Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 97
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

kaukaz, jużak i mój faworyt środkowoazjatycki to psy stróżujące. Trzeba jednak pamiętać o prawidłowym wychowaniu tych psów bo są ciężkie.

Rozumiem że szukasz psa stróżującego nie obronnego, jak zapatrujesz się na szkolenie, spacery i gdzie pies ma mieszkać?

Posted

jużak?to jest taka rasa?? wiem coś o środkowoazjatyckich,ale niedużo.
1.paulinko,szkolić bedę pozytywnie z smakołykami,bez tzw.ciężkiej ręki,ale stanowczo.
2.kocham spacery<3
3.na wsi.

Posted

Onek wbrew pozorom. Nie jest psem strozujacym.
Żeby mieć psa typowo strozojacego obronnego wg mnie trzeba być osoba dorosła fizyvznie i psychicznie.
Moj faworyt to kaukaz

Posted

z większością stróży samymi smakami może być ciężko ale dobrze że jest przygotowanie na bycie konsekwentnym ;)

Proponuje rozejrzeć się wśród psów pasterskich np. duży szwajcarski pies pasterski albo tez pirenejski pies górski....(ale nie wiem jak z ich dostępnością w Polsce)

Każdy ma swój typ ja uwielbiam CAO, koleżanka powyżej Kaukaza. Faktem jest że każda z tych ras jest wymagająca.

Jużak to owczarek południoworosyjski też świetnie sprawdzający się w roli stróża a np. mojej mamie się podobają bo są "słodkie" ;)

PS: ONek to nie pies typowo stróżujący moim zdaniem. Chodzi Ci o taki typ psa?

Posted

Onek i kaukaz to dwie bardzo różniące się rasy.
Ogólnie onki różnią się od strozujacych. Wg mnie są łatwiejsze.

Bardzo dużo nastolatek radzi sobie z psami ale jest też tak że oddają psy bo sobie nie radzą więc uważam że pies trudny strozujacy lepiej żeby nie trafił w ręce młodej osoby.:)
ps nie wiem ile masz lat więc tak ogólnie napisałam:)

Posted (edited)

wygoogluj pierwszą lepszą hodowlę i sprawdź nie mam fotek jużaka pod ręką...moja mama mówi że "urocza kula futra" "duży mop" :p

Ogólnie żeby mieć psa rasy typowo stróżującej zdecydowanie trzeba mieć doświadczenie w prowadzeniu psów oraz (moje zdanie) wrodzony autorytet. Te psy mogą łatwo stać się niebezpieczne w niedoświadczonych rękach. Zastanów się czego konkretnie oczekujesz od psa i co możesz zapewnić.

PS: bo tak ogólnie to większość psów będzie bronić swojego terenu

Edited by PaulinaBemol
Posted

[quote name='PaulinaBemol']wygoogluj pierwszą lepszą hodowlę i sprawdź nie mam fotek jużaka pod ręką...moja mama mówi że "urocza kula futra" "duży mop" :p[/QUOTE]

Ogromny uroczy mop:)
Ale wielkie to one są. Ale śliczne. aż chciałoby się przytulić:)

Posted

mogę zapytać tak z ciekawości sama chcesz psa szkolić etc. czy masz czyjąś pomoc? I jakie masz doświadczenie w wychowywaniu psów? Bo żadne z wymienionych prze zemnie ras na pewno nie nadaje się dla początkującej osoby.

I tak jak pisałam poszukaj w grupie psów pasterskich...można znaleźć ewentualnie bardziej potulnych stróżów niż wymienieni

[QUOTE][URL="http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100222/PUPILE40/916786979"]http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/...LE40/916786979[/URL]
[COLOR=#000000]Proszę was:artykuł o jużaku[/COLOR][/QUOTE]
??

Posted

Przeczytajcie sobie.
Mam pomoc,w postaci mamy,jeśli się liczy?Dość spore,głównie dzięki rodzicom.Nie jestem nowicjuszem,raczej bardziej weteranem :D

Posted (edited)

Przeczytałam i nie ma tam nic nowego ;) bo nikt nie twierdzi że to pies morderca ale faktem jest że źle prowadzony może być bardzo niebezpieczny bo np. będzie cię tak "kochać" że zechce bronić przed innymi ludźmi i zwierzętami na spacerach :diabloti: nad psami tego typu trzeba umieć panować a to nie łatwe...i no cóż sama bym się poważnie zastanowiła a "niby dorosła" jestem od jakiegoś czasu...
A co np. z Berneńczykiem? pies łagodny a dobry stróż i śliczny miś

Edited by PaulinaBemol
Posted (edited)

Paulina-Zastanawiam się nad Onkiem,choć jak mówi mama,wymaga szkolenia!długowłosy typ może?choć w zasadzie nie wiem,który lepszy.ale musi być towarzyski

Edited by shera9
Posted

Mastif tybetański? Tylko że smaczkami go nie wyszkolisz, raczej ich nie da się wyszkolić :lol:
Kaukaz, CAO, podhalan, anatolian...

To są bardzo duże, co za tym idzie silne psy. Do tego znają swoją wartość, są pewne siebie, źle prowadzone bywają bardzo agresywne i niebezpieczne. Chyba że trafi Ci się bardzo łagodne i uległe szczenię... Bardzo ważna jest socjalizacja i odpowiedni wybór hodowli oraz rodziców.
Są to dość niezależne rasy, mają swoje zdanie i nie zawsze chcą się podporządkować, dlatego życie z takim psem nie jest łatwe. Trzeba być cierpliwym i uszanować to :)
Tybetan zamieszkał u mnie gdy miałam już ukończone 14lat, sądzę że sobie z nim poradziłam :) Chodzącym ideałem nie jest, ale nie stwarza zagrożenia dla otoczenia :P

Onek potrzebuje o wiele więcej kontaktu i pracy z właścicielem, więcej ruchu niż taki np. tybetan.

Posted (edited)

Chodzi ci o mastifa tybetańskiego?Nie wiem,czy nie jest za duży dla naszych psów.(Bo należą do mnie i mojej famili)

Edited by shera9
Posted

[quote name='shera9']p.s to wszystko przez głupie geny że jak mama lubię wyzwania
Może onka,bo skoro mama go miała,to czemu nie?[/QUOTE]
jezeli chcesz onka to czemu szukasz porad.
Moja mama ma onka ma dom z duzym ogrodem ,a pies imieniem Fito spi tylko w domu ,wyleguje sie na korytarzu,troszke poszczeka,byl 3 lata z mama w psiej szkole.jest to pies bardzo inteligentny szybko uczacy sie jest to pies potrzebujacy zajecia,chodzi bez linki na spacery i jest kochany do wszystkich,ale kiedy mojej mamie zagrazaloby niebezpieczenstwo moglby ja obronic.
Psem ktory u mojej mama jest agresywny szczekajacy caly dzien jest papilon.

Posted

[quote name='shera9']Paulina-Zastanawiam się nad Onkiem,choć jak mówi mama,wymaga szkolenia!długowłosy typ może?choć w zasadzie nie wiem,który lepszy.ale musi być towarzyski[/QUOTE]

wiesz nawet lab nie musi przynajmniej nie kazdy jest towarzyski:)
każdy pies wymaga szkolenia!!!

Posted

[QUOTE][COLOR=#000000]Aha.Jeszcze nie sprecyzowałam,czy faktycznie On się nadaje.[/COLOR][/QUOTE]

żeby sprecyzować rasę musisz sprecyzować wymagania a jak na razie to ciężko z tym. W tytule pytasz o psy stróżujące, obronne a zastanawiasz się nad ONkiem który jest psem zgołą innego typu. Przemyśl poważnie do jakich celów pies ma się "nadawać" i jaki chcesz mieć charakter no i wychodzi na to że rozmiar. Bo jak tybetan za duży to większość psów wymienionych też, już nie mówiąc o towarzyskości.