Jump to content
Dogomania

7 psów pilnie!!!! potrzebują domu!!! sytuacja beznadziejna :(

Recommended Posts

Posted (edited)

wieś Węgrzynice, gmina Skąpe, woj.lubuskie, Pan - 9 psów i eksmisja!!!
Zwrócił się do nas Pan z prośbą o pomoc, ma u siebie 9 psów (które zostały mu na przestrzeni kilku lat podrzucane), dbał o nie, leczył je, niestety dostał nakaz eksmisji, która ma mieć miejsce w piątek (nie pomogły odwoływania się), Pan dostał lokal socjalny, ale bez psów
do piątku musimy znaleźć dla nich miejsca
nie znam niestety szczegółów, jutro ten Pan ma się do nas zgłosić, może będę miała zdjęcia, pieski są małego wzrostu od młodych po staruszki,
będziemy też rozmawiać z gminą, czy coś w związku z tą eksmisją i bezdomnymi psami zrobią
może ktoś z Was mógłby jakoś pomóc?????

Edited by caha
  • Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

okazało się (po kolejnej rozmowie z tym Panem), że psów jest nie 9 a 13 :crazyeye: (9 + 4 szczeniaki)
niestety nie udało mi się przegrać zdjęć, ale będziemy tam dzisiaj osobiście
eksmisja ma być jutro ok.9 rano, 4 psiaki (i szczeniaki) są w domu, reszta przebywa na zewnątrz
po wstępnej rozmowie z gminą, byłaby możliwość przetrzymania ich tam przez miesiąc wraz z karmą tylko jest problem, ze znalezieniem kogoś kto by je tam dopilnował i dokarmiał

Posted (edited)

niedawno wróciliśmy z wizyty, co do organizacji to oprócz naszej (w Świebodzinie) nie kojarzę innych w okolicy :(
piesków w sumie jest 8 + 4 szczeniaki
niestety nie mamy możliwości wzięcia tylu psów, więc zabraliśmy tylko sukę z 4 jednomiesięcznymi szczeniakami, może uda nam się jeszcze znaleźć dom dla jednego psa
jutro się rozstrzygnie co z resztą psiaków, nie wiem jak gmina, gdyż te psy mają właściciela - nie są bezdomne, ehhh

suka Masza - ok. 15 letnia

pies Zybi (brat Maszy) - ok 15 l.

suka Pysia - ok. 3 l.

pies Niutek (syn Pysi) - ok. 2 l. (może dla niego będzie domek)

te psiaki są w mieszkaniu, psa Zybi i sukę Maszę Pan chcialby mieć przy sobie (ale wątpię, żeby mu pozwolono je zabrać)

3 pozostałe psy są w stodole:
pies Łatek (biało rudy) - ok. 6-7 l. oraz pies Filon (biało czarny) - ok. 3 l.

pies Misiu - ok. 8 l. - jest niewidomy

niestety podczas rozmowy wyszło, że psiaki nie były na bieżąco szczepione i odrobaczane

Edited by caha
wstawienie brakujących zdjęć
Posted

Skoro eksmitowany pan nie może psów zabrać ze sobą te staja się bezdomnymi i to jednak gmina przejmuje za nie odpowiedzialność. Ustawa o ochronie zwierząt do czegoś ich zobowiązuje!

Posted

tylko to tak w przepisał łatwo i czysto wygląda, wszystko zależy od gminy
ja jednak mam taką nadzieję, że reszta psiaków albo znajdzie dom albo trafi do schroniska
niestety z Panem Marianem ciężko jest się dogadać, lubi ubarwiać to co mówi, i co chwila zmienia zdanie, dzisiaj już nie chciał rano oddać Niutka bez Pysi, twierdzi, że te 4 psy będzie trzymał w samochodzie, bo do schroniska je nie odda (tamte 3 ewentualnie tak) ehhhhhhhh

Posted

Masza i jej brat nie wygladaja na 15 lat,nie wierze ,zobaczcie jakie piekne zabki ma Masza
Ten niewdomy i ten co ma na jednym oko bielmo ze szopy powinny jako pierwsze domy otrzymac ,albo Dt

Posted

okazało się, że była jeszcze jedna sunia, której nam Pan wczoraj nie pokazał, czyli faktycznie 9 psiaków i 4 szczeniaki ehhh
sunia ze szczeniakami jest u nas, w poniedziałek prawdopodobnie przyjedzie jeszcze jeden psiak (do domu tymczasowego, z którego wyjeżdża Mopsik), 2 psy (Maszę i Zybi) Pan zatrzymał przy sobie (niestety nie wiemy, gdzie przebywają, bo w otrzymanym lokalu nie można mieć zwierząt), 6 psiaków trafiło pod opiekę gminy Skąpe (zaoferowaliśmy pomoc w szukaniu domów)

