17, 2013 jeśli nie wiesz o czyn piszesz to nie pisz;taką poradą możesz wyrządzić wielką krzywdę szczeniakom a reklamować się też trzeba z głową,a nie pisząc bzdury Quote
Martens Posted October 18, 2013 Posted October 18, 2013 A co w sytuacji, kiedy suka przed kryciem była odrobaczania, a w 2 i 3 tygodniu ciąży pojawia się glista w kale? Miał ktoś taką sytuację? Co wtedy robić, lepiej zaczekać do standardowego odrobaczania po porodzie czy zaryzykować w czasie ciąży w odpowiednim momencie, odpowiednim preparatem? Quote
Recommended Posts