chocolaterie Posted June 28, 2012 Posted June 28, 2012 Psiak jest Polskim Owczarkiem Nizinnym, obecnie ma 8 miesięcy. Dotychczas karmiłam go Puriną Pro Plan Puppy Sensitive (łosoś z ryżem), jednak stwierdziłam, że sporo w niej wypełniaczy i chciałam zmienić na coś innego. Zastanawiam się nad Bento Kronen Versele-Laga Salmon & Rice - jest ona przeznaczona dla psów od 12 mc-a życia. Spodobał mi się jej skład: SKŁAD: Ryż (min 60%), dehydratyzowany łosoś, ekstrakt z nagietka, ekstrakt z małż, ekstrakt z nasion grejfruta , algi morskie (Ascophyllum nodosum). ALE ! Okazało się, że ten który podają wszędzie w internecie jest nieaktualny. Kupiłam dziś na próbę 3kg, po co psuć tak świetny skład karmy?! tłuszcze zwierzęce, drób i to w karmie dla 'alegrików' i z dopiskiem "Nie zawiera białek pochodzących od ssaków" :shake: OBECNY SKŁAD: Ryż (50 %), Dehydratyzowny łosoś (15 %), Kurczak, Tłuszcze zwierzęce, Pulpa buraczana, Siemię lniane, Olej z łososia, Drożdże piwne, Minerały, Frukto-oligosacharydy, Lecytyna, Calendula, Algi morskie, Wyciąg z pestek grejfruta Zasadniczo chodzi mi o analizę białka/tłuszczy i wapnia/fosforu, witamin- czy są w odpowiednich proporcjach w karmie Bento Kronen Salmon&Rice jak na (jeszcze) szczeniaka: [TABLE="class: grid, width: 500"] [TR] [TD]%[/TD] [TD]Bento Kronen Salmon&Rice[/TD] [TD]Bento Kronen Growth Lamb&Rice puppy[/TD] [TD]Purina Pro Plan Puppy Sensitive Salmon&Rice[/TD] [/TR] [TR] [TD]białko [/TD] [TD]23[/TD] [TD]29[/TD] [TD]32[/TD] [/TR] [TR] [TD]tłuszcz [/TD] [TD]14[/TD] [TD]18[/TD] [TD]20[/TD] [/TR] [TR] [TD]popiół[/TD] [TD]7[/TD] [TD]7[/TD] [TD]8[/TD] [/TR] [TR] [TD]włókno[/TD] [TD]2,5[/TD] [TD]2,5[/TD] [TD]3[/TD] [/TR] [TR] [TD]wapń[/TD] [TD]1,10[/TD] [TD]1,25[/TD] [TD]1,40[/TD] [/TR] [TR] [TD]fosfor[/TD] [TD]0,8[/TD] [TD]0,8[/TD] [TD]1,20[/TD] [/TR] [TR] [TD]wit D3[/TD] [TD]1600 I.U./kg [/TD] [TD]1895 I.U./kg [/TD] [TD]1600 j.m./kg[/TD] [/TR] [TR] [TD]wit E[/TD] [TD]500 mg[/TD] [TD]580 mg[/TD] [TD]280 mg/kg[/TD] [/TR] [TR] [TD]wit A[/TD] [TD]17800 I.U.[/TD] [TD]20850 I.U.[/TD] [TD]?[/TD] [/TR] [TR] [TD]wilgotność[/TD] [TD]10 [/TD] [TD]10 [/TD] [TD]8[/TD] [/TR] [/TABLE] Quote
andromeda Posted June 28, 2012 Posted June 28, 2012 To teraz już wiem dlaczego mój wrażliwiec miał problemy!! Ciągłe problemy z gruczołami ... Quote
chocolaterie Posted June 28, 2012 Author Posted June 28, 2012 Właśnie po nowym składzie Bento Kronen'a? Quote
andromeda Posted June 28, 2012 Posted June 28, 2012 chocolaterie napisał(a):Właśnie po nowym składzie Bento Kronen'a? On jadł Bento Kronen kilka miesięcy temu,ale zawsze coś się działo. W internecie znalazłam informację że skład tej karmy nie jest do końca taki jak podają w sklepach. Problemy z gruczołami były częste. Do czasu aż trafiłam na panią weterynarz która mi powiedziała że muszę zmienić karmę. I dopiero jak trafie na właściwą problemy powinny ustąpić. Quote
chocolaterie Posted June 28, 2012 Author Posted June 28, 2012 Czyli karma o składzie: Ryż (min 60%), dehydratyzowany łosoś, ekstrakt z nagietka, ekstrakt z małż, ekstrakt z nasion grejfruta , algi morskie (Ascophyllum nodosum) tak na prawdę nigdy nie istniała? Cały czas mnie to nurtuje bo gdy pierwszy raz zobaczyłam tą karmę to myślałam że to złoty graal :D Quote
