Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie widziałem wątku o tej karmie. Miał ktoś do czynienia z Fitmin For Life adult large breeds? Jestem ciekawy Waszych opinii.

[URL]http://www.fitmin.cz/pl/psy/program-zywieniowy/fitmin-for-life/adult-large-breeds/[/URL]

Ma dobry skład jak na półkę premium i niezłą cenę. [URL]http://www.dogspassion.pl/pl/producers-2-252-fitmin-for-life.html[/URL]

Info ze strony producenta:

Fitmin For Life to linia karm klasy premium obejmująca cztery produkty: dla szczeniąt i dorosłych psów wszystkich ras oraz juniorów i psów dorosłych ras dużych i olbrzymich. Karmy zawierają zrównoważony [B]kompleks witamin i minerałów[/B] dla zdrowia oraz świetnego samopoczucia. [B]Prebiotyki [/B]dbają o mikroflorę jelitową, a delikatne włókna wspierają trawienie. Dodatkowo karmy dla psów dużych i olbrzymich wzbogacone zostały kompleksem składników dbających o prawidłowy rozwój stawów i kości. [B]Świeże mięso z kurczaka[/B], wysoka zawartość składników pochodzenia zwierzęcego oraz powłoka z wątroby na powierzchni każdej granulki gwarantują wyjątkową smakowitość z której słynie Fitmin.

• 3 weeks later...
Posted

Podłączam się do pytania co myślicie o tej karmie [URL="http://allegro.pl/fitmin-for-life-adult-nowosc-gratisy-polecamy-i2684358516.html?"]http://allegro.pl/fitmin-for-life-adult-nowosc-gratisy-polecamy-i2684358516.html lub [url]http://allegro.pl/fitmin-for-life-adult-large-breed-15-pilka-gratis-i2677378775.html[/url] ?[/URL]

• 5 years later...
Posted

Fitmin For Life to tzw. "ekonomiczna" linia Fitmina. Mimo to ma skład lepszy niż sporo tzw. Super Premium :)

Dobrze zjadana. Mamy sporo klientów, którzy prowadzą swoje  psiaki na Fitminie For Life i są zadowoleni...

• Downvote 2
Posted
Dnia 11.04.2018 o 19:23, Koliberek-karmy napisał:

Fitmin For Life to tzw. "ekonomiczna" linia Fitmina. Mimo to ma skład lepszy niż sporo tzw. Super Premium :)

Dobrze zjadana. Mamy sporo klientów, którzy prowadzą swoje  psiaki na Fitminie For Life i są zadowoleni...

Dobrze zjadana, bo pies głodny zje cokolwiek. Skład słabiutki - " świeże mięso drobiowe i produkty pochodzenia drobiowego (5%)" do tego ryż i kukurydza (zaburzająca działanie tryptofanu), pszenica (a jakże ), korzeń cykorii jako probiotyk - 0,1 %

I jeszcze jeden cytat " ekstrakt wątrobowy na powierzchni każdej granulki gwarantują wyjątkowy smak"  Hahahahaha !!!

Ilość wątróbki nie podana, więc pewnie znikoma. Cóż...linia jak sprzedawca pisze "ekonomiczna", powiedziałabym prawie marketowa. I nieprawda, że skład lepszy niż Fitmin super premium ("świeże mięso z kurczaka 50%, suszone mięso z kurczaka 14,8%, hydrolizowana wątroba drobiowa 3%" ). Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd.

• Upvote 1
  • Downvote 1
Posted

Proszę starać się zrozumieć czytany tekst. Napisałem: "Mimo to ma skład lepszy niż sporo tzw. Super Premium" - SPORO TZW. SUPER PREMIUM !!! A nie "że skład lepszy niż Fitmin super premium"

Ktoś czuje się wprowadzony w błąd ???

Posted

I jeszcze w temacie "wprowadzania w błąd":

Fitmin For Life Adult all breeds

Skład: mięso (świeże mięso /drobiowe, wieprzowe, wołowe/ 20%, suszone mięso drobiowe 22%, hydrolizowana wątróbka drobiowa 3%),pszenica, otręby pszenne, tłuszcz drobiowy, mąka pszenna, ryż, drożdże piwne, olej z łososia (1%), wysłodki buraczane suszone (z buraków cukrowych), miazga jabłkowa suszona, diwodorofosforan dwuwodny, celuloza, korzenie cykorii (0,01%), juka (0,005%).

Rzeczywiście, ze świeżego mięsa zostaje 5-7% w suchej masie, ale suszone już masy nie traci...

Może źle oceniam Zarkę, ale mamy tu do czynienia z brakiem podstawowej wiedzy lub z chęcią obrzydzenia forumowiczom tej "ekonomicznej", ale niezłej karmy...

• Downvote 1
Posted

Zabawne, myślisz, że moim celem jest działanie na niekorzyść karmy Fitmin? A może Twoim jest zarobieniu kasy na jej sprzedaży?

