Guest inga18 Posted August 10, 2012 Posted August 10, 2012 Mam sunię po sterylizacji, właśnie mija trzecia doba. Teraz suczka doszła do siebie i tutaj mamy problem, bo jest za bardzo żywiołowa. Wszyscy mówią że 'powinno sie ograniczyć ruch' i tu moje pytanie, ile dni po operacji sunia nie może biegać i skakać? Bardzo proszę o szybką odpowiedź jeśli ktoś wie lub sam miał doświadczenie ze sterylką u psiaka. I jeszcze jedno pytanie, czy brzuch po operacji może być leciutko zaczerwieniony(miejscowe, leciutkie podrażnienia)? Quote
Martens Posted August 10, 2012 Posted August 10, 2012 Ja przez 7 dni po zabiegu nie pozwalałam swojej biegać bez smyczy. Po 10 dniach miała zdejmowane szwy, wszystko było juz zagojone i nie stosowałam żadnych środków ostrożności. Moja co prawda nie lubiła, ale przez 2-3 tygodnie uważałabym na jakieś brutalne zapasy z psami, wysokie skoki. To wszystko oczywiście ma sens jak rana goi się bez żadnych komplikacji; jeśli coś się babrze, trwa to o wiele dłużej. Małe zaczerwienienie to nic wielkiego - gorzej jeśli miejscami rana puchnie, coś cieknie, itp. Quote
gryf80 Posted August 11, 2012 Posted August 11, 2012 biegaćsuczy pozwalałamjuz 5 dnia skakac czy wskakiwać na mebleczy"do patyka"dopiero pozwoliłam gdy szwy skórne zostały ściągięte Quote
Guest inga18 Posted August 11, 2012 Posted August 11, 2012 dziękuję za odpowiedzi, byłam dzisiaj u weta i okazało się że pies ma grube szwy wewnętrzne i nie powinno mu nic być po bieganiu ;) Quote
Recommended Posts