Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Sprawdzilam, ale nie widze tutaj ogloszenia z Amikiem, wiec kopiuje watek z fb. Jesli watek Amika juz gdzies jest - prosze o info!! Pomozmy mu!!
Wiadomosc o Amiku zamiesciła fundacja Psiegrane marzenia

"Amik ma około 12 lat, może i więcej. Nieśmiały, unika kontaktu z człowiekiem, tak jakby nigdy nikt go nie głaskał, nie wie co to dom i własny ludź. Przesiaduje w schroniskowej budzie, słabszy, więc odganiany od miski, gryziony, izolowany. Jest smutny, zrezygnowany, czasem wybiega do wyciągniętej przez kraty ręki, ale z miejsca jest odpychany prze inne psy z kojca i wraca z powrotem do budy. Ożywia się na spacerach, wtedy śmiało biegnie przed siebie, ogonek trzyma w górze, odzyskuje energię.
Amik ma problemy z uzębieniem. Ropa z zęba wybija się na zewnątrz poprzez skórę na mordce. Brzydko to wygląda i pozostaje jedynie wyrwanie chorego zęba ale najpierw trzeba podleczyć stan zapalny. Amik w tej chwili jest na antybiotyku ale rokowania nie są najlepsze, w warunkach schroniskowych rana nie chce się goić, wszystko się ślimaczy. Ze wzgledu na wiek Amika zaczęto rozważać eutanazje bo mały cierpi. To kurdupelek, może znajdzie sie dla niego miejsce u kogoś."
kontakt: 606-133-847

Zapytalam na Watku na fb gdzie przebywa Amik- podobno w malym schronisku w woj.wielkopolskim

Posted

Podobno dostaje antybiotyk celem wyciszenia zapalenia;/ Wiem tyle ile Wy...znalazlam watek na fb, dlatego pisze tutaj, moze ktos tam pojedzie i chociaz wezmie go na dt?? Ja juz czekam na swoja tymczasowiczke i nie moge wziac wiecej psow...

Posted

sluchajcie, tak sie robi...nie wolno psa operowac jak jest takie duze ropne zapalenie. stan ostry musi przejsc w przewlekly, bez zaostrzenia - wtedy bedzie mozna psa zoperowac i wyrwac przyczynowy ząb. Chodzi o to, zeby ktos go wziąl na dt do czasu operacji...aby spokojnie sie zaleczylo...Zeby ktos pomogl poprowadzic leczenie...

Posted

Nie wirze ,zeby psa sie usmiercalo z powodu ropy w zebie.
Antybiotyk antybiotykiem ,ale nalezy zab wyrwac gdyz sieje bakterie w calym organizmie.Przeciez jeszcze nie masz tymczasowiczki ,to moze zajmij sie tym psem z jego chorym zebem,przeciez to jest pol porcji.
W jakim schronisku on przebywa,i skad wiecie ,ze ma 13 lat ,gdyz na zdjeciu nie wyglada na pieska seniora?

Posted

Nie atakuj mnie, mieszkam daleko i na razie nie moge go wziac z tego samego powodu, co mojej tymczasowiczki - nie musze sie tlumaczyc. Myslalam,ze moze jak go oglosze tutaj , to ktos sie nim zainteresuje. i sformulowanie: "Zajmij sie tym psem z jego chorym zebem" jest mocno przesadzone. I nie pytaj mnie onic wiecej, gdyz wiem tyle ile jest opisane w pierwszym poscie. Byc moze ktos zechce podrazyc temat Amika i dowiedziec sie wiecej. I nie zachowuj sie tak, bo swoimi atakami tylko zrazasz do pomocy (mnie moze nie, ale innych)

Posted

Jestem pewna, że rozważając eutanazję, dziewczyny wzięły pod uwagę różne czynniki i konsultowały to z weterynarzem. Jeśli nie ma chętnych, a pies się męczy - co to za życie, w bólu i cierpieniu? Oczywiście to nie znaczy, że jestem mordercą psów, bo zaraz pewnie i takie głosy się podniosą. Po prostu - sytuacja zwierząt bezdomnych jest, krótko mówiąc, do dupy i czasami trzeba podejmowac takie bolesne i niesprawiedliwe decyzje, z którymi później musimy żyć. Oby się znalazł jakiś DT dla niego... Jestem zapsiona po uszy, żałuję - wzięłabym... :(

Posted

Wiem, rozumiem. Mialam nadzieje, ze znajdzie sie DT dla niego chociaz...:( Ja wynajmuje niecale 40m i tez bede miala 2 psy. Jedna sunia z padaczka i slepa, druga slepa... i wiecej juz nie moge.Tez nie dam rady...Slabe panstwo ta Polska...bardzo...:(