Posted

Caha dopiero na tym wątku zorientowałam się, że jesteś ze Świebodzina, co skrzętnie wykorzystałam, wiesz w jakim celu :razz: i po raz pierwszy dowiedziałam się o Stowarzyszeniu Azyl Na Koziej. Jestem pod wrażeniem tego co robicie, życzę powodzenia w działaniu.
Czyżby Pani się zdecydowała i Mopsik znalazł domek?

Posted

wykrywka było mi miło, szczególnie, że się udało i wszystko ok :D
co do azylu, to jeszcze raczkujemy, bardzo brakuje nam miejsc dla potrzebujących zwierząt (obecnie mieszkają w naszych domach, więc mamy ograniczone możliwości)
ale się nie poddajemy i staramy się na tyle ile starcza sił i możliwości :)
a Mopsik tak, w niedzielę jedzie do domku:multi: (mam nadzieję, że tym razem to będzie "ten" domek, bo mały trochę przeszedł)

Posted

prawdopodobnie Kaja jest ciężko chora, jesteśmy w trakcie badań :(
w przyszłym tygodniu przyjedzie do nas Niutek i może niewidomy Misiu
obecnie psiaki przebywają pod opieką gminy w miejscu, gdzie wcześniej mieszkały, mają tam na razie stałą opiekę ale pilnie potrzebujemy domów
2 psiaki pan wozi ze sobą, podobno trzyma je w samochodzie :(

Posted

Kaja to obecna mamusia, śliczna pszczółka
[IMG]http://images35.fotosik.pl/1819/a6c7dc70914dbc13.jpg[/IMG]
Kaja bardzo dużo pije i sika (a że nienauczona wychodzenia ale bardzo mądra załatwia się na matę)
była już u weta, są podejrzenia ale wszystko potwierdzi badanie moczu ehh
tak, Misiu nie ma łatwo, tym bardziej, że kilka lat żył w stodole :(

Posted

psiaki dalej pod opieką gminy, ja czekam na telefon od strażnika, może dzisiaj uda się przywieźć Niutka, a jak będziemy mieli miejsce to wtedy weźmiemy Misia (miał zostać uśpiony)
szczeniaczki prawie wszystkie zaklepane, dla Kajki będziemy szukać jak będziemy wiedzieć więcej o jej zdrowiu
jedna osoba zastanawia się też nad Łatkiem, czekamy na decyzję
dwa (najstarsze) psy Pan dalej ma przy sobie
prosiłam też o nowe zdjęcia psów, szczególnie tej jednej suni, której Pan nam nie pokazał

ciężko nam szukać domów, jak psiaków nie mamy u siebie i nic o nich nie wiemy ehhh
do tego jest to od nas kawałek i jesteśmy zdani na gminę i strażnika

Posted

Niutek już u nas, w domku tymczasowym :multi:
pies boi się wszystkiego, dotyku, głosu, nie wie co to karma, obroża, ale szybko się przyswaja, po jakimś czasie ogonek był w górze i potrafił wskoczyć opiekunce na kolana, a że tymczas - marzenie, to myślę, że Niutek szybko dojdzie do siebie :)

udało się też znaleźć domek dla Filona :D

Posted

caha-ja bym nie mogla szukac domow dla psow ,ktorych nie znam ,gdyz bala bym sie ,ze wyadoptuje w niewlasciwe rece i ze piesek moze wrocic spowrotem w gorszym stanie fizycznym lub psychiocznym z DS.

Posted

nie wiem czy jeszcze w gorszym stanie mogłyby wrócić, a my nie dajemy pierwszemu lepszemu, jeśli ktoś pyta o psy to jest o wszystkim informowany,
Niutek jest w domu tymczasowym, więc przechodzi socjalizację, Pan który wziął Filona jest naszym znajomym, do tego w pełni świadomy stanu fizycznego i psychicznego
a nie raz były przypadki, gdy psy o fajnym charakterze trafiały do 'sprawdzonego' domku, z którego potem do nas wracały w różnym stanie (bo zmieniła się nagle sytuacja, bo właściciel zachorował i nie miał kto się psem zająć)

co do psiaków, teraz powoli wychodzi, w jakich warunkach i jak były traktowane :( :angryy:

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...