motylek1007 Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 andromeda napisał(a): Problemy z gruczołami były częste. Do czasu aż trafiłam na panią weterynarz która mi powiedziała że muszę zmienić karmę. I dopiero jak trafie na właściwą problemy powinny ustąpić. u nas też są ciągle problemy z gruczołami, mimo wielu róznych karm :( nie wiem juz co zrobic w tym temacie. zastanawiam sie czy szczeniak malej rasy który ma 7 m-cy moze przejść na karmę dla psów dorosłych Quote
andromeda Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 chocolaterie napisał(a):Czyli karma o składzie: Ryż (min 60%), dehydratyzowany łosoś, ekstrakt z nagietka, ekstrakt z małż, ekstrakt z nasion grejfruta , algi morskie (Ascophyllum nodosum) tak na prawdę nigdy nie istniała? Cały czas mnie to nurtuje bo gdy pierwszy raz zobaczyłam tą karmę to myślałam że to złoty graal :D Na to wychodzi:( Też byłam zachwycona składem i sądziłam że znalazłam alternatywę dla strasznie drogich karm weterynaryjnych. A tu taki psikus.... Quote
andromeda Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 motylek1007 napisał(a):u nas też są ciągle problemy z gruczołami, mimo wielu róznych karm :( nie wiem juz co zrobic w tym temacie. zastanawiam sie czy szczeniak malej rasy który ma 7 m-cy moze przejść na karmę dla psów dorosłych Ja teraz kupuje małe worki na spróbowanie, i jak tylko coś się dzieje to zaraz odstawiam. Mój się wylizuje w okolicach gruczołów. Jak karmiłam NDFC i zaobserwowałam zainteresowanie zaraz zabrałam małego do weta. Weterynarz nie stwierdziła zapchania. Powiedziała że coś w karmie małego smyra i stąd problem. Gruczoły były czyste... Mały miał na tej karmie nieustające parcie na załatwianie :( Teraz testuje Canidae i jak ona się nie sprawdzi to jeszcze kupie TOTW jeżeli i ta nie wypali wracam do Platinum. Droga ale było oki Myślę że możesz przejść. Dobra karma i powinno być ok. Np. taki TOTW odpowiedni jest na każdym etapie życia. Quote
motylek1007 Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 TOTW bym nie chciala akurat bo starszemu nie służy za bardzo (od wielkiej biedy moze byc ewentualnie) moje mają często zatkane gruczoły i średnio co 2 m-ce jadę do weta na wyciskanie. Kiedyś przeoczylam i doszlo do zapalenia, z tym, że one sie tam nie liżą, nie saneczkują, nie ma typowych objawów Quote
Balbina&F Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 Franek też ma ogromne problemy z gruczołami...Musi mieć czyszczone co ok. miesiąc, ostatnio miał co dwa miesiące i zrobiły się twarde grudki...A mógłby mi ktoś wyjaśnić co wpływa na taki stan gruczołów? Czy dodanie czegoś do karmy zmniejszyłoby ich zatykanie? :razz: Quote
motylek1007 Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 podobno tylko twarde kupy pomagają, a najlepsze twardziele wychodzą na barfie Quote
dog193 Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 Nasza weterynarz mówi, że gruczoły zapychają najczęściej się u psów mocno pobudliwych, więc nic dziwnego, że Jupik ma je ciągle zapchane (my też musimy co chwilę je wyciskać). Podobno u ras myśliwskich ten problem jest powszechny. Nie wiem, jak w przypadku cavalierów. Quote
dog193 Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 Nakręconych na wszystko, które trzeba uczyć odpoczynku - ja to tak rozumiem :) Quote
dog193 Posted June 30, 2012 Posted June 30, 2012 Tylko weterynarz nie mówiła, że zatkane gruczoły występują tylko u pobudliwych psów, ale że u pobudliwych (np właśnie myśliwskich) ten problem jest powszechny. Quote
motylek1007 Posted June 30, 2012 Posted June 30, 2012 tak wiem co dokładnie napisałaś :) ciekawi mnie czy faktycznie tak jest u psów pobudliwych, czy nie i czy to ma jakikolwiek wpływ Quote
Recommended Posts