magdola Posted January 7, 2013 Posted January 7, 2013 [quote name='Myngey']I mój nr tele najlepiej[/QUOTE] No innej opcji nie widzę ;) Quote
Myngey Posted January 7, 2013 Posted January 7, 2013 [quote name='magdola']Brawo dla Urgusia:) a tekst ogólnie moze być? Zgadza sie?[/QUOTE] Zaraz go porywam i na fb rzucam do albumu :lol: Quote
Karilka Posted January 7, 2013 Posted January 7, 2013 Postarajcie się o jak najlepsze zdjęcia zębów. Sama jestem ciekawa, jak to wygląda. Quote
Cudak Posted January 8, 2013 Author Posted January 8, 2013 Dziękuję za pomoc i sugestie, poprawiałam pierwszy post i uzupełniłam rozliczenie o nowe wpłaty na konto [B]Myngey [/B]i wydatki. Od razu tez wyjaśnię, jak jest z zębami - początkowo wydawało się, że można je zrobić przy okazji kastracji, ale okazało się, że to za dużo na jeden zabieg, bo byłoby dla psa za dużo bólu potem (w pysku rany po wyrwaniu, i po kastracji rana). Po kastracji/narkozie pies wybudził się z problemami, o mało nie zszedł z tego świata, więc póki zęby nie sprawiają mu bolesności (a wg Opiekunki nie bolą go), darowałyśmy sobie operacje (cho niejednokrotnie było na wątku pisane, że musimy pomału na te zęby uzbierać pieniążki, bo w razie gdy zaczną go bolec trzeba będzie szybko działać). Problem z zębami nie był "olany" przez nikogo, tylko zwyczajnie operacja niesie za sobą dla tego konkretnego psa, bardzo duże ryzyko. Z drugiej strony próchnica źle wpływa na cały organizm, stąd też może teraz te kłopoty ze zdrowiem? [quote name='tobciu']Dziewczyny nie krzyczcie na Cudak, dziewczyna ratuje te zwierzęta, które inaczej nie miałyby szansy. Niektóre psy/koty mają szczęście i znalazły dom (Norek, Dexter), niektóre nie mają tego farta póki co i nadal czekają. Ratujesz - jesteś za to odpowiedzialny. Tak, zgadza się. Tylko wiecie przecież, że to jest tak, że pomożesz raz, drugi, trzeci - i te wszystkie biedy jakoś dowiadują się o tym i zaczynają lgnąć do tej pomocy. I wcześniej pewnie było tak, że Cudak widziała kilka przypadków i pomagała, a teraz widzi kilkanaście i też chce pomóc. I jak tego nie zrobić i odwrócić głowę ? To są trudne dylematy.. Ja nie oceniam, nie wytykam, bo to zrobić najłatwiej. Sama pomagam bazarami, deklaracjami jak mogę, ale bezpośrednio przyznaję szczerze, nie angażuję się w pomoc - bo bardzo szybko by mnie przerosła i znalazłabym się w sytuacji jak Cudak albo i gorszej.. Bo psie/kocie nieszczęścia się mnożą na potęgę, a pieniądze w portfelu niestety nie.. A też uważam się za osobę odpowiedzialną za swoje czyny.. ale co by było, jakbym miała pod opieką wyciągniętych gdzieś z "bagna" zwierząt naście i niewiele w portfelu? Miałabym problem jak Cudak. Jak ktoś pomaga więcej, to wiadomo, że prędzej czy później będzie potrzebował pomocy. Gdyby tak nie było - nie byłoby takich wątków na dogo.[/QUOTE] Dziękuję [B]tobciu[/B] za zrozumienie, choć myślę, że gdybyś mieszkała na takim zadupiu, jak ja (gdzie nie ma organizacji pomagających zwierzakom, porzucone psy trafiają do Białogardzkiej umieralni, a kotami to już nikt sobie głowy nie zawraca, bo przecież same sobie mają radzić), to też byś najpierw ratowała, a dopiero potem myślała, co dalej... Ja już wzięłam na siebie za dużo, zdecydowanie, bo każdej bidy mi szkoda, obok żadnej nie potrafię przejść obojętnie. Tylko w totka coś wygrać nie mogę :( Quote
