Aśka Belkowska Posted October 17, 2012 Posted October 17, 2012 Przeglądałam forum w poszukiwaniu informacji na temat żywienia po kastracji. Ponoć jest nawet karma dla kastratów, ze względu na możliwe kamienie w nerkach. Wet podpowiedział, że takie skłonnosci raczej dotycza kotów. Ja prawdę mówiąc bardziej interesuję się ewentualną nadwagą. Jeden z moich psiutów po kastracji miał koński apetyt. Ciekawa jestem Waszych doświadczeń, tym bardziej, że przechodzimy na karmę dla dorosłych psów powyżej 10 miesięcy. Quote
gryf80 Posted October 17, 2012 Posted October 17, 2012 faktycznie to prawda co twój wet powiedział odnosnie kamieni.co do psów po sterylkowych-fakt spada tempo przemiany materii więc z iloscia karmy a także jakoscia trzeba uważać.dużo ruchu jak najbardziej wskazane,bo nawet karmiąc lightem przy niskim nakładzie ruchu pies jak najbardziej może ulec utyciu Quote
Aśka Belkowska Posted October 18, 2012 Author Posted October 18, 2012 Dlatego właśnie szukam odpowiedniej karmy. Wolałabym zostać przy suchej, chociaż akurat mój pies je wszystko. Jak na razie to typ szaleńca, jak to młodziak. Trudno zgadnąć jaki będzie miał temperament gdy dorosnie. Quote
Sybel Posted October 18, 2012 Posted October 18, 2012 Jeśli o nadwagę chodzi - na 4 psy w najbliższej rodzinie pozbawione jajek jeden przytył, i to solidnie, bo teściowej wiecznie patrzył w gardło, jak jadła i go dokarmiała. Moje psy i pies siostry nie mają problemu - dostają regularne porcje josery dla psów przeciętnych, teraz zmieniamy na Bosh (bo wychodzi taniej, a w tej chwili to dla nas ważne bardzo), nie są jakieś hiper aktywne, ale ich w ogóle nie dokarmiamy - max 2 ciastka psie na dobę, a poza tym bez bonusów. Josera u nas się sprawdzała, na low energy Filip nagle nam bardzo schudł, a na normalnej ma właściwą wagę. U Felka to cięzko powiedzieć, on wygląda na grubego, ale jak się go zmoczy, efekt znika, bo ma bardzo grube futro. Także Jakby co, poczytaj o Joserze, miała tu nie najgorsze oceny, a cenowo jest w miarę - w zooplus 30 kg kosztuje około 300 zł. Quote
Aśka Belkowska Posted October 18, 2012 Author Posted October 18, 2012 Bardzo Ci dziękuję. Joserę znam, bo dostaliśmy kiedyś jako dodatek do puszek i skarmiałam ją podczas tresury. Właśnie kończymy RC dla małolatów i kupiłam dla spróbowania jakiegos kurczakowego Hill'sa ale to drogie cholerstwo. Fidel jest trzy tygodnie po kastracji, więc pośpiechu nie ma, ale wolałabym dobrać mu suchą karmę jak najszybciej. Być może trzeba będzie modyfikować po jakimś czasie, jeśli mu się znudzi. Dotychczas moje psy jadły gotowane, domowe jedzenie, ale tego chcę ze względu na zęby (i wygodę poza domem) zostawić na suchej karmie. Quote
Sybel Posted October 18, 2012 Posted October 18, 2012 Też przez długi czas gotowaliśmy psom, ale jak z siostrą zaczęłyśmy w trakcie studiów pracę dorywczą, a później pełen etat, to nie ma kiedy. Suche jest wygodne, na dodatek jak sis ma swojego psa, a ja w tej chwili mieszkam u mamy i są jakieś odwiedziny rodzinne, to nie ma problemu z żarciem dla któregoś psiska. Josera jest naprawdę przyzwoita, moje psy nie miały po niej problemu, ale niestety zaczynamy teraz spłacać mieszkanie i 180 zł za 30 kg bosha pasuje mi bardziej, niż 300 za joserę. Jeśli psy będą na tym zadowolone, będą się dobrze czuły, to zostaniemy teraz przy boshu, a jeśli coś będzie nie tak, wrócimy do josery. Quote
gryf80 Posted October 18, 2012 Posted October 18, 2012 moje jedza gotowane(2 wykastrowane,jeden nie) i chrupy.chrupki z rana bo nie ma czasu i jest to raczej symboliczna porcja bo podstawa jest wieczorne gotowane jedzenie Quote
Aśka Belkowska Posted October 18, 2012 Author Posted October 18, 2012 Przyznam, że chciałabym uniknąć gotowania. Przy poprzednim bardzo wrażliwym psie było to dla mnie ogromnym kłopotem, zwłaszcza podczas dłuższych wyjazdów poza dom. Poza tym ciągle był problem z kamieniem na zębach. Spróbuję Josery, potem "się zobaczy". Quote
gryf80 Posted October 18, 2012 Posted October 18, 2012 masz rację gotowanie jest czasochłonne i w pewnych sytuacjach może byc problem no i cięzko dawkę ustalić.z chrupkami zawsze łatwiej,szczególnie gdy ma sie zwierzaką które jest po sterylizacji i dobrz by było żeby nie przytyło Quote
mata28 Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 Zwracam się z ogromną prośbą do osób które mają psy po kastracji/sterylizacji o wypełnienie krótkiej – 3 minuty- ankiety http://www.ankietka.pl/ankieta/88592/kastracja-i-sterylizacja-psow.html Dane z ankiety będą wykorzystane do pracy magisterskiej pt.”Kastracja i sterylizacja psów na terenach wiejskich” Bardzo proszę o pomoc i z góry wszystkim ,którzy wypełnią ,dziękuje. Quote
Recommended Posts