Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 1 month later...
Posted

[quote name='weronika s']Kochani, mamy dylemat, piesek czy suczka, znamy ogólne różnice, ale byc może wazne są praktyczne Wasze doświadczenia, będziemy wdzięczni za rady.[/QUOTE]

---Suczka jest latwiejsza w wychowaniu,jest posluszniejsza,w czasie rui u suczki moze byc maly balagan,ale na ogol one same liza sie jak koty i czyszcza tak,ze mozna niezauwazyc ze suczka jest w rui.a pies na wiosne to koszmar,jedynie kastracja pomaga,ale ja nie jestem milosnikiem kaleczenia zwierzat.. :shake: mam nadzieje ze pomoglam..;) a jezeli moge spytac z jakiej hodowli panstwo "adoptuja" Whippeta?bo ja nie moge znalezc dobrej hodowli,jedynie Whiteheads..;)

Posted

[quote name='patula013']bo ja nie moge znalezc dobrej hodowli,jedynie Whiteheads..;)[/QUOTE]

hmm, czy zdajesz sobie sprawę, że takimi tekstami sprawiasz "przykrość" innym hodowcom?
tak się składa, że również jestem hodowcą, następnym razem zastanów się co piszesz ;)

Posted

Znam dwa whippety, samce, które nie reagują na cieczkę tak jak było to opisane wyżej. Nie wiem, widocznie jakieś "dziwadła" się trafiły. Mojego czasami suka z cieczką rozprasza na agility, bo trzeba obwąchać dokładnie wszystko ;). Nie uważam, że suka jest łatwiejsza do ogarnięcia. Akurat u whippetów obie płci są do siebie podobne z charakteru i pod względem szkolenia. Pomijając już to, że kastracja to nie jest "kaleczenie" zwierząt... Dziwię się, że jeszcze istnieją takie przekonania :).

Jest wiele dobrych hodowli, nie ma co się upierać tylko przy Whiteheads. Pierwszy lepszy przykład z brzegu: Lazarus. Zależy czego oczekujemy od szczeniaka i hodowcy... Straszne generalizowanie. Tak jakby Whiteheads było naj, a reszta be i fuj, dno totalne ;).

Posted

[quote name='patula013']---Suczka jest latwiejsza w wychowaniu,jest posluszniejsza[/QUOTE]
A to dobre :evil_lol:
[quote name='patula013'] ja nie jestem milosnikiem kaleczenia zwierzat..[/QUOTE]
Nie przesadzasz trochę?

Ja mam suczkę, jest cudowna, wierna, ale posłuszeństwo trzeba ćwiczyć jak u każdej innej rasy i płci :) Znam kilku właścicieli whippetów, którzy są przekonani, że to psy są wylewniejsze. To przede wszystkim zależy od pojedynczego osobnika, ale ogólnie u whippetów nie ma bardzo widocznych różnic między charakterem, wszystkie to przylepy. :)

Posted

przepraszam,nie wyrazilam sie dokladnie,szukam hodowli w ktorej umaszczenie pieskow nie jest w pregi,dokladnie : "niebieskie" i biale w latki,a u whiteheads przewaznie latki maja,dlatego przyklad podalam,nie chcialam nikogo urazic.. :-(

Posted

akurat mowie z doswiadczenia innych,nie mam hodowli,ale znajomosci,bardzo duzo ludzi mowi mi ze suczki sa latwiejsze w wychowaniu,ale masz racje,to zalezy od osobnika i jego charakteru.. :)

Posted

-"Nie przesadzasz trochę? "

..mysle ze nie,wychowalam sie na gospodarstwie ,i tam kastrowalismy swiniaki-nie psy! oczywiscie w miescie to co innego.. ale uwazam,ze psa mozna upilnowac,chyba ze ktos woli byc upewniony na 100%..

• 2 weeks later...
Posted

Mam whippety od prawie 11 lat.
Uważam, że chłopcy są duzo spokojniejsi, bardziej przymilni, posłuszni i mniej 'humorzaści' .
Suczki są bardziej skupione na sobie i swojej wygodzie, mają rożne nastroje, lubią rządzić.

Oczywiście każdy pies jest inny, jednak w tej rasie absolutnie NIE sprawdza się stereotyp iz to suczki są spokojniejsze, milsze.
Dla mnie przywiązanie samca do rodziny oraz bijące od niego ciepło jest wspaniałe.
Na wiosne koszmar? zaden z moich samcow nie zmienia się na wiosnę nawet troszeczke! Normalna pora roku, jak każda inna.

Pamietajmy tez o tym, że dużo zalezy od tego jak wychowamy malucha oraz w jakich warunkach dorastal u hodowcy. Wazna jest socjalizcja, konsekwencja (pies nie moze robic tego co chce i 'wejść na głowe'!) a przy tym milosc i cieplo do psa. Płeć nie ma tu znaczenia. :)

Pozdr.