Myngey Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 (edited) Już po wizycie. I tak, chłopak ma krew w moczu i białko dostał receptę na 2 opakowania furaginę 50 mg, został zrobiony rentgen przewodu moczowego - wykluczono kamienie złogi. Kontrola za ok 10 dni 14 dni i znów łapanie moczu. Nadal opserwować czy są ataki. Wizyta 50 zł transport 10,40 zł = [B]60,40 zł[/B] Zdjęcia wstawie póżniej. Edited January 8, 2013 by Myngey Quote
magdola Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 [quote name='Myngey']Już po wizycie. I tak, chłopak ma krew w moczu i białko dostał receptę na 2 opakowania furaginę 50 mg, został zrobiony rentgen przewodu moczowego - wykluczono kamienie złogi. Kontrola za ok 10 dni 14 dni i znów łapanie moczu. Nadal opserwować czy są ataki. Wizyta 50 zł transport 10,40 zł = [B]60,40 zł[/B] Zdjęcia wstawie póżniej.[/QUOTE]Ło Matko !!!!! Myngey trzymaj się..... Prezent od Ciotki [B]fochu : [/B][URL="http://www.dogomania.pl/forum/threads/228646-CHORY-stary-%C5%82a%C5%84cuchowy-URGO-pom%C3%B3%C5%BC-WYLECZY%C4%86-w-BDT!"][IMG]http://img825.imageshack.us/img825/5274/urgo.jpg[/IMG][/URL] Quote
Myngey Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 Zapomniałam, zapomniałam nazwy badania, dobra nie ważne koszt tego badania wynosi 150 zł bo jedzie to do Warszawy wyniki są po dwóch dniach, ale to dopiero jak się upora z tą krwią w moczu. Sam stwierdził że z Urgusia dziwny facet, że daje sygnały o chorobie,ale nie konkretne. Muszę go pochwalić przy RTG grzecznie leżał, dostane zdjęcie przy następnej wizycie nie czekałam aż wyschnie. Quote
Myngey Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 [quote name='magdola']Ło Matko !!!!! Myngey trzymaj się..... Prezent od Ciotki [B]fochu : [/B][URL="http://www.dogomania.pl/forum/threads/228646-CHORY-stary-łańcuchowy-URGO-pomóż-WYLECZYĆ-w-BDT!"][IMG]http://img825.imageshack.us/img825/5274/urgo.jpg[/IMG][/URL][/QUOTE] Dziękujemy Ciotce [B]fochu [/B]:loveu: Quote
Karilka Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 150zł za badanie? Cholerka.. a pamiętasz co ma stwierdzić czy wykluczyć? Quote
magdola Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 [quote name='Myngey']Zapomniałam, zapomniałam nazwy badania, dobra nie ważne koszt tego badania wynosi 150 zł bo jedzie to do Warszawy wyniki są po dwóch dniach, ale to dopiero jak się upora z tą krwią w moczu. Sam stwierdził że z Urgusia dziwny facet, że daje sygnały o chorobie,ale nie konkretne. Muszę go pochwalić przy RTG grzecznie leżał, dostane zdjęcie przy następnej wizycie nie czekałam aż wyschnie.[/QUOTE]ale to badanie moczu? Quote
Myngey Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 To jest badanie krwi, nie znamy jego przeszłości, a że przy kastracji były kłopoty po narkozie i chłopak nie daje konkretnych sygnałów co mu dolega badanie to jest bardzo szczegółowe które przeprowadza się starszym psom, przed narkozą. To badanie jest w kierunku narkozy przy usuwaniu korzeni, czy się kwalifikuje do operacji czy nie ma zagrożenia że coś się stanie w trakcie czy po operacji. Quote
magdola Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 [quote name='Myngey']To jest badanie krwi, nie znamy jego przeszłości, a że przy kastracji były kłopoty po narkozie i chłopak nie daje konkretnych sygnałów co mu dolega badanie to jest bardzo szczegółowe które przeprowadza się starszym psom, przed narkozą. To badanie jest w kierunku narkozy przy usuwaniu korzeni, czy się kwalifikuje do operacji czy nie ma zagrożenia że coś się stanie w trakcie czy po operacji.[/QUOTE] Kurcze a na NFZ tego nie da rady zrobic?:diabloti: (sorry, nie powinnam, ale nie mogłam sie powstrzymać;)) To pewnie biochemia.... Ale aż do Wawy???? U mnie na miejscu zrobili i wynik po dwóch dniach.... I Placilam 90, ale transport tez kosztuje pewnie.... Nie doczytalam,...ekg, albo echo serca miał robione? Quote
