ArcziGw Posted December 13, 2012 Share Posted December 13, 2012 Witam wszystkich, szukałem podobnego tematu ale niestety nie znalazłem ale jeżeli takowy był to bardzo przepraszam. Mam pytanie ponieważ w ostatnim czasie nas troszkę zasypało i postanowiłem mojego psa (sznaucer miniaturka, suczka, 1,5 roku) przyczepić do pustych sanek jak na razie i ku mojemu zadziwieniu (według mnie) spodobało się to ciągnięcie. Co sądzicie czy miniaturowy sznaucer może ciągnąć sanki z małym obciążeniem, ponieważ boję się że może jej się coś stać (oczywiście szelki mam do niej). Proszę o pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paulina87 Posted December 13, 2012 Share Posted December 13, 2012 Jeżeli to "małe obciążenie" to dziecko to ja bym odradzała. Nie wiem czy chodzi o rasowego wzorcowego sznaucera czy też o psa w typie, ale i tak moim zdaniem nie powinien mieć zbyt dużego obciążenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killerek Posted December 16, 2012 Share Posted December 16, 2012 jestem tego samego zdania, z pustymi sankami nie ma problemu bo prawdę mówiąc za dużo to nie ważą jednak dziecko będzie dla niego bardzo dużym obciążeniem i zacznie sie to robić niebezpieczne, nawet mimo tego że powiedzmy psu się to będzie podobało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ulvhedinn Posted December 27, 2012 Share Posted December 27, 2012 Przede wszystkim nie od razu obciążenie- tylko treningi i stopniowe wprowadzanie obciążenia. Plus dobrze dobrane szelki i rozsądny ciężar- i nie widzę przeciwwskazań, jeśłi pies jest zdrowy (przede wszystkim stawy, kręgosłup i serce) i chętny do pracy ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bar_chmielewski Posted April 25, 2013 Share Posted April 25, 2013 Wydaje mi się, że jeśli nikt pieska nie będzie na siłę zmuszał do ciągnięcia pewnego ciężaru, to on sam sobie nic nie zrobi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts