Baton Posted July 16, 2014 Author Posted July 16, 2014 [quote name='Ty$ka']Dobrze, że ja nie mam takich problemów. Ani na zlocik się nie wybieram, ani nie mam pociągów 8)[/QUOTE] Oj tam, dla zlotu to ja się pogubić nawet mogę :evil_lol: Ma ktoś jakieś pomysły na zachęcenie Joyi do zabawy na dworze? W domu wszystko cacy, ładnie się bawi, a na dworze patrzy się na mnie jak na idiotkę, gdy próbuje ją do zabawy zachęcić (podobne próby w domu skutkują 90% skutecznością :p). Chodzi głównie o to, że nie mam jak Joy w agi nagradzać - dawanie jedzenia z ręki odpada, a dotychczasowa miska w której czeka nagroda nie sprawdza się najlepiej. Także ewentualne propozycje co do tego jak inaczej ją nagrodzić smakami też mogą być :D Mam trochę pomysłów, zarówno do jednego i jak i do drugiego ale nowymi nie pogardzę :diabloti: Dzisiaj np. nakręciłam ją w domu na zabawę, w najlepszym momencie szybko na dwór i próba kontynuacji zabawy -efekt: próby dalszego szarpania nie podjęła nawet, ale jak misia rzuciłam kawałek to pobiegła za nim, tyle że zatrzymała się koło niego i zaczęła węszyć - no cóż, chociaż pobiegła :) Innym pomysłem podrzuconym przez Agę jest piórnik z żarciem i nauka szarpania na nim - zamierzam wypróbować :) I podobne jeszcze jedno - z kawałka polaru uczyć taką małą sakiewkę, wrzucić tam jakieś śmierdzidło (np kawałki żwaczy suszonych) i to jej rzucać w nagrode - smak będzie miała, można się też będzie próbować szarpać tym, potem zrezygnować z żwaczy w środku a zostawić sam zapach na polarze (a po żwaczach zostanie na pewno xD) no i potem ewentualnie zamienić na nowy, nieśmierdzący polarek :lol: No i Gosi sposób - rzucić jej w nagrode saszetke ze smakołykiem, tak by Młoda sama sobie smakołyk wyjęła - tylko właśnie nasunęło mi się pytanie jak to zrobić bo ona mogła się do smaka dostać, a smak nie wypadł w czasie rzutu :P No cóż - pomyślimy :D Jakby komuś coś jeszcze przyszło na myśl to byłoby fajnie, bo jak znam życie to żaden z powyższych sposobów nie wypali :evil_lol: A może ktoś coś lepszego podrzuci :D Quote
Ty$ka Posted July 17, 2014 Posted July 17, 2014 O, podłączę się do tego, bo mam tysz z tym problem. Piesek się fajni mi ostatnie nakręca na zabawki PISZCZĄCE w domu, ale to przecież podwórzowy kundel jest i to mnie nie satysfakcjonuje. U nas zabawka z jedzeniem kończy się boleśnie dla mnie, piesek mnie wali łapami i drapie, byleby tylko dostać się do smaka. No i traci mózg, gdy widzi choćby konga, inna zabawka upchana żarciem powoduje to samo i ze szkolenia dupa. O, ale na to by piesek bawił się swoimi zabawkami pomogło nam co innego - drugi pies, któy kocha zabawki. Nagle Gamoniowi przypomina się, że to są JEGO zabawki i się nimi bawi... wbrew sobie, bo przecież zabawki są FUJ :p Dlatego chętnie posłucham rad mądrzejszych. Quote
rashelek Posted July 17, 2014 Posted July 17, 2014 Ale problem jest z tym, że np. nie chce biec za piłką? Może wypróbujcie kulę-smakulę? Na początku ją psu turlać, potem niech sam popróbuje a na końcu można i nią porzucać. Z tych "z labiryntem" nie powinny smaki lecieć za bardzo :) Quote
Baton Posted July 17, 2014 Author Posted July 17, 2014 Problem jest taki, że w domu mam zabawkowego psa (chociaż dalej z zabawkami wygra żarcie) a na dworze zainteresowanie nawet ulubioną zabawką jest zerowe. Kula smakula jako (mamy tą z labiryntem) nagroda odpada (próbowałam) bo młoda potem już wogóle się nie skupia a szuka żarcia na ziemi (no i przy nawet lekkim rzuceniu/potoczeniu smakołyki bądź co bądź wypadają). Nadaje się ona do nagrodzenia tylko jednorazowego, na zakończenie gdy już nic więcej nie będziemy robić :) Chociaż faktycznie myślę by Joy ponakręcać na dworze, do jakiejkolwiek pogoni ją zachęcać i tu kula smakula może mieć zastosowanie czy też zwykłe żarcie :D Nie pogorszy to sytuacji zabawkowej na pewno, a może polepszy :P Próbowałam dzisiaj z żarciem włożonym do skarpetki - o szarpaniu nie ma mowy, ale...samym żwaczem się fajnie szarpała :evil_lol: Także pojawiła się myśl włożenia żwacza w jakiś 'pokrowiec' z cieniutkiego materiału początkowo i potem stopniowo coraz grubszy materiał by było mniej żwacza a więcej materiału - może tak się coś uzyska :lol: Chociaż jak patrzyłam to samo szarpanie się żwaczem też nagrodą fajną jest :diabloti: Quote
Baton Posted July 17, 2014 Author Posted July 17, 2014 8 dni dokładnie :loveu: WIELKIE ODLICZANIE TRWA :diabloti: Quote
Baton Posted July 17, 2014 Author Posted July 17, 2014 Ale trzymająca w napięciu wypowiedz :diabloti: Spoko, ja też xD A podróży to już wogóle xD A kryminał to idealna książka do czytania gdy i tak się już dość boję :P Quote
Victoria Posted July 18, 2014 Posted July 18, 2014 elo mortadelo jaka ksiazke kupilas? wez sobie e booka lepiej, mniej miejsca ci zajmie i bedziesz mogla mi wiecej zupek kupic xd Quote
Baton Posted July 18, 2014 Author Posted July 18, 2014 [quote name='Aleksandra95']Hejka :) :)[/QUOTE] Cześć :D [quote name='Victoria']elo mortadelo jaka ksiazke kupilas? wez sobie e booka lepiej, mniej miejsca ci zajmie i bedziesz mogla mi wiecej zupek kupic xd[/QUOTE] elo elo :P Już dwie ksiązki xD Stwierdziłam że jedna nie starczy na 20h jazdy, a że w tesco po tańszej cenie były... :diabloti: "pierwszy śnieg" i "pancerne serce" Jo Nesbo :) Nie ma to jak zaczynać czytać od środka cyklu xD edit: e booków nie lubię :P wole tradycyjne, chociaż na wyjazdy dobra rzecz :D Quote
Leokadia Posted July 18, 2014 Posted July 18, 2014 Oooo też wypożyczyłam właśnie książke tego gościa, tylko inną, i też biore na zlot:lol: Łeee, nie ma nic gorszego niż e-booki:shake: Quote
Baton Posted July 18, 2014 Author Posted July 18, 2014 Ooo a jaką? :D Jakoś nie rozumiem czytania książek które nie są papierowe xD To nie dla mnie :D Faktycznie na wyjazdy fajne bo miejsca nie zabierają, ale to jednak nie to :) Quote
Leokadia Posted July 18, 2014 Posted July 18, 2014 'Pentagram' A dodatkowo ja tam lubie czytać po kilka godzin pod rząd, a bateria czytnika/tableta średnio to wytrzyma;) Quote
Baton Posted July 18, 2014 Author Posted July 18, 2014 O, zastanawiałam się właśnie nad tym :D Bo pierwszy śnieg na pewno chciałam wziąć i wahałam się pomiędzy pentagramem a pancernym sercem :P No, to inna sprawa :D Z resztą najpierw trzeba ten czytnik/tablet mieć :P Quote
Leokadia Posted July 18, 2014 Posted July 18, 2014 A ja żadnej nie czytałam i zrobiłam sobie w bibliotece wyliczanką, którą wziąć:evil_lol: I właśnie się skapnęłam, że też wzięłam książke ze środka serii...nie lubie niczego nie wiedzieć:shake: Quote
Baton Posted July 18, 2014 Author Posted July 18, 2014 Spoko, ja też wyliczanką dużo rzeczy robię :evil_lol: Z resztą przy wyborze tych książek też się wahałam i zaczęłam wyliczanką robić, ale padło na książke którą najmniej chciałam więc więcej wyliczanki się nie słuchałam :P No to pjona xD Ja też przecież od środka serii :D Ale wrazie czego jak nie będę czegoś ogarniać to będę się Ciebie pytać, bo i tak z tych trzech to Twoja pierwsza :lol: Quote