Cudak Posted January 8, 2013 Author Posted January 8, 2013 Co miasto, to inne ceny... A jaki będzie wstępnie koszt zabiegu wyrywania zębów/korzeni? Quote
Myngey Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 [quote name='magdola']Kurcze a na NFZ tego nie da rady zrobic?:diabloti: (sorry, nie powinnam, ale nie mogłam sie powstrzymać;)) To pewnie biochemia.... Ale aż do Wawy???? U mnie na miejscu zrobili i wynik po dwóch dniach.... I Placilam 90, ale transport tez kosztuje pewnie.... Nie doczytalam,...ekg, albo echo serca miał robione?[/QUOTE] Biochemii do warszawy by nie słał, przypomniało mi się: badanie geriatryczne - mogę zapytać u innych wetów. Quote
Myngey Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 [quote name='Cudak']Co miasto, to inne ceny... A jaki będzie wstępnie koszt zabiegu wyrywania zębów/korzeni?[/QUOTE] Zabieg 150 jak by coś się działo 200 zł Quote
Myngey Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 (edited) Badanie moczu: [IMG]http://imageshack.us/a/img267/7206/dscf1007tn.jpg[/IMG] [IMG]http://imageshack.us/a/img6/1365/dscf1005v.jpg[/IMG] [IMG]http://imageshack.us/a/img442/3627/dscf1006k.jpg[/IMG][URL="http://imageshack.us/photo/my-images/35/dscf1009v.jpg/"][IMG]http://img35.imageshack.us/img35/392/dscf1009v.jpg[/IMG][/URL] Antybiotyk[B] 6,98zł[/B] Stan konta u mnie [B]7,31zł [/B] Edited January 8, 2013 by Myngey Quote
magdola Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 [quote name='Myngey']Biochemii do warszawy by nie słał, przypomniało mi się: badanie geriatryczne - mogę zapytać u innych wetów.[/QUOTE] Aaaaaaaaaaaaaa....... Quote
magdola Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 [quote name='Myngey']Cały dzień myślałam nad tą nazwą.[/QUOTE]Czyli demencja Ci nie grozi :D Quote
Myngey Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 Demencja to możne nie, ale dym uszami wyleciał - zwarcie miałam:shiny::shiny::shiny: Quote
magdola Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 Kurcze, moze na SOS HUSKY go zgłosić???????????? Quote
Myngey Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 (edited) Wpływy: Dziękuje: 08/01/2013 [B]taks[/B] [B]100 zł[/B] 10/01/2013 [B]Skarpeta im. Talcott 120 zł[/B] 10/01/2013[B] ewu 20 zł [/B]12/01/2013[B] Malwa[/B] [B]50 zł[/B] Wydatki: 08/01/2013 antybiotyk [B]6.98zł[/B] Stan konta: 10/01/2013 [B]247.31 zł[/B] Stan konta: 12/01/2013 [B]297.31 zł[/B] Edited January 12, 2013 by Myngey Quote
Myngey Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 [quote name='magdola']Kurcze, moze na SOS HUSKY go zgłosić????????????[/QUOTE] Można na husky i na owczarki. Quote
Karilka Posted January 9, 2013 Posted January 9, 2013 Niezawodna taks. Myngey - zrobimy te badania. One są od ręki czy trzeba sie umawiać? To krew, tak? Quote
Myngey Posted January 9, 2013 Posted January 9, 2013 [quote name='Karilka']Niezawodna taks. Myngey - zrobimy te badania. One są od ręki czy trzeba sie umawiać? To krew, tak?[/QUOTE] To są badania od ręki, trzeba odczekać po antybiotyku,mam nadzieje ze ten zestaw starczy, a jak nie zrobi się tygodniową przerwę brania antybiotyków i badania. Najważniejsze że już nie ma ataków. Quote
Recommended Posts