Natalia&Lola Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 Witajcie, moje 3 letnia suczka yorkshire terrier jest prawie rok po sterylizacji. Oczywiście ma mega apetyt. Psy zaczęły dostawać gotowane jedzenie przez jakieś 1,5 tyg (skrzydełka z ryżem lub z dodatkiem marchwi)- Zawsze dostawały takie jedzenie 1 porcja dziennie na jakiś czas. Po czym zaczęła się drapać, włos przetłuszczony i śmierdzi. Przeszliśmy znów na karmę suchą jaką dostawała od zawsze i jest lekka poprawa- bo już się tak nie drapie jak wcześniej. Czy przyczyną mogło być gotowane jedzenie? Quote
filodendron Posted January 2, 2013 Posted January 2, 2013 Kurczakowe skrzydła? Kurczak często uczula - czasem samo mięso, a czasem to, czym był skarmiany. Są psy, które mają uczulenie na kurczaka sklepowego, a na takiego z gospodarstwa ekologicznego już nie. Coraz częściej też czyta się o tym, że niektóre psy źle reagują na ryż. Może być też tak, że to nie alergia, ale po odstawieniu suchej karmy i przerzuceniu psa na - przy całym szacunku - bardzo monotonną dietę, wystąpiły jakieś niedobory witamin czy mikroelementów (nie samym kurczakiem z ryżem i marchewką pies żyje ;)) Quote
Natalia&Lola Posted January 3, 2013 Author Posted January 3, 2013 No tak, napisałam tą wiadomość jakby jadły tylko ryż ;) Ale dostają również ser biały, warzywa, owoce, przysmaki itd. Po prostu bardzo zastanowiło mnie to, że od szczeniaka psy jedzą to i tu nagle u suki jakieś objawy. Quote
filodendron Posted January 3, 2013 Posted January 3, 2013 To ja już nie bardzo rozumiem - dostawały to gotowane od szczeniaka czy od 1,5 tygodnia? Czy kiedyś dostawały sporadycznie a teraz codziennie? Bo jeśli tak, to może być nietolerancja pokarmowa kurczaka czy ryżu - zdarza się, że słabo tolerowany pokarm podany raz na tydzień nie wywoła objawów, a podawany codziennie - owszem i to nawet silne. Quote
Recommended Posts