Leokadia Posted July 18, 2014 Posted July 18, 2014 Nie wiem właśnie czy opłaca się zaczynać, nie lubie tak od środka, wezmę chyba jakąś inną, a po pierwszą z serii podlece po zlocie do biblioteki;) Quote
Baton Posted July 18, 2014 Author Posted July 18, 2014 Ja też od środka nie lubię ale właśnie dwóch pierwszych nie było, tak bym od początku zaczęła :D A tak stwierdziłam że wezmę te które mi najbardziej się podobały, podobno można czytać niepokoleji xD Quote
Victoria Posted July 18, 2014 Posted July 18, 2014 ja harrego bd miala i chyba wypadałoby igrzyska dokończyć w końcu, bo już rok je czytam xd Quote
Baton Posted July 19, 2014 Author Posted July 19, 2014 [quote name='Victoria']ja harrego bd miala i chyba wypadałoby igrzyska dokończyć w końcu, bo już rok je czytam xd[/QUOTE] hahahaha to faktycznie troche długo ci to idzie :evil_lol: [URL="http://s1076.photobucket.com/user/Marika_Joy/media/IMG_6359_zpsaafc9184.jpg.html"][IMG]http://i1076.photobucket.com/albums/w449/Marika_Joy/IMG_6359_zpsaafc9184.jpg[/IMG][/URL] Język xD [URL="http://s1076.photobucket.com/user/Marika_Joy/media/IMG_6370_zpsf15d3c3b.jpg.html"][IMG]http://i1076.photobucket.com/albums/w449/Marika_Joy/IMG_6370_zpsf15d3c3b.jpg[/IMG][/URL] [URL="http://s1076.photobucket.com/user/Marika_Joy/media/IMG_6372_zps73dd2562.jpg.html"][IMG]http://i1076.photobucket.com/albums/w449/Marika_Joy/IMG_6372_zps73dd2562.jpg[/IMG][/URL] [URL="http://s1076.photobucket.com/user/Marika_Joy/media/IMG_6377_zps02215249.jpg.html"][IMG]http://i1076.photobucket.com/albums/w449/Marika_Joy/IMG_6377_zps02215249.jpg[/IMG][/URL] Spioch :diabloti: [URL="http://s1076.photobucket.com/user/Marika_Joy/media/IMG_6390_zps8474ed78.jpg.html"][IMG]http://i1076.photobucket.com/albums/w449/Marika_Joy/IMG_6390_zps8474ed78.jpg[/IMG][/URL] Quote
Buńka Posted July 19, 2014 Posted July 19, 2014 Joy <3 Ale ją wytarmoszę przy pierwszym spotkaniu :evil_lol: Już niedługo :multi: PS: kupiłam mini Grześki na zlocik :diabloti: Tak wiem, że mnie kochacie :diabloti::evil_lol: Quote
Baton Posted July 19, 2014 Author Posted July 19, 2014 [quote name='(:Buńka:)']Joy <3 Ale ją wytarmoszę przy pierwszym spotkaniu :evil_lol: Już niedługo :multi: PS: kupiłam mini Grześki na zlocik :diabloti: Tak wiem, że mnie kochacie :diabloti::evil_lol:[/QUOTE] Ooo Buńka żyje :multi: A myślałam że Buńka to już wspomnienie i tylko Iwoneł teraz jest :lol: Spoko, mam nadzieję że to spotkanie to na dworcu będzie :evil_lol: A ja Leośke w końcu poznam :loveu: Ooo, jaka ty kochana :loveu: Też myślałam że grześków na zlot nie kupić, ale potem ogarnęłam że podróży nie przetrwają xD Quote
Buńka Posted July 19, 2014 Posted July 19, 2014 [quote name='maryg22']Ooo Buńka żyje :multi: A myślałam że Buńka to już wspomnienie i tylko Iwoneł teraz jest :lol: Spoko, mam nadzieję że to spotkanie to na dworcu będzie :evil_lol: A ja Leośke w końcu poznam :loveu: Ooo, jaka ty kochana :loveu: Też myślałam że grześków na zlot nie kupić, ale potem ogarnęłam że podróży nie przetrwają xD[/QUOTE] No dzisiaj byłam w sklepie a tam Grześki kakaowe zestaw kibica xD :D No to bez zastanowienia wzięłam :D Buńka ma sporo do nadrobienia :D Ale stwierdzam że nadrabiać nie będę :P Quote
Recommended Posts