Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

My też się przyłanczamy do gratulacji wielkich hip hip hura! mam pytanko ostatnio wyczytałam że tolerki wydają jakieś niesamowite dzwięki paszczęką aby zwabić kaczuchę czy ktoś to słyszał i czy to prawda wogóle

Posted

Gola- może nie po to aby zwabić kaczuchę, ale aby wyrazić swoją wielką radość i podekscytowanie z racji mającego nastąpić jakiegoś wydarzenia. Część Tollerów to ma, i nie da sie tego odgłosu z niczym porównać- ni pisk, ni krzyk :evil_lol: - już kiedyś dawałam ten link : http://web.ncf.ca/aj340/TollerScream.mov

Polna- a nie pamiętasz, jak się nazywała (rodowodowo)? W jakim wieku?Była z jakiej hodowli? Może coś kojarzysz? Pytam, bo jestem przeszczęśliwa, że ktoś szkoli na agility- one sie naprawdę do tego świetnie nadają!!
Jak jej szło?

Posted

zarąbiste są te dźwięki, otworzylo mi sie jedno to ostatnie. Strasznie chcialabym zeby Draka tak potrafila :-)

Posted

Gola, odpukaj i wypluj :evil_lol:
To strasznie wkurzające- pomyśl, jesteś na konkursie np tropowców, albo i retrieverów- gdzie pies ma być cicho, siedzieć i czekać na komendę. Za hałasowanie, ma dyskwalifikację. A tu nagle, zaczyna wydawać takie dźwięki ;)
Wielu hodowców i właścicieli ma z tym problem- potrzebują cichych psów, a tymczasem coś im jazgocze :p

Muszę dopaść Tomka, bo jestem strasznie ciekawa czy to nie nasza córeczka także, ta w Wawy. Pewnie nie, ale nie daje mi to spokoju :evil_lol:

Posted

Tak więc mój długi wywód o Jazdce raz jeszcze :) Sprowokowała mnie do niego Polna :eviltong:

No to od początku jadąc... ;)
W ogóle to tollery nie darzyłam zbytnią miłością, był mi obojętne. Po obozie pod wpływem Jazdy właśnie rasa ma u mnie wręcz numer jeden :lol:
Z tego powodu właśnie postanowiłam dowiedzieć się czegoś o Jazdce (dla znajomych Gwiazdce :lol:). Z informacji przypadkiem uzyskanych od Witka (właściciela, a może to jego mama jest właścicielem, jak w przypadku Tosi - ozinki) wiem, że suńka to "toller z wyższej półki", suczka ma 7 miesięcy, więc jest bardzo młodziutka :) Przypadkowo też dowiedziałam się, że jej rodowodowe imię brzmi JUKA (na pytanie czemu wabi się Jazda odpowiedział, ze w rodowodzie ma JUKA, ale takie imię ma połowa psów w PL :eviltong:). Oprócz Jazdy ma jeszcze Dzidę - suczkę z tego samego miotu, czyli siostrę wprost mówiąc ;)
A, że ja jestem bardzo dociekliwa, znalazłam już Tosię w bazie aussies in Poland (dla ciekawskich HERTA von Hexenhause, tam chyba nawet podany kontakt do właściciela jest- w tym przypadku mamy Witka), ale za nic Jazdy w bazie tollerków nie było. Przeszukałam strony hodowli i informacji o miocie na J nie było. W Virgo Vestalis mieli miot pod koniec stycznia, więc tu by się wiek zgadzał, ale to miot na V :lol: albo ja już źle szukam ;)
W każdym razie oprócz tych tollerek mają oni jeszcze Tosię - aussie, berneńczyka oraz mieszańca ONka.

Gosiu - jeśli chcesz pogadać, dostać więcej fotek Jazdy czy coś to napisz na GG 8690319 do mnie, jestem cały czas :)

Posted

Witaj, witaj, chyba się zresztą znamy z forum o agility ;)
No to już jestem w domu, who is who - Jazda pewnie jest z hodowli od Brendy z Serbinowa, spod Warszawy.
Foteczki chcę, nawet więcej niż chcę ;)
A Ty szybciutko pisz, jaka była na torze i jak jej szło- nawet nie wiesz jak sie cieszę, ze ktoś też skacze ze swomi Tollerami!

Posted

A tak, znamy się, znamy ;)
A tak poza tym to masz PW.
O Jazde-Gwizdce zaraz napiszę, pozwolisz tylko, że chwilowo zajmę swoją wannę i nakarmię burki ;)

Posted

No dobra, już jestem ;)
Na zbyt wielu treningach Jazdy nie byłam, ale coś tam jestem w stanie napisać. Ogólnie Jazda jest bardzo fajnym psiakiem, kontaktowym i dała się prowadzić na torze, widac było, że chętnie współpracuje. Mam film z nauką kładki - przyznam, że młoda ma powera! :lol: Na hopkach także jej nieźle szło - popylała, ze aż miło :) Były momenty, że po prostu omijała i biegła obok, ale nadal skupiona na przewodniku, po czym patrzyła z miną "no hej, daj nagrodę, przecież pobiegłam!" :) Witek nie wierzył w możliwości swego psa, przed startem w zawodach obozowych doszedł do wniosku, że Jazda przebiegnie 2 hopki, tunel i koniec. Wyobrażam sobie jego zdziwnie po pokonaniu całego toru, co widać na filmiku podanym przez Polną :lol:

