Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam! Jestem tu nowa, więc wybaczcie, jeśli temat dodam w złym dziale ;)
Niecałe 3 lata temu dostałam na urodziny 2,5-miesięcznego Sznaucerka Miniaturowego(przynajmniej tak było napisane w książeczce). Przez kilka miesięcy wszystko było w porządku, jednak gdy Wedel trochę urósł, coraz mniej przypominał typowego Sznaucera. Według weterynarza może to być mieszaniec, ale nie jest w stu procentach pewny.
Jak myślicie, czy to na pewno jest Sznaucer? Jeśli nie, jaka to może być rasa?
3-4 miesiące:
[URL]http://iv.pl/images/39384704139601485947.jpg[/URL]

Teraz:
[URL]http://iv.pl/images/03145928219227992107.jpg[/URL]

Jeśli będzie trzeba, dodam więcej zdjęć.
Pozdrawiam.

Posted

@zahirka11, dziękuję za odpowiedż! Rodowodu nie mam, ale podobno Pani u której pies został kupiony zapewniała, że jest to czysty sznaucer miniaturowy.
Dodam jeszcze, że mój Wedel obok miniaturki to nawet nie stał, wzrostem bardziej przypomina średniego.

• 3 weeks later...
Posted

Jeśli nie ma rodowodu to nie jest sznaucer , więc nic dziwnego że nie wygląda tak jak miał wyglądać według tej Pani. :eviltong:

Jeśli się kupuje psa bez rodowodu to nigdy nie wiadomo co z niego wyrośnie.

Posted

Piesek ładny to się liczy, ja miałem dwa sznaucery z rodowodami i oba zdechły na raka, dlatego może lepiej że ma domieszkę kundelka, bo takie pieski są z reguły mniej chorowite. A chyba na wystawy i tak nie zamierzałaś z nim jeździć.

Posted

[quote name='bolek olek']Piesek ładny to się liczy, ja miałem dwa sznaucery z rodowodami i oba zdechły na raka, dlatego może lepiej że ma domieszkę kundelka, bo takie pieski są z reguły mniej chorowite. A chyba na wystawy i tak nie zamierzałaś z nim jeździć.[/QUOTE]
Kolejny mit... :shake:
To że pies jest kundelkiem NIE znaczy że będzie zdrowiutki i nie zachoruje , jest mnóstwo chorych kundli tak samo jak rasowców.
TO zależy od psa a nie od "rasy"

• 2 weeks later...
Posted

Nie ma czegoś takiego jak "rasowe częściej chorują " !
[SIZE=5][I][B]Każdy[/B][/I][/SIZE] pies może zachorować , to nie zależy od tego czy jest rasowy czy nie.
To że miałeś 2 Sznaucery , które zachorowały na raka [SIZE=3][I][B]NIC[/B][/I][/SIZE] nie znaczy. 3 Kundelki mojej koleżanki też zdechły na raka i mix Jamnika kuzynki też.
Jeśli uważasz że rasowe są bardziej chorobliwe ( a przypominam ras jest kilkaset) to proszę podaj statystyki i dowody na to że kundelki są mniej podatne na choroby.

Posted

Twój piesek jest jak najbardziej w typie sznaucera miniaturowego. W typie bo jest psem bez rodowodu, a zatem nie masz pewności co do pochodzenia jego rodziców. Widziałaś rodziców choćby na zdjęciach? No i napisałaś że jest większy niż powinna być miniaturka choć akurat i wśród rodowodowych zdarzają się psy przerośnięte choć raczej o parę cm a nie dobiegające do średniaka ;)

• 3 weeks later...
Posted

Szczerze mówiąc, teraz wygląda całkowicie sznaucerowato, widzę jednak, że moja sunia była inna jako szczenię ;)Bardziej owłosiona ;) Ale też nie jest rodowodowa to co ja tam mogę wiedzieć. W każdym razie sznaucer, nie ma się co martwić :) ( tzn pies w typie, bo jak bez rodowodu, to choćby nie wiem jak sznaucerowaty był to i tak jest " w typie" )