dr.puniszman Posted March 14, 2007 Posted March 14, 2007 witam co musi miec suka zeby mogła być hodowlaną czy musi mieć ipo ? jak wyglądają testy psychologiczne jesli suka nie ma ipo ? Quote
dr.puniszman Posted March 14, 2007 Author Posted March 14, 2007 [quote name='karenina']A co to jest owczarek niemie[B]S[/B]ki???[/quote] Owczarek niemiecki :) Mała literówka... przepraszam Quote
resuruss Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 Tu mozesz znalezc interesujące Cię informacje dotyczące ON [URL]http://www.zkwp.radom.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=22[/URL] [URL]http://www.owczarek-niemiecki.com/[/URL] Regulamin hodowli ZkWPL [URL]http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Regulamin_hodowli_psow_rasowych.pdf[/URL] oraz wykaz ras u ktorych istnieją dodatkowe wymogi hodowlane [URL]http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/zalacznik_10_-_dodatkowe_wymogi_hodowlane.pdf[/URL] Quote
ayshe Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 [quote name='dr.puniszman']witam co musi miec suka zeby mogła być hodowlaną czy musi mieć ipo ? jak wyglądają testy psychologiczne jesli suka nie ma ipo ?[/quote]zeby byla suka hodowlana wystarcza dwie bdb ,przeswietlenie HD,testy. zeby byla warta uzycia w hodowli musi miec: przeswietlenia HD i ED,DNA,zw,IPO minimum1,korung,AD.....:cool3: minimum hodowlane to dosc zalosne. prawem nabywcy jest promowanie hodowli ambitnych,pilnujacych wytycznych SV i dopuszczajacych do hodowli suki o prawidlowej psychice rasy. Quote
Gonia Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 [quote name='ayshe']zeby byla suka hodowlana wystarcza dwie bdb ,przeswietlenie HD,testy. Chyba [B]trzy [/B]oceny,minimum bdb;) Quote
ayshe Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 sorki.przejezyczenie.wnerwiaja mnie takie posty.:cool1: Quote
dr.puniszman Posted March 15, 2007 Author Posted March 15, 2007 a jak wyglądają testy psychologiczne przepraszam ze Cię denerwuje mój post Quote
resuruss Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 Wszystko jest zamieszczone w linkach ,ktore zamiesciłam - wystarczy otworzyc i przeczytac. Quote
ayshe Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 [quote name='dr.puniszman']a jak wyglądają testy psychologiczne przepraszam ze Cię denerwuje mój post[/quote]nie no spoko ja spokojnosci niebywalej czlowiek jestem:evil_lol: ...zajrzyj do linkow. Quote
kociokwik Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 Potwierdzam, Ayshe to wyjątkowo spokojny i wrażliwy człowiek.:multi: Dt. puniszman, czy nie masz możliwości wybrania się do swojego oddziału ZK, kiedy owczarkarze mają zebranie sekcji? Powiedzą kiedy można zaliczać testy i jak to u Was w ogóle wygląda. Quote
Cavisia Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 Sorry, że tak wtrącę. Ale czemu atakujecie człowieka, który jest świadomy tego co to jest rodowód, i chce mieć rodowodowe szczeniaki? Lepiej, żeby zapytał, "kiedy można kryć" ? Chyba nie jednak... Ayshe, kwestia używania psów do hodowli to dyskusyjna kwestia. Wystawy są m.in. po to, aby do hodowli psy kwalifikować. Sędziują ludzie z wiedzą, znajomością (przynajmniej teoretycznie) ras itd. Jeśli dają psu ocenę hodowlaną, to ma on jak najbardziej prawo być rozmnożony. I jeszcze jedno. Chyba chcemy rozpromować rasowość psów, nie można więc potępiać ludzi za to , że kupili suczkę, która jest przeciętna i chcą mieć po niej legalnie szczenięta. Elitarne skojarzenia, wybitne mioty są raczej (i cenowo, i w wartości hodowlanej) dla koneserów. Szkoda takich szczeniąt na kolana tylko. Muszą więc być i takie, i takie szczenięta. Quote
lothia Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 a może zakosztują w wystawach , sunia okaże się ponad przeciętna, a człowiek poprostu niefortunnie zadał pytanie? "zeby byla warta uzycia w hodowli musi miec: przeswietlenia HD i ED,DNA,zw,IPO minimum1,korung,AD." bardzo dobrze że to napisałaś, ja np nie mam pojecia o takich sprawach, dzięki Ayshe wiem,podszkolisz go i będzie miał prawdziwą hodowle z nieskrzywionymi Onkami, tylko trza spokojnie wytłumaczyć ,a tak z ciekawosci co to korung,AD? Quote
saJo Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 Korung to cos miedzy testami psychicznymi a IPO, tylko sporo trudniejsze. Np. tutaj masz filmik z korungu mali. [url]http://www.team-heuwinkl.de/videos/koerung_heuwinkl06.wmv[/url] Quote
ayshe Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 przykro mi Cavisia ale niestety onek to rasa uzytkowa wiec wystawy raczej nie wystarczaja:diabloti: .a przy takiej ilosci zwiazeczkow zajmujacych sie hodowla ona sytuacja tez jest troche insza i niewesola.onki maja tez swoj zwiazek ktory ustala czego przestrzegac i jak wyglada wzorzec.ten zwiazek to SV.w Niemczech nie ma nawet czegos takiego jak klasa otwarta na wystawach SV.nie obchodzi mnie rozmnazanie dla samego rodowodu bo ktos laske wielka zrobi ze suke wystawi,zaliczy zabawne testy i przeswietli.onkow jest duzo.z roznymi rodowodzikami.nie napadam,tylko takie posty mnie draznia.nie moja wina-defekt mam.:eviltong: Quote
