Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[B]Mokka [/B]to wtedy dostosowujesz ilość do masy ciała psa;)
Dzięki Ulaa choć wczoraj mi zjadł trochę gulaszu z kaszą i nie narzeka. Ja głownie przykładam uwagę do warzyw i przeważnie daje mu je z mięsem albo surowym albo gotowanym... Jajka surowe polecam ale 2 razy w tygodniu... A co do higieny jamy ustnej to ja poszłam na rozwiązanie i zakupiłam szczoteczkę i pastę dla psiaka:evil_lol:

Posted

[quote name='Kacha3D'][B]Mokka [/B]to wtedy dostosowujesz ilość do masy ciała psa;)
[/quote]
Tak właśnie robię :lol: . Ale jak sobie wyobraziłam mojego żarłoka, któremu z namaszczeniem serwuję jedno skrzydełko dziennie, to :diabloti: . Chyba by mnie przestał kochać ;) . Zresztą, jak sobie trochę barfowaliśmy, to dawałam mu 3 korpusy na kolację :crazyeye: , o warzywach nie wspomnę.

Posted

A wlasnie co do zebow to jedna z naszych wetek doradzila mi ze zamiast pasty do zebow lepiej wziasc na watke odrobine 3 % wody utlenionej tej z apteki i psu zeby tym przemywac podobno dobre na kamien. Czasem mu to robie zreszta sprobowalam u siebie tez bo kiedys zalecila mi to maja dentystka i zauwazylam ze to skuteczne. Przy regularnym przemywaniu zeby staja sie bielsze.

Posted

Ale ja mam taka fajna pastę dla mojego kupiona właśnie u weta szczoteczki już w sklepie zoologicznym i nie narzekam (jak jutro nie zapomnę to podam nazwę). A co do wody utlenionej to może przetestuję przy najbliższej okazji:p

Posted

Wiecie co... moja Mila (niezbyt duża suka benka) jadła barfowo, ale w życiu by jej nie wystarczyła jedna porcja rosołowa na dzień... :shake: trzy to minimum i jeszcze głodna się snuła. Chociaz mam źródło porcji bardzo mięsnych, a nieraz się w środku trafia serduszko...
A w ogóle macoie pomysł, jak podtuczyć psa? KrAksa jest chuda jak szkapa, mimo, że je dużo i dobrze... Fakt, że gruba by nie mogła być, ze względu na stawy, ale ona wygląda jak zagłodzona :cool1:
I apetyt ma jak dzika... w ogóle marzę o wybrzydzających psach, a nie o takich, co zjedzą wszystko z suchym ziarnem, owocami suszonymi, woskiem i pastą polerską włącznie...

Kurcze, może ja za bardzo przeganiam psy? Bo one wszystkie jakieś takie szczupłe, mimo dużych ilości żarła, odrobaczania, itp...

Posted

To tak jak pies mojej sąsiadki:cool3: wygląda jak gęś wyścigowa a zjada wszystko co ma na swojej drodze... Fakt faktem że ona więcej wybiega niż to warte:roll:

Posted

Mokka, kłania się czytanie ze zrozumieniem ;) Nie napisałam "jedna porcja dziennie" i "jedno skrzydełko dziennie" tylko: "jedna porcja na 1 posiłek" - a posiłków 3 dziennie, i nie skrzydełko tylko skrzydło indyka (albo noga kurczaka). Poza tym nie codziennie, tylko co kilka dni, lub kilka dni pod rząd, ale zamiennie z innym jedzeniem.
Szczupły pies to zdrowy pies.

A jeśli nie wierzysz - zapraszam. Zobaczysz, że moje cielątka
nie są ani zachudzone, ani osłabione (wręcz przeciwnie :evil_lol: ). Tak jak napisała Kacha - obserwujesz psa i po nim widzisz, czy coś mu służy czy nie. Nie ma jedynej idealnej recepty na zdrowe żywienie, po prostu trzeba poeksperymentować i dopasować model żywienia po potrzeba psa (i swoich możliwości czasowo-finansowych :roll: ), a nie kończyć na misce wyładowanej suchą karmą.

Jeszcze wrócę do tych porcji - czasem sprzedawcy oszukują i spzredają sam kościsty kadłub zawinięty w tłuszcz i skórę. Trzeba szukać takich ładnych z jak największą ilością mięsa, czasami są takie ze szczątkami zawartości w środku (jakieś serduszko, płucka itp).

Ulv, jeśli Twoje psinki są szczupłe, ale umięśnione to nie ma się czym przejmować, tak jak piszesz to dla ich zdrowia :cool3:

Posted

Dużo zalezy od warunków przechowywania :evil_lol: W optymalnych- sucho i chłodno, przewiewnie, to może dość długo być, szczególnie jeśli nie leży tylko wisi... (kłaniają sie dawne spiżarnie ;) ).

No fakt, te moje kundle to sam mięsień (nie liczę zaników z tyłu u KrA z powodu paraliżu), mocne i wytrzymałe... I dobrze zakonserwowane :evil_lol:

Dowód- to zdjęcia z zeszłego roku- Pao robi naskok na ręce- wtedy miał 12,5 roku...

[IMG]http://img160.imageshack.us/img160/1402/dsc08616fl2.jpg[/IMG]

[IMG]http://img126.imageshack.us/img126/9592/dsc08610ub3.jpg[/IMG]
...i w locie

• 3 weeks later...
Posted

[COLOR=red]Przypominam, że jest to temat o nieświeżym mięsie a nie o potencjalnej szkodliwości suchych karm.[/COLOR]

[Mod]