Jeśli porównywałeś skład z innymi karmami super premium, to jakimi? Proszę napisać, chętnie zerknę.

Druga rzecz. Sądzisz, że karma dla mięsożercy, posiadająca w swym składzie 5-7% mięsa jest dobra?

Fitmin For Life Adult Large Breeds:

" mączka drobiowa (25%), ryż łamany, kukurydza, pszenica, tłuszcz drobiowy (9%), świeże mięso drobiowe i produkty pochodzenia drobiowego (5%), otręby pszenne, zarodki pszenne, wysłodki buraczane suszone (z buraków cukrowych), hydrolizowana wątróbka drobiowa, miazga suszona jabłkowa, drożdże piwne, olej z łososia (0,3%), glukozamina (0,1%), siarczan chondroityny (0,1%), korzeń cykorii (0,1%), juka"

"mączka drobiowa" – trochę kury, trochę kaczki  i wszystkiego co możliwe. Czego?, nic do końca nie jest pewne...nie mylić z mączką z kurczaka, niby mała różnica, a jednak!

Na drugim, trzecim i czwartym miejscu z składzie węglowodany, których nasz mięsożerca do życia w ogóle nie potrzebuje, co więcej jest ewolucyjnie nieprzystosowany do ich prawidłowego trawienia. Stosunek zbóż do mączki (nie mylmy - drobiowej, a nie z drobiu) wynosi 3:1. Proporcje tragiczne. Co więcej producent rozbija zboża na otręby, zarodki i pszenicę. Zabieg uniemożliwia określenie faktycznej zawartości produktu. Sprytne...

A czemu producent wrzuca do karmy dodatki zbożowe? Pierwszy powód kasa (koszt mięsa jest znacznie wyższy) a drugi to fakt, że mączka zbożowa jest chłonna i łatwiej wyprodukować granulki (które spaja np. tłuszcz drobiowy). Ani jeden powód ani drugi nie ma nic wspólnego z dobrem naszego psa. A im bardziej regularny kształt chrupek, tym więcej mączki, a więc gorsza karma.

Dalej...mięso i produkty pochodzenia drobiowego 5% - ile mięsa a ile "produktów" ( krew, pióra, flaki, głowy, ogony, skórki). Producent nie podaje, ciekawe dlaczego, może nie ma się czym pochwalić?

Psy są mięsożercami i tego produktu należy szukać w składzie karmy. Na 1,2,3 i kolejnych miejscach na etykiecie.

A Ty nie wymyślaj teorii spiskowych, a tym bardziej nie oceniaj mojej wiedzy, czy niewiedzy na temat żywienia. Przedstawiona karma ma fatalny skład i nic tego nie zmieni.

Posted

Zapewne nie zauważyłaś, ale pisałem o innej karmie niż Ty.... Adult all breeds ma nieco inny skład niż Adult Large Breeds... Pewnie, że zależy mi na sprzedaży  Fitmina - tyle, że w moim sklepie stacjonarnym... I całkiem dobrze się sprzedaje... i właściciele psiaków też sobie go chwalą... 

I nie się o co obrażać - nikogo nie chciałem urazić... 

To JEST KARMA EKONOMICZNA (co zresztą wcześniej napisałem) i jest w swojej klasie CAŁKIEM FAJNA. Udowadniać, że Fitmin For Life jest do bani nie ma sensu. Bo w porównaniu z czym ???? Z Taste of The Wild ??? Fakt - jest do bani. Z Chapi ? Nie - nie jest do bani. I tak można długo...

Uznajmy, że to TY masz rację i po sprawie...

A tak na marginesie - skąd masz skład Fitmin For Life Large Breed ?  Bo wygląda on tak: mięso (świeże mięso /drobiowe, wieprzowe, wołowe/ - 20%, suszone mięso drobiowe 24%, hydrolizowana wątróbka drobiowa 3%), pszenica, tłuszcz drobiowy, otręby pszenne, mąka pszenna, ryż, wysłodki buraczane suszone (z buraków cukrowych), miazga jabłkowa suszona, drożdże piwne, olej z łososia (0,3 %), zarodki pszenicy, celuloza, glukozamina (0,08 %), siarczan chondroityny (0,08 %), korzenie cykorii (0,01 %), juka (0,01 %).

Coś się tu nie zgadza...

Posted

Oczywiście, że zauważyłam ze opisujemy różne karmy, ale obie z linii For Life. Różnica w składzie jest spora, sam widzisz.

Skład wzięłam z internetu, jest błędnie podany? Nie pamiętam z jakiego sklepu z karmami, postaram się poszukać.

Nie chodzi mi o udowodnienie, że fitmin jest zły.  Nie jest. Jest to karma średnia, ale cena rekompensuje jakość. Skład, który podałeś jest lepszy niż też przytoczony przeze mnie. Znacznie...

Ps. Spokojnie,  nie obrażam się :)