A tu króciutki film z Jazdą by me :)
http://pl.youtube.com/watch?v=7p5SJjBKXr4

Posted

[quote name='Gucio']Od Brendy z Serbinowa ;)

Gosiu, czemu nie masz ich na stronie? :lol:
http://psy.euroanimal.eu/hodowle.php?v=Hodowle&s=2&nr=6568

W sumie wiek też się zgadza. tylko cena nie ta :evil_lol:
Cena nie ta, bo pewnie zostały jeszcze szczenięta, stąd cena poszła w dół. Te same są zresztą chyba tu http://www.gumtree.pl/warszawa/84/11025984.html

Z tego ogłoszenia co wyzej, widzę że labki z tej hodowli są sprzedawane bez rodowodu.
A nie mam ich w bazie, bo sie nie zgłosili, w związku z tym dysponuję jedynie nieoficjalnymi danymi ich miotów- a jako takich, nie będę ich zamieszczać (daję tylko te, nadesłane mi przez hodowców - porządek musi być :cool3:).

Posted

Gosik ja do tego pisku jeszcze raz. To jak to jest ze jedne się drą a inne nie? I czy tego się uczą czy z tym się rodzą;) i wogóle napisz coś więcej a ta Brenda ma jakieś www? i wogóle to tak widze ,że tollerki są coraz bardziej znane nawet ostatnio nad rzeczką pewien pan poznał że Draczka to scotia ;) a tak wogóle to Draka pływa jak szalona! niestety nie bedzie mogła potrenować w morzu bo jedziemy tylko z Joko ale może się nam uda we wrześniu skoczyć na 3dni w bieszczady to wtedy napewno pojedzie Draka

Posted

Co do pisko-wrzasku- po prostu niektóre tak mają, ten typ tak ma ;)
To nie jest tak, że rodzi sie mały szczyl i się drze- widać (a właściwie słychać) to dopiero później, jak są starsze. Bywa że rodzice są cichutcy, a psies im sie rodzi drący, bywa na odwrót- różnie bywa ;) Nie słyszałam tego nigdy u Foxa, ani u mamy Draki, natomiast Foxik był raczej szczekający- w każdym razie więcej szczekał niż Fire. Fire to psi cichociemny- szczeknie cichutko z dwa razy, i tyle nas ostrzeże :eviltong:.
Oczywiście, że pies przebywając z innym wciąż ujadającym psem, może sam sie zrobić bardziej rozmowny :p, ale takie Tollerowego wrzasku nie wygeneruje, jeśli wogóle nie jest do tego predysponowany.

Nie ma strony z tego co wiem, od niej ma safarii sunię- ją pytajcie. Ja tej Pani nie znam, i poza sporadycznymi ogłoszeniami, nie widzę w necie.

Jedyne co sie czepię, to że szczeniaki nie są "resocjalizowane (Wspaniałe 5 miesięczne szczenięta po Championach, zaszczepione i odrobaczone z wyprawką. Pieski i suczki resocjalizowane w domu , nauczone czystości.)" jak pisze, tylko raczej socjalizowane ;) - ale pomylić się jest rzeczą ludzką.

Posted

[quote name='Toller-Fox']Cena nie ta, bo pewnie zostały jeszcze szczenięta, stąd cena poszła w dół. Te same są zresztą chyba tu http://www.gumtree.pl/warszawa/84/11025984.html

Z tego ogłoszenia co wyzej, widzę że labki z tej hodowli są sprzedawane bez rodowodu.
A nie mam ich w bazie, bo sie nie zgłosili, w związku z tym dysponuję jedynie nieoficjalnymi danymi ich miotów- a jako takich, nie będę ich zamieszczać (daję tylko te, nadesłane mi przez hodowców - porządek musi być :cool3:).
O, widzę, że na te same labki zwróciłyśmy uwagę ;) Ale to już PW :)

Dobra, to ja sobie teraz poczytam cały wątek od początku, żeby widzieć co i jak i być w miarę na bierząco ;)

Posted

Taq - życzymy powodzenia w Sopocie za tydzień!!
A moze byś zrobiła suni jakąś stronkę ze zdjeciami i sukcesami? Wycałuj Rudą od nas i trzymamy kciuki!

Posted

Toller-Fox - dziękuję bardzo, przyda się :cool3:, ale jutro też trzymajcie za nas kciuki. Jutro Holly występuje w Legnicy i jest jedynym zgłoszonmym Tollerem :p .

Jeśli chodzi o stronkę to stronka mojej hodowli jest od ponad 2 lat w budowie :angryy: , niestety ciągle są ważniejsze sprawy ale może wkrótce wkońcu ruszy :p .

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...