Pestkaa Posted July 29, 2012 Posted July 29, 2012 Witajcie! Za tydzień przyjeżdża do mnie pięciomiesięczny whippet. Proszę o porady w żywieniu :) Jest to pies aktywny, w końcu to chart. Planuję karmić puszkami Animondy, domowym żarełkiem (mięsko, ryż, marchewki itd.) i suchą karmą (na razie Brit Care, bo hodowca tym karmił). Od czasu do czasu jajko, łosoś ... Chciałabym, żebyście ułożyli mi taki plan - o której godzinie, co będzie jadł. Chodzi mi o to, że nie wiem, czy lepiej rano mokre, suche czy domowe czy może jeszcze co innego. Jeśli macie jakieś pomysły, czym powinnam jeszcze karmić, mówcie :) Z góry dziękuję i pozdrawiam :) Quote
filodendron Posted July 29, 2012 Posted July 29, 2012 Na początek karm tylko tym, co podawał hodowca. Nowe pokarmy trzeba wprowadzać stopniowo, raz na parę dni coś nowego, bo jak rano dasz puszkę, w południe domowy obiad wieloskładnikowy, a na kolację suchą karmę i coś zaszkodzi, to nie będziesz wiedziała, co. Spisz sobie to, co podawał hodowca (może dawał coś poza Britem), a potem powolutku nowości obserwując reakcje. Tak, jak wprowadza się nowe pokarmy do menu niemowlęcia. Jeśli hodowca karmił wyłącznie suchą, to licz się z takim scenariuszem, że pies zakosztowawszy domowego i puszek zbojkotuje suchą karmę. Quote
magda32 Posted September 26, 2012 Posted September 26, 2012 Podobno także warto dodać [URL="http://dogrocks.org.pl/"]dogrocks.org.pl/[/URL] do diety dla wygody właściciela i psa. Quote
marcelka Posted October 24, 2012 Posted October 24, 2012 ja również mam pytanie odnośnie żywienia szczeniaka. Od ok 2 miesięcy mam 4mies szczeniaka beagla, u hodowcy dostawał karmę josera i jadł ją jeszcze 2 tygodnie. Oprócz karmy dostawał jeszcze puszki z mokrą karmą animonda. Teraz karmię psiaka Britem i właśnie tymi puszkami, oraz czasami gotowanym kurczakiem z ryżem i marchewką. Szczeniak jest karmiony 4 razy dziennie, ale zauważyłam, że zaczął mi tyć. W krótkim czasie zrobł się z niego mały grubasek. Nie wiem czy ograniczyć karmienie do 3 razy dziennie ( wiem, że szczeniaczki lepiej karmić mniej a częściej, dlatego boję się wycofywać mu jeden posiłek), czy też karmić go samą suchą karmą, ( psiak nie dostaje dużych porcji, jest karmiony według tabeli na worku karmy, oraz 400g puszkę dzielę na kilka porcji)? Dodam jeszcze, że psiak ma dużo ruchu, ma do dyspozycji duże podwórko na którym spędza więksość czasu. Co o tym sądzicie? Quote
pimpelina Posted October 25, 2012 Posted October 25, 2012 Marcelko psy rasy beagle nie powinny dostawać jedzenia ludzkiego własnie typu ryż, kurczak. Jeżeli już to ogranicz to do wielkiego minimum. Beagle od 16 tygodnia życia powinny dostawac już tylko 3 posiłki dziennie. Najlepiej jest dpodawac psu jedzonko o stałej porze. To zdyscyplinuje psa do jedzenia i pozwoli ustabilizować wydalanie. A jak Ty karmisz psa? O jednakowej porze czy też wtedy kiedy pies domaga się jedzenia? Quote
marcelka Posted October 25, 2012 Posted October 25, 2012 mojego Badziaka staram się karmić o stałych porach lecz niestety czasami te jego oczka potrafią wyżebrać jakieś jedzonko wcześniej. Pierwszy posiłek daje tak o godzinie 6-6:30, ostatni zaś o 18 w ciągu dnia niestety różnie. Czyli jednak zabrać już jeden posiłek dla psiaka. Co do ryżu i kurczaka jest on przygotowywany bez przypraw, bez soli. Hodowca powiedział mi, że od czasu do czasu taki posiłek można dla psiaka dać. A może dawka żywieniowa suchej karmy jest za duża, może powinnam ją zmiejszyć? I jeszcze pytanie co do karmy Bit jest to dokładnie Brit premium junior medium co sądzisz o tej karmie? Z tego co czytałam jest niezła i ma fają cene, czy dla takiego beagla jest ona dobra? Quote
pimpelina Posted October 25, 2012 Posted October 25, 2012 Każdy właściciel ma inne zdanie na temat beagla. Karma brit jest karmą w dobrej cenie. A co skusiło Cię do zakupu tej karmy? Ale są oczywiście karmy lepsze. Ale kwestia upodobań i możliwości finansowych. Rasa beagle to ogólnie ciągle głodna rasa. czasami właściciele dokarmiają psa bo myślą, że jest głosny. A tak na prawdę pies nie potrzebuje więcej jedzenia., Takie działania bardzo często prowadzą do otyłości psa :( Postaraj się ograniczyć gotowane jedzenie, w miarę możliwości podawaj tez posiłki w zbliżonych godzinach no i zmniejsz ilośc posiłków do 3. Po pewnym czasie zaobsertwujesz co sę dzieje z psem :) Quote
filodendron Posted October 25, 2012 Posted October 25, 2012 Przede wszystkim czy weterynarz potwierdził, że piesek jest za gruby? 4 miesiące to maluch - w tym wieku szczeniaki bywają okrąglutkie. Quote
marcelka Posted October 25, 2012 Posted October 25, 2012 nie u weta ta kwestia nie była poruszana. Przestraszyło mnie to, że w ciągu 2 tygodni zrobił się właśnie okrągły. Wcześniej kładząc ręce na bokach Badziaka były wyczuwalne żebra, tłuszczyk był ale teraz żeber nie da się wyczuć chyba że palcami. Pozatym jak leży to wokół niego towrzy się "aureola" z okrągłego brzucha śmiesznie to wygląda ale tak raczej nie powinno być. Pimpelino przyznam szczerze, że do zakupu brita przekonała mnie cena ale czytając opinie o tej karmie też nie były jakieś straszne. Spróbuje karmić go teraz 3 razy dziennie, i chyba będe go teraz regularnie ważyć. Quote
filodendron Posted October 25, 2012 Posted October 25, 2012 Zapytaj weta i prześlij może fotkę do hodowcy - w końcu on na szczeniakach będzie się znał najlepiej (ew. pokaż go tu, ale na podforum poświęconym beaglom - tam będzie więcej właścicieli tej rasy). Jeżeli dostaje jeść zgodnie z tabelką i ma dostateczną ilość ruchu, to ograniczanie jedzenia na własną rękę tak młodemu psiakowi jest ryzykowne. Ryż możesz odstawić bez szkody dla psa - nie wnosi żadnych znaczących wartości odżywczych. Quote
marcelka Posted October 26, 2012 Posted October 26, 2012 faktycznie najlepiej będzie poradzić się weta, przy najbliższej okazji to zrobię. Póki co poganiam go trochę po podwórku więcej ruchu nie zaszkodzi :)) Dziękuję bardzo za rady :) Quote
pimpelina Posted October 31, 2012 Posted October 31, 2012 marcelko i jak tam Twój badziak? nie domaga się jedzenia? :) Quote
Recommended Posts