saJo Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 [quote name='ayshe']przykro mi Cavisia ale niestety onek to rasa uzytkowa wiec wystawy raczej nie wystarczaja:diabloti: .a przy takiej ilosci zwiazeczkow zajmujacych sie hodowla ona sytuacja tez jest troche insza i niewesola.onki maja tez swoj zwiazek ktory ustala czego przestrzegac i jak wyglada wzorzec.ten zwiazek to SV.w Niemczech nie ma nawet czegos takiego jak klasa otwarta na wystawach SV.nie obchodzi mnie rozmnazanie dla samego rodowodu bo ktos laske wielka zrobi ze suke wystawi,zaliczy zabawne testy i przeswietli.onkow jest duzo.z roznymi rodowodzikami.nie napadam,tylko takie posty mnie draznia.nie moja wina-defekt mam.:eviltong:[/quote] Nie chcialo mi sie pisac, ale wiedzialam, ze zawsze mozna na Ciebie liczyc :evil_lol: Quote
ayshe Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 [quote name='lothia']a może zakosztują w wystawach , sunia okaże się ponad przeciętna, a człowiek poprostu niefortunnie zadał pytanie? "zeby byla warta uzycia w hodowli musi miec: przeswietlenia HD i ED,DNA,zw,IPO minimum1,korung,AD." bardzo dobrze że to napisałaś, ja np nie mam pojecia o takich sprawach, dzięki Ayshe wiem,podszkolisz go i będzie miał prawdziwą hodowle z nieskrzywionymi Onkami, tylko trza spokojnie wytłumaczyć ,a tak z ciekawosci co to korung,AD?[/quote]napewno niefortunnie.zycie wogole bywa bolesne.:diabloti: .korung to licencja,AD proba wytrzymalosciowa..ja tez kiedys dostawalam po tylku zeby sie czegos nauczyc.a za to jaki mam teraz wytrzymaly:roll: :evil_lol: ....generalnie dobrze jest zeby zakosztowali w szkoleniach bo piknych psow to juz jest troche a przeszkolonych do wiecej niz IPO1 to juz nieco mniej...no i mamy zdaje sie problemiki z popedami u slicznych onkow ringowych;).... Quote
ayshe Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 [quote name='saJo']Nie chcialo mi sie pisac, ale wiedzialam, ze zawsze mozna na Ciebie liczyc :evil_lol:[/quote]saJo:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: ....ja byc Zawisza ekhem:razz: Quote
ayshe Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 [quote name='kociokwik']Potwierdzam, Ayshe to wyjątkowo spokojny i wrażliwy człowiek.:multi: [/quote] nooo ja nie wiem czy to nie jakis podstep dla mojej wrazliwej psychiki?moge skaze miec:razz: :diabloti: .... [quote name='kociokwik']Dt. puniszman, czy nie masz możliwości wybrania się do swojego oddziału ZK, kiedy owczarkarze mają zebranie sekcji? Powiedzą kiedy można zaliczać testy i jak to u Was w ogóle wygląda.[/quote]nooo sekcja onka to jest fajna rzecz:diabloti: ... serio-serio punishman wejdz sobie na serwis jacentus.com.tam sa artykuly.przeczytaj sobie.wszystko wiedziec bedziesz jak to wyglada i dlaczego jestem ...wyrozumiala inaczej.:cool1: Quote
dr.puniszman Posted March 15, 2007 Author Posted March 15, 2007 spoko troszkę poczytałem na wakacjach jak będę miał więcej czasu zapisze sie na szkolenie a co do wystaw to mam już dwie zaliczone prześwietlenie na dysplazje tez mam tylko porostu nie wiem jak dokładnie wyglądają te testy psychologiczne ... co dokładnie pies ma zrobi jak zareagować ... Quote
lothia Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 dzięki za wyjaśnienia i za filmik,całe życie człowiek się uczy Quote
ayshe Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 [quote name='dr.puniszman']spoko troszkę poczytałem na wakacjach jak będę miał więcej czasu zapisze sie na szkolenie a co do wystaw to mam już dwie zaliczone prześwietlenie na dysplazje tez mam tylko porostu nie wiem jak dokładnie wyglądają te testy psychologiczne ... co dokładnie pies ma zrobi jak zareagować ...[/quote]dobrze ze jestes tfardy a nie mieciuch.i nie urazilam twojego wnetrza:diabloti: .buziaki dla suczy.:loveu: Quote
dr.puniszman Posted March 15, 2007 Author Posted March 15, 2007 heh dzięki ja wiele czytałem na innych forach o psach... i nigdy nie dopuszczę suczki aby miała nierodowodowe szczeniaki ...-nie chce zapełniać schronisk w którym zresztą jestem wolontariuszem ... a porostu chciałem sie dowiedzieć coś o tych testach ... które według mnie są głupie... ale takie życie :) POZDRAWIAM Quote
saJo Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 To moze zamiast przystepowac do goopich testow wybierz sie z sucz na szkolenie i zrob jej pozadnie IPO1. Udowodnisz ze sucz ma ok charakter, Ty bedziesz mial frajde ze szkolenia, a sucz z tego, ze ma prace do wykonania (a to dla ONka pelnia szczescia: przewodnik, ktory daje zadania do wykonania) Quote
ayshe Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 saJo ma absolutna racje:razz: .testy testami a porzadne IPO to ...IPO i korung to korung:evil_lol: .testy moze nie tyle sa gloopie co bym sie czepnela co za psy czasami je zdaja:cool3: Quote
Recommended Posts